Ко је кога ''преварио'' око Тореса?!

Познати су практично си детаљи велике трампе зимског прелазног рока између Милана и Атлетика.

Фудбал 25.12.2014 | 23:00
Ко је кога ''преварио'' око Тореса?!

Изненађујућа трампа између Милана и Атлетика је лепа најава за старт зимске фудбалске пијаце у Европи. Челници два клуба су синоћ договорили размену према којој ће се Фернандо Торес после осам година вратити кући, док ће Алесио Ћерћи после неуспешне полусезоне у Мадриду обући дрес Милана. Остало је још да се утаначе и ситни детаљи, али је јасно да ће Торес и Ћерћи бити божићни поклони за навијаче Росонера и Колчоњероса.

Занимљиво је да су оба клуба на себе преузели обавезу да плаћају годишње зараде играча које су послали на позајмицу. Милан је летос довео Тореса на двогодишњу позајмицу из Челсија. Због слабијих платежних могућности италијанског клуба, Торес је тада прихватио смањење плате са седам на четири милиона евра годишње. Мада, мора се истаћи да му је Челси непосредно пред одлазак већ исплатио 1,5 милиона евра као део плате за нову сезону, тако да је Торес практично изгубио само милион и по евра за ову сезону. Али, после само шест месеци Милан је позајмљеног играча позајмио Атлетику. Торес је и по томе чудесан случај. С обзиром да играч може да биде регистрован за три клуба, али да не сме да игра за више од два у току једне сезоне, нема ни било каквих бирократских проблема за реализацију трампе.

Према договору Милана и Атлетика, Торес и Ћерћи су у трампи послати на 18-месечне позајмице. До јуна 2016. године. Познати су и детаљи даљих финансијских обавеза према двојици фудбалера. Милан ће и даље плаћати Торесових четири милиона евра по сезони, Атлетико је на себе преузео обавезу да исплаћује Ћерћију 2,2 милиона годишње. Са финансијске стране, нема сумња да је Атлетико боље прошао.

Али, ни у Милану немају разлоге да буду незадовољни. Напротив. Рекло би се да је Галијани и овога пута одиграо партију монопола диригујући телефонски из Рио де Жанеира где проводи празнике. Летос је тражио Ћерћија од Торина, нудио је око 10 милиона евра, цењкао се недељама са Ториновим председником Каиром и није успео. Каиро је зацепио цифру од 20 милиона, Милан је као утешну награду позајмио Тореса од Челсија, да би Торинов газда под притиском у финишу прелазног рока продао Ћерћија у Атлетико за 16 милиона евра плус клаузулу о бонусима вредну три милиона евра.

Само шест месеци касније, Милан добија тог истог играча за смешне паре. Истина, на позајмицу, али јасно је да ни откупна клаузула неће бити „јача“ од десетак милиона евра. Оно што је Галијани хтео пре пола године, сада је и остварио. Узпут, издејствовао је своју омиљену опцију да не мора да плати обештећење већ да бенефите извлачи од позајмљеног играча. Нешто што у случају Ћерћија није могао ни да сања пре шест месеци. Такође, попут случаја са Бонавентуром, задао је и уадарац градском ривалу Интеру чији тренер Манћини се надао довођењу Ћерћија којег је јурио још док је био стратег Манчестер Ситија.

Када се баци погледа на јесењи део сезоне, може се закључити да у Милани нису претерано ни рачунали на Тореса и можда су га и довели само да га лукаво искористе већ у следећем прелазном року. Инзаги је још на припремама форсирао фромацију без класичног центарфора, Торесу је дао минималну шансу и потом га закуцао на клупу. Сада је добио играча који се савршено уклапа у његов офанзивни систем „лажних деветки“ са Менезом, Бонавентуром, Хондом и Ел Шаравијем.

Атлетико је са друге стране добио појачање које је тренер желео. Симеоне је прошлог лета придодао Гризмана и Мексиканца Хименеза као подршку Манџукићу, али се они у већем делу сезоне нису најбоље показали, мада се Француз полако буди у последње време. Торес би требало да одигра улогу Виље из прошле сезоне када је искусни Шпанац сјајно деловао као подршка Дијегу Кости. Ћерћи је у тој улози био неупотребљив...

Званична потврда трансфера се очекује 27. децембра после празника, када ће бити позната и висина откупне клаузуле за Ћерћија. Торес је добио шансу да каријеру оживи тамо где ју је и започео. У дресу клуба за који је дао 91 гол и где је две године био саиграч са садашњим тренером Дијегом Симеонеом који очигледно једини и даље верује у њега. Очекује се да Ел Нињо за Јорганџије поново дебитује 7. јануара у осмини финала Купа краља против Реал Мадрида! Током првог мандата у Атлетику је одиграо девет градских дербија и ниједном није славио тријумф, а постигао је само један гол. Сада је добио нову шансу да осети сласт победе над највећим ривалом.

Коментари / 0

Оставите коментар