Запамтите ово име - Стефан Пено!

Реинкарнација српске кошарке којој смо сведочили овог лета и јесени као да зна када је доста. Сребро на СП, Црвена звезда у ТОП 16 Евролиге, наши асови који доминирају у свим клубовима у којима играју... Али ни ту није крај пошто се на хоризонту, тамо негде на источној обали Пирињеског полуострва кује нова звезда рођена на београдском асфалту.

Кошарка 26.12.2014 | 16:00
Запамтите ово име - Стефан Пено!

Када само са 17 година кошаркаш заигра за први тим једног од најмоћнијих клубова у Европи, Барселону, није потребно трошити превише речи о његовом потенцијалу, таленту. А када се на то дода да се исти тај кошаркаш налази на списку кандидата ФИБА за најбољег младог играча, те да је летос учествовао у освајању две медаље за национални тим – сребрне на ЕП до 18 и бронзе на Светском шампионату за момке до 17 година, све је јасно. Звезда је рођена, а име му је Стефан Пено!

Овај интересантни момак рођени је Београђанин, Миријевац, који ће 3. августа 2015. ући у пунолетство. Поникао је у Беокошу, а са непуних 15 година отишао је с породицом у Барселону на позив актуелног првака Шпаније. Недавно је осетио како изгледа играти и за први тим једног од најбољих клубова Европе…

Можда је сувишно истицати да је прошао све млађе категорије репрезентације Србије. Висок је 195 центиметра и игра на позицији плејмејкера. После свега наведеног, очигледно је да се ради се о великом потенцијалу српске кошарке који од обавеза практично нема "времена да дише". Игра за јуниоре, Б тим Барселоне, а "скида се" и за први тим. Наше прво питање, ипак се односило на кандидатуру ФИБА.

Сигурно да ти ласка што се налазиш у друштву младих асова као сто су рецимо Дарио Шарић из Ефеса и Јусуф Нуркић који игра за Денвер?
"Искрено, преко интернета сам сазнао ту информацију. Био сам изненађен, најмлађи сам у конкуренцији. Ту су већ истакнути сениорски играчи како из Европе, тако и из НБА лиге. Стварно нисам очекивао да ћу видети ту и своје име".

Сјајно лето је иза тебе када говоримо о резултатима млађих категорија репрезентације Србије. Освојио си две медаље, бронзу на СП за играче до 17 година и са годину дана старијом генерацијом сребро на ЕП-у?
"Не знам шта бих одговорио... Сигурно да је леп осећај играти за репрезентацију, можда и најлепши у овом спорту. А тек ако сте на постољу с медаљом! Онда је просто неописиво то што сте постигли".

Због кога си почео да се бавиш кошарком?
"Отац Зоран ме је одвео на први тренинг, па бих могао да кажем да је због њега. А први тренер ми је био Гордан Тодоровић. Заједно са татом".

Логично је да се многи запитају како је такав бисер измакао Партизану и Звезди? Да ли је још неко осим Барселоне хтео да те доведе?
"Па стварно ништа у вези с тим не бих знао да вам кажем. Био сам мали и само сам хтео да уживам у игри у свом клубу Беокошу. Мислим да је било још заинтресованих поред Барселоне. Односно, ваљда је било".

Ниси једини наш млади играч у Шпанији, иако си после дебија за Барселону за ширу јавност свакако најпознатији.
"Има нас доста са ових простора, не бих баш да набрајам. Можда неког и заборавим, јер заиста нас је много. Чујем се редовно практично са свима".

Како за једног дечака изгледа година у којој непрекидно тренира како у клубу тако и у репрезентацији? Да ли уопште имаш времена за себе, како си се снашао са школом?
"Па немам претерано времена да се посветим само себи. Играм кошарку и свестан сам свих одрицања. Определио сам се и учинићу све да направим што више могу у овом спорту. Избор сам одавно направио. Што се тиче школовања, уписан сам у приватну школу у Београду".

Слажеш ли се са оценом многих да је такозвана „врцавост“ у игри твој највећи квалитет, уз могућност да са том висином играш плејмејкера? Поједини стручњаци те пореде и са Бодирогом због невероватног осећаја за пас-игру.
"Пас је мој највећи квалитет у игри, сигурно, а то за Бодирогу нисам чуо нигде. Али ако је тако, може само да ми буде драго. Слажем се са оценом да ме издваја то што сам прилично непредвидив. Али исто тако сам свестан да само са тим квалитетима не могу да играм врхунску кошарку. Има много ствари које морам да поправим и надоградим у игри, пре свега у одбрани".

Рано је за то питање, али машташ ли о НБА, имао си прилике да видиш како изгледа кошаркашка Америка у кампу 2013?
"Најпре да се изборим за место у првом тиму Барселоне. Има времена за причу о Америци и НБА лиги".

Недавно си дебитовао за први тим Барсе…
"Леп осећај, али се ту не заустављам. Сада морам да запнем још јаче".

Барселона је позната по кошаркашком, али је још славнија по фудбалском гиганту. Гледаш ли утакмице Месија и дружине са Ноу Кампа?
"Да, кад год могу. Не дружима се са фудбалерима из клуба, али их виђам у нашем спортском комплексу свакодневно"".

Колико ти недостају Мирјево и Београд?
"Више од свега".

ЛАТИНОСРБИН

Већ на први поглед види се да је Стефан из мешаног брака. Тамна пут и зифт црна коврџава коса одају да не „вуче“ ДНК само са ових простора.
"Отац јесте Србин, а мама је из Гвајане, британске колоније. Та држава је ситуирана поред Венецуеле, Бразила…"

Коментари / 0

Оставите коментар