РТВ Источно Сарајево остаје без фреквенција?

Регулаторна агенција за комуникације БиХ обавијестила је РТВ Источно Сарајево да у случају стечаја може остати без РТВ фреквенција.

Република Српска 25.12.2014 | 19:09
РТВ Источно Сарајево остаје без фреквенција?

РАК БиХ обавијестила је РТВ Источно Сарајево да стечајни поступак може довести до ревизије издатих дозвола за радијско емитовање путем земаљске радиодифузије и за телевизијско емитовање путем других електронских комуникацијских мрежа и до одузимања дозвола уколико се утврди неиспуњавање квалификацијских услова на основу којих је дозвола издата.

РТВ Источно Сарајево је обавијештена и да је дужна, уколико се отвори стечајни поступак, да о томе обавијести РАК у року од 14 дана.

Чланица Синдикалног одбора РТВИС Слађана Братић рекла је да су сви радници ове медијске куће забринути за опстанак радних мјеста, јер ако им РАК БиХ одузме дозволу за рад и седам РТВ фреквенција, онда неће моћи ни да емитују оно што раде.

"У том случају практично немамо гдје да пласирамо и продамо свој производ", истакла је она и поновила да ће на тај начин 30 радника остати без основне егзистенције, а град Источно Сарајево без медија.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија рекао је након данашње сједнице Скупштине града, на којој су одборници поставили и питање РТВИС, да се не зна да ли ће стечајни судија прихватити стечај ове медијске куће, а ако се то деси, онда ће РАК направити анализу да ли постоје услови за рад и потом донијети одлуку да ли ће им одузети фреквенције.

Самарџија је нагласио да ово није први случај да су поједине медијске куће покретале стечајни поступак и да нису изгубиле фреквенције.

"Очекујем да се они који су давали обећања да ће помоћи рјешавању проблема РТВИС, прије свих мислим на Владу и предсједника Републике Српске који су рекли да је ријеч о предузећу од стратешког значаја за Републику Српску, укључе у рјешавање овог проблема", рекао је Самарџија.

Градоначелник је нагласио да је у буџету града за наредну годину за финансирање медија планирано 70.000 КМ, што се распоређује путем јавног позива и могуће је да сва средства добије РТВИС.

Тренутни дуг РТВИС је око 2,5 милиона КМ, од чега се 1,7 милиона односи на порезе и доприносе.

Одборник СНСД-а Алексадндар Тодоровић је истакао је да је РТВИС проблем града Источно Сарајево, који је и оснивач ове медијске куће.

Тодоровић сумња да ће средства од 70.000 КМ за медије бити додијељена и неким медијима који се не налазе на подручју града Источно Сарајево.

Одборник ПДП-а Зоран Тешановић рекао је да је стање у РТВИС поражавајуће.

"РТВИС је заједнички проблем свих нас и сматрам да је улога града значајна али је у овом тренутку значајнија улога Владе Републике Српске у смислу помоћи", додао је Тешановић.

Новоименовани Надзорни одбор РТВИС донио је одлуку о покретању стечајног поступка у овој медијској кући и овластио вршиоца дужности директора ове медијске куће Бранислава Илића да покрене стечај.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Познаваоц

26.12.2014 07:18

Мој савјет вам је да се што прије понудите у продају док још имате вриједних основних средстава тј. тих 7 фреквенција. Ако вам то узму можете се поздравити. Нажалост, али тако је. Осим ако Баја не извади "коферче са паре"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данко

28.02.2021 19:22

Штета велика

ОДГОВОРИТЕ