Prvi na udaru i zadnji na svirali

Nisam sigurna gdje ćemo stići sa ovakvim odnosom prema kulturi, srezaćemo programske aktivnosti, upitno je šta će biti sa festivalima, na dnu smo... Samo su neki od komentara kulturnih radnika u Republici Srpskoj na vijest da bi prema predloženom budžetu i ekonomskoj politici Republike Srpske za 2015. Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske budžet sa 16,17 miliona KM trebalo da bude smanjen na 7,19 miliona KM.

Republika Srpska 25.12.2014 | 22:46
Prvi na udaru i zadnji na svirali

"Pitam se šta je to iznad obrazovanja, vaspitanja i kulture?! Ne smatram da treba da izađemo na ulicu i da na taj način tražimo svoja prava, ali sam mislila da se sa ljudima o svemu možemo dogovoriti", zapitala se Jovanka Stojčinović-Nikolić, predsjednica Udruženja književnika Republike Srpske, i dodala da je ovo udruženje do sada dobilo 4.500 KM za jedan projekat.

Iako Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske u tehničkom mandatu, poručuje da će na predstojećoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske svim snagama braniti postojeći budžet, pojedini kulturni radnici ističu da, ukoliko njegovo drastično sniženje ipak bude usvojeno, to ne bi mogao da promijeni nijedan protest kulturnih radnika.

"Mislim da će biti srezane sve naše programske aktivnosti i ne znam na čemu bi se više štedjelo", kaže Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti (MSU) Republike Srpske.

Dodaje da ta institucija ima velike režijske troškove, a nedovoljnu podršku.

"Materijalni troškovi su veći od 130.000 KM godišnje, za koje resorno ministarstvo izdvaja 30.000 KM. Dakle, mi smo već u startu 100.000 KM u gubitku", potcrtava ona.

Stav da je kultura uvijek prva na udaru zastupa i Goran Dujaković, direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Banjaluci, koji tvrdi da im iz resornog ministarstva već godinama govore da sredstva nađu u svijetu.

"Tako da mislim da će to biti njihova generalna strategija. A, s druge strane, kada apliciramo za novac od inostranih fondova, oni se pojavljuju kao sufinansijeri, jer podrazumijevaju da lokalna vlast finansira projekte, a da su oni tu da potpomognu", pojašnjava on.

Dujaković je takođe istakao da je u ovom momentu vrlo upitno šta će se dešavati sa festivalima tokom 2015. godine.

Banjalučki glumac Duško Mazalica kaže da nas eventualno smanjenje budžeta za kulturu i prosvjetu ne vodi ka dobru.

"Pojedine zemlje koje su ulazile u EU prvo su počele da ulažu u kulturu i prosvjetu, što se nakon nekoliko godina ispostavilo kao dobro. Na taj način podigle su svijest ljudi, koji su zatim uspješno privređivali zemlji i donosili rezultate u drugim oblastima. Ovo kod nas samo može biti gore", navodi on.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar