Tito i Draža "posvađali" Rudo

U kolevci nekadašnje JNA proterali „partizanska“ obeležja. Borci ljuti što je partizansko groblje u „četničkoj“ ulici...

Republika Srpska 26.12.2014 | 10:45
Tito i Draža "posvađali" Rudo

Rudo danas samo malo liči na ono što je bilo nekad, naročito do 1991. U gradu koji je bio kolevka nekadašnje JNA, ulica Prve proleterske preimenovana je u Ulicu đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića. Bronzana Titova bista u prirodnoj veličini, prodata je za 404 marke užičkoj „Sigmi“.

A, kad je ruđanski Tito završio na skladištu otpada u Užicu, sa ulica su skinuta i imena njegovih saboraca, a njihova mesta zauzeli su kraljevi, carevi i voždovi.

Nema smisla da se Partizansko groblje nalazi u Ulici Draže Mihailovića, a ne Prve proleterske, kako je to bilo u prošlom veku. Tim pre što se u Partizanskom groblju nalaze kosti partizana poginulih i u borbi sa četnicima. Pri tome nemamo ništa protiv da se nekoj drugoj ulici u Rudom da ime Draže Mihailovića, ako to žele ovdašnji stanovnici - rekao je u Rudom Zdenko Duplančić, borac Prve proleterske brigade iz Beograda. U tome mu se pridružio i Boris Petković, predsednik „Jugoslovenskog centra Tito“ u Beogradu.

Oni uveravaju i da je „sramota što je sa Osnovne škole skinuta oznaka Prva proleterska“.

Zahteve da se ova nepravda ispravi podnosili smo bivšoj vlasti SNSD, a već dve godine molimo, ali bez rezultata i sadašnju iz Saveza za promene. Zato smo odlučili da pismo uputimo predsedniku Srpske Miloradu Dodiku i Vladi RS - rekao je Duplančić.

Profesor Blagoje Cerović, bivši zamenik načelnika i član PDP, koja je učestvovala u prošloj, a i u ovoj je lokalnoj vlasti, po nepisanom pravilu i ovog 22. decembra bio je „šef“ proslave Prve proleterske u Rudom, a o trošku lokalne uprave.

Čitam u štampi da Titovu pećinu u Drvaru godišnje poseti i do 60.000 turista, a naše Rudo - niko. A ovde je, zvanično, prvi put u porobljenoj Evropi, formirana prva regularna antifašistička brigada. Onoga čime bi se sav normalan svet ponosio, u Rudom se, eto stide - kaža za „Novosti“ profesor Blagoje Cerović.

I Savo Kojadinović, rodom iz Mokre Gore, a stanovnik Rudog od 1955. godine, kaže: „U Rudom se ponos i stid tumbaju naglavačke, pa ne čudi što prednost nad Prvom proleterskom dobija Šesta lička“.

Sve u svemu, Ruđani, zasada, u turističke svrhe nisu iskoristili to što su im se, kao ni u jednom drugom mestu „namestili“ i Tito i Draža. Tito je u Rudom formirao Prvu proletersku, a Dražu je na proleće 1946. uhvatila ondašnja Udba na teritoriji Rudog!

DA li zbog „prekrajanja“ istorije ili nečeg drugog, tek Rudom su kola krenula nizbrdo. Sa radom su prestali „Rudoplast“, „Auto-dijelovi“, „Polimka“, a ugasili se i „Poljoprivrednik“, Ugostiteljsko preduzeće „Lim“, a ugašeno je i oko 1.000 radnih mesta. Živi se od penzija i lokalnog budžeta od oko 3.000.000 maraka, kojima se godišnje doda i oko 1.500.000 maraka „globe“ od HE „Višegrad“.

Izvor: NOVOSTI

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

MILOŠ

26.12.2014 09:48

Lako nas je zavaditi,ali vrlo teško,teško pomiriti.

ODGOVORITE
Name

PAPAGAJ

26.12.2014 09:48

Interesantno, budeš četnik godinama, budeš par dana partizan, dobiješ boračku partizansku penziju, a onda opet budeš četnik. To može samo kod onih koji su prevrtljivi...

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

26.12.2014 09:50

Izbrisati sve što podseća na Broza i njegovu crvenu anti srpsku sektu. Ovi što se kunu u Broza ne znaju ni ko je ni odakle je ni gdje je sahranjen. Uništili su Srbe i srbstvo i treba ih izbrisati iz istorije.... Zna se da su Draža i Četnici bili prava stbska vojska i čuvari srbstva.

ODGOVORITE
Name

blago nama

26.12.2014 09:54

četnici bili britanski plaćenici,partizani bili ruski plaćenici a narod bili-paćenici

ODGOVORITE
Name

što to

26.12.2014 10:34

sad nekome smetaju komunisti , pa i danas svi živimo na onome i od onoga što su komunisti i KPJ stvorili . 25g se pljačkaju i uništavaju firme koje su komunisti napravili , a šta je ova vlast napravila , samo jad i bjedu . zar je preduslov za normalan život dizanje tri prsta i brada , mislim da nije i ne smije biti , iako je jedno vrijeme i to bilo , nažalost .Mnogima je dizanje tri prsta donijelo i bogatstvo i položaj i dizali su dok nisu sve pokrali , a gdje su sad . mali je broj maloumnika ostao koji još tako razmišlja , a veliki broj je onih koji bi da radom nešto učine i za svoju porodicu i za državu i sigurno su veće patriote od onih dizača tri prsta koji su nas doveli do ovog beznađa .

ODGOVORITE
Name

UciteljButen

26.12.2014 11:15

Ne slazem se za Crnim Grujom da treba unistiti sve sto podsjeca na Broza. Naprotiv, treba sve sacuvati kao podsjetnik na zrtve krkansko-komunistickog terora. Crveni proslavljaju svojevrstan jubilej u 2015.godini. Sedamdeset godina od kada su dosli na vlast i zapoceli sa praksom negativne selekcije kadrova i unistavanja zemlje i naroda. Nema te ideje koju crveni djilkosi nisu izvitoperili. Ne postoje granica ljudske podlosti koje nece preci samo da ostvare svoje ciljeve. Potomci zlocinaca su i danas na vlasti. Polupismeni, bahati, nekompetentni i bolesno ambiciozni poslusnici. Pod parolom socijalne pravde i ocuvanja drzave, isto kao i njihovi preci, otimaju gradjanima i crno ispod nokata. Zato smo podeljeni i nestajemo kao narod, jer najveci olos vec skoro sedam decenija u kontinuitetu upravlja nasim sudbinama.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA P

26.12.2014 11:17

JEDNO OD OSNOVNIH LJUDSKIH PRAVA JE PRAVO NA GROB. ONAJ KO OVO PRAVO NE POŠTUJE I NEKOM NE DOZVOLI DA IMA SVOJ GROB NAJVEĆI JE ZLOČINAC LJUDSKOG RODA A NE JEDNE VLASTI, PARTIJE, DIKTATURE ILI VLASTI. MORALI BI ZNATI KO SU BILI NAJVEĆI NEPOŠTOVAOCI TOG PRAVA. NA KOSTIMA HILJADA MOJIH PREDAKA IZGRAĐENI SU OBJEKTI GDJE SE NAJVIŠE PJEVA, VRIŠTI I URLIČE. BLAGO NAMA AL SMO NEPISMENI NAROD.

ODGOVORITE
Name

Maja

26.12.2014 13:38

Kakav smo mi narod vidi se iz ovog priloga a i iz vasih komentara. Sta vam je Tito kriv ? Jel mozda kriv sto nas je sve zaposlio i dao nam hljeb u ruke? E jadni ste vi nacionalisti, i srbi,hrvati i muslimani! Sta ste vi dali ovom narodu? Ako samo malo razmislite vidjecete osim mrznje,oruzija i kriminala nista drugo! Ucite ovu naivnu omladinu da mrze,cijene nerad,otimaju i pljackaju toga nije bilo u Titovo vrijeme. Nikad mi bolje nismo zivjeli kao za vrijeme naseg dragog Tita . Evo sad vi vladate nacisti,fasisti i nacionalisti nevidim da se dobro zivi a kako stvari stoje i u skorijoj buducnosti necemo zivjeti kao nekad za vrijeme Tita.

ODGOVORITE
Name

ČEDA

26.12.2014 13:44

ŠTO NE ZNAMO GDJE JE TITIN-TITOV GROB NIJE BAŠ NEKO NE ZNANJE, ALI MI SRBI (NE SVI) SMO USKRAĆENI ŠTO NE ZNAMO GDJE JE ĐENERALOV GROB.

ODGOVORITE