Ko je koga ''prevario'' oko Toresa?!

Poznati su praktično si detalji velike trampe zimskog prelaznog roka između Milana i Atletika.

Fudbal 25.12.2014 | 23:00
Ko je koga ''prevario'' oko Toresa?!

Iznenađujuća trampa između Milana i Atletika je lepa najava za start zimske fudbalske pijace u Evropi. Čelnici dva kluba su sinoć dogovorili razmenu prema kojoj će se Fernando Tores posle osam godina vratiti kući, dok će Alesio Ćerći posle neuspešne polusezone u Madridu obući dres Milana. Ostalo je još da se utanače i sitni detalji, ali je jasno da će Tores i Ćerći biti božićni pokloni za navijače Rosonera i Kolčonjerosa.

Zanimljivo je da su oba kluba na sebe preuzeli obavezu da plaćaju godišnje zarade igrača koje su poslali na pozajmicu. Milan je letos doveo Toresa na dvogodišnju pozajmicu iz Čelsija. Zbog slabijih platežnih mogućnosti italijanskog kluba, Tores je tada prihvatio smanjenje plate sa sedam na četiri miliona evra godišnje. Mada, mora se istaći da mu je Čelsi neposredno pred odlazak već isplatio 1,5 miliona evra kao deo plate za novu sezonu, tako da je Tores praktično izgubio samo milion i po evra za ovu sezonu. Ali, posle samo šest meseci Milan je pozajmljenog igrača pozajmio Atletiku. Tores je i po tome čudesan slučaj. S obzirom da igrač može da bide registrovan za tri kluba, ali da ne sme da igra za više od dva u toku jedne sezone, nema ni bilo kakvih birokratskih problema za realizaciju trampe.

Prema dogovoru Milana i Atletika, Tores i Ćerći su u trampi poslati na 18-mesečne pozajmice. Do juna 2016. godine. Poznati su i detalji daljih finansijskih obaveza prema dvojici fudbalera. Milan će i dalje plaćati Toresovih četiri miliona evra po sezoni, Atletiko je na sebe preuzeo obavezu da isplaćuje Ćerćiju 2,2 miliona godišnje. Sa finansijske strane, nema sumnja da je Atletiko bolje prošao.

Ali, ni u Milanu nemaju razloge da budu nezadovoljni. Naprotiv. Reklo bi se da je Galijani i ovoga puta odigrao partiju monopola dirigujući telefonski iz Rio de Žaneira gde provodi praznike. Letos je tražio Ćerćija od Torina, nudio je oko 10 miliona evra, cenjkao se nedeljama sa Torinovim predsednikom Kairom i nije uspeo. Kairo je zacepio cifru od 20 miliona, Milan je kao utešnu nagradu pozajmio Toresa od Čelsija, da bi Torinov gazda pod pritiskom u finišu prelaznog roka prodao Ćerćija u Atletiko za 16 miliona evra plus klauzulu o bonusima vrednu tri miliona evra.

Samo šest meseci kasnije, Milan dobija tog istog igrača za smešne pare. Istina, na pozajmicu, ali jasno je da ni otkupna klauzula neće biti „jača“ od desetak miliona evra. Ono što je Galijani hteo pre pola godine, sada je i ostvario. Uzput, izdejstvovao je svoju omiljenu opciju da ne mora da plati obeštećenje već da benefite izvlači od pozajmljenog igrača. Nešto što u slučaju Ćerćija nije mogao ni da sanja pre šest meseci. Takođe, poput slučaja sa Bonaventurom, zadao je i uadarac gradskom rivalu Interu čiji trener Manćini se nadao dovođenju Ćerćija kojeg je jurio još dok je bio strateg Mančester Sitija.

Kada se baci pogleda na jesenji deo sezone, može se zaključiti da u Milani nisu preterano ni računali na Toresa i možda su ga i doveli samo da ga lukavo iskoriste već u sledećem prelaznom roku. Inzagi je još na pripremama forsirao fromaciju bez klasičnog centarfora, Toresu je dao minimalnu šansu i potom ga zakucao na klupu. Sada je dobio igrača koji se savršeno uklapa u njegov ofanzivni sistem „lažnih devetki“ sa Menezom, Bonaventurom, Hondom i El Šaravijem.

Atletiko je sa druge strane dobio pojačanje koje je trener želeo. Simeone je prošlog leta pridodao Grizmana i Meksikanca Himeneza kao podršku Mandžukiću, ali se oni u većem delu sezone nisu najbolje pokazali, mada se Francuz polako budi u poslednje vreme. Tores bi trebalo da odigra ulogu Vilje iz prošle sezone kada je iskusni Španac sjajno delovao kao podrška Dijegu Kosti. Ćerći je u toj ulozi bio neupotrebljiv...

Zvanična potvrda transfera se očekuje 27. decembra posle praznika, kada će biti poznata i visina otkupne klauzule za Ćerćija. Tores je dobio šansu da karijeru oživi tamo gde ju je i započeo. U dresu kluba za koji je dao 91 gol i gde je dve godine bio saigrač sa sadašnjim trenerom Dijegom Simeoneom koji očigledno jedini i dalje veruje u njega. Očekuje se da El Ninjo za Jorgandžije ponovo debituje 7. januara u osmini finala Kupa kralja protiv Real Madrida! Tokom prvog mandata u Atletiku je odigrao devet gradskih derbija i nijednom nije slavio trijumf, a postigao je samo jedan gol. Sada je dobio novu šansu da oseti slast pobede nad najvećim rivalom.

Komentari / 0

Ostavite komentar