Тито и Дража "посвађали" Рудо

У колевци некадашње ЈНА протерали „партизанска“ обележја. Борци љути што је партизанско гробље у „четничкој“ улици...

Република Српска 26.12.2014 | 10:45
Тито и Дража "посвађали" Рудо

Рудо данас само мало личи на оно што је било некад, нарочито до 1991. У граду који је био колевка некадашње ЈНА, улица Прве пролетерске преименована је у Улицу ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића. Бронзана Титова биста у природној величини, продата је за 404 марке ужичкој „Сигми“.

А, кад је руђански Тито завршио на складишту отпада у Ужицу, са улица су скинута и имена његових сабораца, а њихова места заузели су краљеви, цареви и вождови.

Нема смисла да се Партизанско гробље налази у Улици Драже Михаиловића, а не Прве пролетерске, како је то било у прошлом веку. Тим пре што се у Партизанском гробљу налазе кости партизана погинулих и у борби са четницима. При томе немамо ништа против да се некој другој улици у Рудом да име Драже Михаиловића, ако то желе овдашњи становници - рекао је у Рудом Зденко Дупланчић, борац Прве пролетерске бригаде из Београда. У томе му се придружио и Борис Петковић, председник „Југословенског центра Тито“ у Београду.

Они уверавају и да је „срамота што је са Основне школе скинута ознака Прва пролетерска“.

Захтеве да се ова неправда исправи подносили смо бившој власти СНСД, а већ две године молимо, али без резултата и садашњу из Савеза за промене. Зато смо одлучили да писмо упутимо председнику Српске Милораду Додику и Влади РС - рекао је Дупланчић.

Професор Благоје Церовић, бивши заменик начелника и члан ПДП, која је учествовала у прошлој, а и у овој је локалној власти, по неписаном правилу и овог 22. децембра био је „шеф“ прославе Прве пролетерске у Рудом, а о трошку локалне управе.

Читам у штампи да Титову пећину у Дрвару годишње посети и до 60.000 туриста, а наше Рудо - нико. А овде је, званично, први пут у поробљеној Европи, формирана прва регуларна антифашистичка бригада. Онога чиме би се сав нормалан свет поносио, у Рудом се, ето стиде - кажа за „Новости“ професор Благоје Церовић.

И Саво Којадиновић, родом из Мокре Горе, а становник Рудог од 1955. године, каже: „У Рудом се понос и стид тумбају наглавачке, па не чуди што предност над Првом пролетерском добија Шеста личка“.

Све у свему, Руђани, засада, у туристичке сврхе нису искористили то што су им се, као ни у једном другом месту „наместили“ и Тито и Дража. Тито је у Рудом формирао Прву пролетерску, а Дражу је на пролеће 1946. ухватила ондашња Удба на територији Рудог!

ДА ли због „прекрајања“ историје или нечег другог, тек Рудом су кола кренула низбрдо. Са радом су престали „Рудопласт“, „Ауто-дијелови“, „Полимка“, а угасили се и „Пољопривредник“, Угоститељско предузеће „Лим“, а угашено је и око 1.000 радних места. Живи се од пензија и локалног буџета од око 3.000.000 марака, којима се годишње дода и око 1.500.000 марака „глобе“ од ХЕ „Вишеград“.

Извор: НОВОСТИ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

МИЛОШ

26.12.2014 09:48

Лако нас је завадити,али врло тешко,тешко помирити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАПАГАЈ

26.12.2014 09:48

Интересантно, будеш четник годинама, будеш пар дана партизан, добијеш борачку партизанску пензију, а онда опет будеш четник. То може само код оних који су превртљиви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

26.12.2014 09:50

Избрисати све што подсећа на Броза и његову црвену анти српску секту. Ови што се куну у Броза не знају ни ко је ни одакле је ни гдје је сахрањен. Уништили су Србе и србство и треба их избрисати из историје.... Зна се да су Дража и Четници били права стбска војска и чувари србства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

благо нама

26.12.2014 09:54

четници били британски плаћеници,партизани били руски плаћеници а народ били-паћеници

ОДГОВОРИТЕ
Name

што то

26.12.2014 10:34

сад некоме сметају комунисти , па и данас сви живимо на ономе и од онога што су комунисти и КПЈ створили . 25г се пљачкају и уништавају фирме које су комунисти направили , а шта је ова власт направила , само јад и бједу . зар је предуслов за нормалан живот дизање три прста и брада , мислим да није и не смије бити , иако је једно вријеме и то било , нажалост .Многима је дизање три прста донијело и богатство и положај и дизали су док нису све покрали , а гдје су сад . мали је број малоумника остао који још тако размишља , а велики број је оних који би да радом нешто учине и за своју породицу и за државу и сигурно су веће патриоте од оних дизача три прста који су нас довели до овог безнађа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

УцитељБутен

26.12.2014 11:15

Не слазем се за Црним Грујом да треба унистити све сто подсјеца на Броза. Напротив, треба све сацувати као подсјетник на зртве крканско-комунистицког терора. Црвени прослављају својеврстан јубилеј у 2015.години. Седамдесет година од када су досли на власт и запоцели са праксом негативне селекције кадрова и униставања земље и народа. Нема те идеје коју црвени дјилкоси нису извитоперили. Не постоје граница људске подлости које неце преци само да остваре своје циљеве. Потомци злоцинаца су и данас на власти. Полуписмени, бахати, некомпетентни и болесно амбициозни послусници. Под паролом социјалне правде и оцувања дрзаве, исто као и њихови преци, отимају градјанима и црно испод ноката. Зато смо подељени и нестајемо као народ, јер највеци олос вец скоро седам деценија у континуитету управља насим судбинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА П

26.12.2014 11:17

ЈЕДНО ОД ОСНОВНИХ ЉУДСКИХ ПРАВА ЈЕ ПРАВО НА ГРОБ. ОНАЈ КО ОВО ПРАВО НЕ ПОШТУЈЕ И НЕКОМ НЕ ДОЗВОЛИ ДА ИМА СВОЈ ГРОБ НАЈВЕЋИ ЈЕ ЗЛОЧИНАЦ ЉУДСКОГ РОДА А НЕ ЈЕДНЕ ВЛАСТИ, ПАРТИЈЕ, ДИКТАТУРЕ ИЛИ ВЛАСТИ. МОРАЛИ БИ ЗНАТИ КО СУ БИЛИ НАЈВЕЋИ НЕПОШТОВАОЦИ ТОГ ПРАВА. НА КОСТИМА ХИЉАДА МОЈИХ ПРЕДАКА ИЗГРАЂЕНИ СУ ОБЈЕКТИ ГДЈЕ СЕ НАЈВИШЕ ПЈЕВА, ВРИШТИ И УРЛИЧЕ. БЛАГО НАМА АЛ СМО НЕПИСМЕНИ НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

26.12.2014 13:38

Какав смо ми народ види се из овог прилога а и из васих коментара. Ста вам је Тито крив ? Јел мозда крив сто нас је све запослио и дао нам хљеб у руке? Е јадни сте ви националисти, и срби,хрвати и муслимани! Ста сте ви дали овом народу? Ако само мало размислите видјецете осим мрзње,орузија и криминала ниста друго! Уците ову наивну омладину да мрзе,цијене нерад,отимају и пљацкају тога није било у Титово вријеме. Никад ми боље нисмо зивјели као за вријеме насег драгог Тита . Ево сад ви владате нацисти,фасисти и националисти невидим да се добро зиви а како ствари стоје и у скоријој будуцности нецемо зивјети као некад за вријеме Тита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧЕДА

26.12.2014 13:44

ШТО НЕ ЗНАМО ГДЈЕ ЈЕ ТИТИН-ТИТОВ ГРОБ НИЈЕ БАШ НЕКО НЕ ЗНАЊЕ, АЛИ МИ СРБИ (НЕ СВИ) СМО УСКРАЋЕНИ ШТО НЕ ЗНАМО ГДЈЕ ЈЕ ЂЕНЕРАЛОВ ГРОБ.

ОДГОВОРИТЕ