Pacijent sa vještačkim srcem spreman da ustane iz kreveta

Vladimir Petković (47), kome je prije šest dana ugrađeno vještačko srce, dobro se oporavlja, priča sa osobljem, a u planu je da danas prvi put poslije operacije sjedne, a već sutra da ustane iz kreveta.

Srbija 25.12.2014 | 17:15
Pacijent sa vještačkim srcem spreman da ustane iz kreveta

Petković kaže da se osjeća odlično i da ne može ni da se uporedi period prije i poslije operacije.

"Ranije nisam mogao da izađem napolje, imao sam gušenje, loše varenje, nisam mogao u toalet. Sada je neuporedivo bolje, iako je ovo još postoperativni tok", rekao je Petković Tanjugu.

Načelnik odjeljenja za transplantaciju srca dr Emilija Nestorović kaže da oporavak pacijenta ide dobrim tokom, da je pacijent stabilan i da danas planiraju da ga podignu u sjedeći položaj.

Direktor Kliničkog centra Srbije i vođa transplantacionog tima za srce, Miljko Ristić, kaže da je ugradnjom vještačkog srca zaokružen proces transplantacije, jer se u toj ustanovi sada rade ugradnje pumpi, transplantacije srca i ugradnja vještačkog srca.

Petković već dvije godine ima srčanu insuficijenciju, a prema riječima prof. Ristića u posljednjih godinu dana šest puta je bolnički liječen u koronarnim jedinicama.

"Lekovi mu više nisu pomagali, a plašili smo se da li će srce izdržati do ugradnje veštačkog organa", priča Ristić i dodaje da je vještačko srce samo prelazna faza dok se ne pojavi organ.

 

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar