Први на удару и задњи на свирали

Нисам сигурна гдје ћемо стићи са оваквим односом према култури, срезаћемо програмске активности, упитно је шта ће бити са фестивалима, на дну смо... Само су неки од коментара културних радника у Републици Српској на вијест да би према предложеном буџету и економској политици Републике Српске за 2015. Министарству просвјете и културе Републике Српске буџет са 16,17 милиона КМ требало да буде смањен на 7,19 милиона КМ.

Република Српска 25.12.2014 | 22:46
Први на удару и задњи на свирали

"Питам се шта је то изнад образовања, васпитања и културе?! Не сматрам да треба да изађемо на улицу и да на тај начин тражимо своја права, али сам мислила да се са људима о свему можемо договорити", запитала се Јованка Стојчиновић-Николић, предсједница Удружења књижевника Републике Српске, и додала да је ово удружење до сада добило 4.500 КМ за један пројекат.

Иако Горан Мутабџија, министар просвјете и културе Републике Српске у техничком мандату, поручује да ће на предстојећој сједници Народне скупштине Републике Српске свим снагама бранити постојећи буџет, поједини културни радници истичу да, уколико његово драстично снижење ипак буде усвојено, то не би могао да промијени ниједан протест културних радника.

"Мислим да ће бити срезане све наше програмске активности и не знам на чему би се више штедјело", каже Сарита Вујковић, директорица Музеја савремене умјетности (МСУ) Републике Српске.

Додаје да та институција има велике режијске трошкове, а недовољну подршку.

"Материјални трошкови су већи од 130.000 КМ годишње, за које ресорно министарство издваја 30.000 КМ. Дакле, ми смо већ у старту 100.000 КМ у губитку", потцртава она.

Став да је култура увијек прва на удару заступа и Горан Дујаковић, директор Међународног фестивала анимираног филма у Бањалуци, који тврди да им из ресорног министарства већ годинама говоре да средства нађу у свијету.

"Тако да мислим да ће то бити њихова генерална стратегија. А, с друге стране, када аплицирамо за новац од иностраних фондова, они се појављују као суфинансијери, јер подразумијевају да локална власт финансира пројекте, а да су они ту да потпомогну", појашњава он.

Дујаковић је такође истакао да је у овом моменту врло упитно шта ће се дешавати са фестивалима током 2015. године.

Бањалучки глумац Душко Мазалица каже да нас евентуално смањење буџета за културу и просвјету не води ка добру.

"Поједине земље које су улазиле у ЕУ прво су почеле да улажу у културу и просвјету, што се након неколико година испоставило као добро. На тај начин подигле су свијест људи, који су затим успјешно привређивали земљи и доносили резултате у другим областима. Ово код нас само може бити горе", наводи он.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар