Zapamtite ovo ime - Stefan Peno!

Reinkarnacija srpske košarke kojoj smo svedočili ovog leta i jeseni kao da zna kada je dosta. Srebro na SP, Crvena zvezda u TOP 16 Evrolige, naši asovi koji dominiraju u svim klubovima u kojima igraju... Ali ni tu nije kraj pošto se na horizontu, tamo negde na istočnoj obali Pirinjeskog poluostrva kuje nova zvezda rođena na beogradskom asfaltu.

Košarka 26.12.2014 | 16:00
Zapamtite ovo ime - Stefan Peno!

Kada samo sa 17 godina košarkaš zaigra za prvi tim jednog od najmoćnijih klubova u Evropi, Barselonu, nije potrebno trošiti previše reči o njegovom potencijalu, talentu. A kada se na to doda da se isti taj košarkaš nalazi na spisku kandidata FIBA za najboljeg mladog igrača, te da je letos učestvovao u osvajanju dve medalje za nacionalni tim – srebrne na EP do 18 i bronze na Svetskom šampionatu za momke do 17 godina, sve je jasno. Zvezda je rođena, a ime mu je Stefan Peno!

Ovaj interesantni momak rođeni je Beograđanin, Mirijevac, koji će 3. avgusta 2015. ući u punoletstvo. Ponikao je u Beokošu, a sa nepunih 15 godina otišao je s porodicom u Barselonu na poziv aktuelnog prvaka Španije. Nedavno je osetio kako izgleda igrati i za prvi tim jednog od najboljih klubova Evrope…

Možda je suvišno isticati da je prošao sve mlađe kategorije reprezentacije Srbije. Visok je 195 centimetra i igra na poziciji plejmejkera. Posle svega navedenog, očigledno je da se radi se o velikom potencijalu srpske košarke koji od obaveza praktično nema "vremena da diše". Igra za juniore, B tim Barselone, a "skida se" i za prvi tim. Naše prvo pitanje, ipak se odnosilo na kandidaturu FIBA.

Sigurno da ti laska što se nalaziš u društvu mladih asova kao sto su recimo Dario Šarić iz Efesa i Jusuf Nurkić koji igra za Denver?
"Iskreno, preko interneta sam saznao tu informaciju. Bio sam iznenađen, najmlađi sam u konkurenciji. Tu su već istaknuti seniorski igrači kako iz Evrope, tako i iz NBA lige. Stvarno nisam očekivao da ću videti tu i svoje ime".

Sjajno leto je iza tebe kada govorimo o rezultatima mlađih kategorija reprezentacije Srbije. Osvojio si dve medalje, bronzu na SP za igrače do 17 godina i sa godinu dana starijom generacijom srebro na EP-u?
"Ne znam šta bih odgovorio... Sigurno da je lep osećaj igrati za reprezentaciju, možda i najlepši u ovom sportu. A tek ako ste na postolju s medaljom! Onda je prosto neopisivo to što ste postigli".

Zbog koga si počeo da se baviš košarkom?
"Otac Zoran me je odveo na prvi trening, pa bih mogao da kažem da je zbog njega. A prvi trener mi je bio Gordan Todorović. Zajedno sa tatom".

Logično je da se mnogi zapitaju kako je takav biser izmakao Partizanu i Zvezdi? Da li je još neko osim Barselone hteo da te dovede?
"Pa stvarno ništa u vezi s tim ne bih znao da vam kažem. Bio sam mali i samo sam hteo da uživam u igri u svom klubu Beokošu. Mislim da je bilo još zaintresovanih pored Barselone. Odnosno, valjda je bilo".

Nisi jedini naš mladi igrač u Španiji, iako si posle debija za Barselonu za širu javnost svakako najpoznatiji.
"Ima nas dosta sa ovih prostora, ne bih baš da nabrajam. Možda nekog i zaboravim, jer zaista nas je mnogo. Čujem se redovno praktično sa svima".

Kako za jednog dečaka izgleda godina u kojoj neprekidno trenira kako u klubu tako i u reprezentaciji? Da li uopšte imaš vremena za sebe, kako si se snašao sa školom?
"Pa nemam preterano vremena da se posvetim samo sebi. Igram košarku i svestan sam svih odricanja. Opredelio sam se i učiniću sve da napravim što više mogu u ovom sportu. Izbor sam odavno napravio. Što se tiče školovanja, upisan sam u privatnu školu u Beogradu".

Slažeš li se sa ocenom mnogih da je takozvana „vrcavost“ u igri tvoj najveći kvalitet, uz mogućnost da sa tom visinom igraš plejmejkera? Pojedini stručnjaci te porede i sa Bodirogom zbog neverovatnog osećaja za pas-igru.
"Pas je moj najveći kvalitet u igri, sigurno, a to za Bodirogu nisam čuo nigde. Ali ako je tako, može samo da mi bude drago. Slažem se sa ocenom da me izdvaja to što sam prilično nepredvidiv. Ali isto tako sam svestan da samo sa tim kvalitetima ne mogu da igram vrhunsku košarku. Ima mnogo stvari koje moram da popravim i nadogradim u igri, pre svega u odbrani".

Rano je za to pitanje, ali maštaš li o NBA, imao si prilike da vidiš kako izgleda košarkaška Amerika u kampu 2013?
"Najpre da se izborim za mesto u prvom timu Barselone. Ima vremena za priču o Americi i NBA ligi".

Nedavno si debitovao za prvi tim Barse…
"Lep osećaj, ali se tu ne zaustavljam. Sada moram da zapnem još jače".

Barselona je poznata po košarkaškom, ali je još slavnija po fudbalskom gigantu. Gledaš li utakmice Mesija i družine sa Nou Kampa?
"Da, kad god mogu. Ne družima se sa fudbalerima iz kluba, ali ih viđam u našem sportskom kompleksu svakodnevno"".

Koliko ti nedostaju Mirjevo i Beograd?
"Više od svega".

LATINOSRBIN

Već na prvi pogled vidi se da je Stefan iz mešanog braka. Tamna put i zift crna kovrdžava kosa odaju da ne „vuče“ DNK samo sa ovih prostora.
"Otac jeste Srbin, a mama je iz Gvajane, britanske kolonije. Ta država je situirana pored Venecuele, Brazila…"

Komentari / 0

Ostavite komentar