Пацијент са вјештачким срцем спреман да устане из кревета

Владимир Петковић (47), коме је прије шест дана уграђено вјештачко срце, добро се опоравља, прича са особљем, а у плану је да данас први пут послије операције сједне, а већ сутра да устане из кревета.

Србија 25.12.2014 | 17:15
Пацијент са вјештачким срцем спреман да устане из кревета

Петковић каже да се осјећа одлично и да не може ни да се упореди период прије и послије операције.

"Раније нисам могао да изађем напоље, имао сам гушење, лоше варење, нисам могао у тоалет. Сада је неупоредиво боље, иако је ово још постоперативни ток", рекао је Петковић Тањугу.

Начелник одјељења за трансплантацију срца др Емилија Несторовић каже да опоравак пацијента иде добрим током, да је пацијент стабилан и да данас планирају да га подигну у сједећи положај.

Директор Клиничког центра Србије и вођа трансплантационог тима за срце, Миљко Ристић, каже да је уградњом вјештачког срца заокружен процес трансплантације, јер се у тој установи сада раде уградње пумпи, трансплантације срца и уградња вјештачког срца.

Петковић већ двије године има срчану инсуфицијенцију, а према ријечима проф. Ристића у посљедњих годину дана шест пута је болнички лијечен у коронарним јединицама.

"Лекови му више нису помагали, а плашили смо се да ли ће срце издржати до уградње вештачког органа", прича Ристић и додаје да је вјештачко срце само прелазна фаза док се не појави орган.

 

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар