Рајко Васић: Тузлански радници сами себи на спроводу

Само кад изађу на улицу, Радници уђу у Вијест.

Босна и Херцеговина 25.12.2014 | 15:25
Рајко Васић: Тузлански радници сами себи на спроводу

Дабогда имао па немао.

Некад су Радници имали Радничка Права, Збор Радника, Раднички Савјет, Радничка Одмаралишта, Синдикат, Партију, Социјалистички Савез Радног Народа, Радничко Самоуправљање, Раднички Диспанзер, Хатезе, Радничку Мензу.
Данас имају Ранку Мишић. Свако своју.

Тузлански Радници мисле да им је остало само Орашје.

Та тужна, а истовремено и гротескна, смијешна и вјештачка, Колона Протеста, у ствари је само једна од закашњелих јавки Протока Времена и знакова његовог несхватања.

Тузлански Радници још нису схватили да је Вријеме прошло. Не тако што нема њихове државе, њихових фабрика, њихове партије, већ нису схватили да нема ништа.

И у тој колони, дабоме, нема Радника који су имали оно што сам набројао. И још свашта.

Проток Времена је једна од најопаснијих неелемнтарних непогода за људе. Појединачно и заједно.

Ситне варке их доведу у заблуду да они учествују у томе, да они одлучују о нечему, да се све ради због њих.

А када учине неку од тих учесничких ситница, врло брзо схвате да је Проток Времена намијењен неком другом, да је окренут у неку другу страну, да су људи, појединачно и заједно, остали негдје на одроњивим обалама и срмдљивим врбацима и да више никога не могу стићи. Нити кога има на видику.

Ситно је објашњење да су сви из Тузланске Гротескне Колоне, или њихови, гласали за Проток Времена. На Првим Слободним Демократским Вишестраначким Изборима.

То могу да им, сада упутим, као јевтин подјеб.

Ето вам, није вам ваљо Тито и Социјализам, југословенски пасош и велике фабрике. Није вам ваљала Аида, нек вам сад ваља Немаида.

Јер, Аида је постојала прије рата.

Као што сам пред рат ушао у бањалучки аутобус. А возач, огромни брко, не као ова данашња прцомљчад од возача, видјевши да нико неће да излази на станици, прође не смањујући брзину. За кога сте гласали, пизда вам матерна.

Послије сам годинама размишљао о тој Политичкој Реченици. Нисам много могао да закључим. Није Брко ништа више рекао а изашао сам на оној сљедећој.

У Социјалистичком Самоуправљању, Радници су црнчили ко робови. Али су живјели добро. Живјели су редовно. И сигурно. Имали су и Правобраниоца Самуправљања. А од незаконске замјерке Раднику само је горе било у кафани јебати матер Тити.

Данас Радници немају прилику ни да црнче.

Некад су имали Четверобригадни Систем.

Данас немају ништа.

Некад је неко други мислио за њих. Они су требали само да буду Радничка Класа.

Данас нико не мисли за њих. Ни на њих.

Мораће то сами да раде. И да, кад смисле, црнче стопут горе него у Социјалистичком Самоуправљању.

Да ли би било другачије да су другачије гласали, не умијем да одговорим.

Али да су се сви добро знојили, и крв пролијевали, да сруше све што их је држало ко мало воде на длану, јесу.

Без обзира што Тузланска Колона има правац и смјер, и одређен циљ. Орашје. Граница. Одлазак. То је само Колона Лутајуће Свијести. На просторима Бивше Југославије. А и шире.

И није та хаотична свијест само у главама радника.

У свим је главама.

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

тузлак

25.12.2014 14:34

теско је ово све гледати,ово је судбина многих.Овим се неце много постици са овом бандом од политицара се другације разговара абд ускоро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево нам Рајкуле

25.12.2014 16:24

И ста ти Рајкула предлазес по питању радницких права?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ипсилон

25.12.2014 16:36

Шта на колону кажу Бакир и Човић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

25.12.2014 16:40

Жалосна слика,али се бојим да и овде ПОЛИТИКА није умешала своје прсте.Што више странака то стање гореМислио сам да је рат нешто нај горе,али.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузла

25.12.2014 16:40

РАДНИЦИ ИДУ У ПОГРЕШНОМ СМЈЕРУ, У САВУ, ТО БИ ВЛАСТ И ЖЕЉЕЛА ДА СЕ ПОДАВЕ. ИДИТЕ ВИ НА ИНСТИТУЦИЈЕ СИСТЕМА Е ТАДА ЋЕ ПОЧЕТИ ПРЕГОВОРЕ АЛИ САМО ТРЕБА ТРАЖИТИ СМЈЕНУ ИЛИ СИЛОМ ИСТЈЕРАТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо2

25.12.2014 16:46

Па рекао је рахметли Алија да се више неће морати радити, тече мед и млијеко али коме није предвидио

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

25.12.2014 16:55

МИЛОШЕ Имаш ли бар мало образа? Како те само није срамота, покварењаче!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак мата

25.12.2014 17:03

Ма неки још мисле да је 1988 и да рата није било и живе у тој години, ама људи ово је 2015 скоро и прошао је и рат и ново стољеће је и КАПИТАЛИЗАМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

25.12.2014 17:22

Ре сасарс:А шта ти смета у коментару.да те нешто не увриједих,а нисам те ни споменуо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

25.12.2014 18:10

КО ИМ ЈЕ КРИВ СТО НЕ ЗИВЕ У БОЉЕМ ДИЈЕЛУ СРПСКЕ КОД НАС ЈЕ СВЕ ОК МИ СМО УБИЈЕНИ РЕДОВНЕ ПЛАТЕ СВАКЕ ГОДИНЕ ПО ЈЕДНУ ДОБИЈЕМО ПЕНЗИЈЕ УГЛАВНОМ РАДОНЕ А ИЗНОСИ НАЈЦЕСЦИ СУ 160 КМ ЗДРАВСТВО ОК УГЛАВНОМ СМО ЗДРАВИ ТЈЕЛЕСНО АЛ У ГЛАВУ НИСМО ЦИМ СЕ НЕБУНИМО ПА КОД НАС ЈЕ ДУПЛО ГОРЕ УСТАЈ НАРОДЕ ЛУДИ МЈЕЊА ОВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исто је то

25.12.2014 18:11

Ово чека и раднике у Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

wиен

25.12.2014 18:20

ово горе у тексту набројано је било само у вријеме ТИТА и било је добро ма ста ко мислио (ЗИВИО ТИТО)али назалост није зив зато и имамо то сто видимо и цујемо а богами и презивљавамо !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо2

25.12.2014 19:47

Не помињи тита свеје ово последица њега нема кафе горива уља струје пар непар.Патио јадан народ неким вањским непријатељем а сада смо се поклали кода никад цивилизацију нисмо и комсију видили и сад имамо сто смо изабрали од немила до недрага одзла оца јосгора мати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

25.12.2014 19:52

ре милос Људи само траже своја права!!! А што си ти члан снсд-а и што ти ни недељни ручак не може проћи без политике, то само показује колико сте мали и јадни! Да нису можда ови људи угрозили и републику српску? Шта каже главни баја?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цутање

25.12.2014 20:43

У РС несмије нико да се буни цуте и дурају,ако се дигну одма Додик наступа и казе хоце да укину РС нема везе свезом народ је гладан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко бањалучанин.

25.12.2014 20:53

Има ли овај човјек стида! Он да пише шта су радници имали! Немју радници ништа због тога што сте их ти Рајо И такви ко ти покрали. Прије рата Рајко Васић био је локални новинарчић који се возио аутобусом сад има џипа штампарију И козна шта све на рачунима у страним банкама.Све то стечено је пљачком ове државе и он сада да прича о радницима.До јуче је тражио дасе глава скине свакоме ко се нашали на Додиков рачун. Подржавам раднике у Тузли али молим вас игноришите ликове попут Рајка васића

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

25.12.2014 20:59

Ре сасарс:САда си мало културнији,па ћу покушати да ти одговорим.Ако ми успијеш доказати да се политика није умијешала у слом економије,свака част.што се тиче коментара,тек сам открио овај портал БН,хвала им,те и моја маленкост ја дала себи за право да нешто коментаришем.Акп ти је утјеха,нисам"ФАН"СНСД,али такође ниСДА.на крају,никад,али баш никад ни један коментар или текст нисам описао псовком или увредом,јајер то није мој ниво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

26.12.2014 00:38

сви напред а ми назад хехехеехехиду јадне будале ван босне и херцеговине а незнају дасу наси политицари узели паре и за ове стосу бобјегки од муке деведесети даби их вратили назад дасе муце јер назападу су нудили паре косе врати добровљно а наси су клосари видили рупу па узели паре и вратили људе под врбе пасе сналази како знас и умјес па гласајте за лопове и нек они краду а вии украдите метар дрва дасе несмрзнете зимус заврсит цете у бајбукани тоје тај систем код нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

јмо

26.12.2014 10:41

Цуј они гласали погресно,а засто си ти гласао 90-тих?Ја постењцине,а некидан си говорио да су студенти у српској копилади зато ст нису хтијели да играју како СНСД свира.Губис ми се Рајко да ниси осенилио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

видовитаванга

27.12.2014 07:04

Робовласнички систем се враћа...све се врти у крог....по целом свету....само што је у у Бих или Рс- то још изразитије...народ је у последњих 20 и више године навикао на беду....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

27.12.2014 07:39

Молим БН да висе необјављује било какве коментаре Рајкуле Васица, он је давно требао на болиницко лијецење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Дјокица

27.12.2014 07:45

Да ли се "дабогда" писе тако, или "да Бог да" ? Иако нисам велики струцњак за граматику, ја мислим да је исправно ово друго. У тексту овог Васица има јос доста граматицких гресака (или грески). Ако се не варам, цовјек је неки птофесор а некад је био и министар образовања, или слицно томе. Ако је све ово сто писем тацно, посаљите цовјека на курс српског језика, па тек онда му дајте могуцност да писе овдје. Овако, поред свих "лијевих" и хибридних факултета, треба и овакви као Васиц да нас уце неписмености.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Д.

27.12.2014 11:51

"Тузла" је добро рекао. Радници иду у погрешном смјеру. Ја ово схватам као опомену нашој политичкој елити. Данас у погрешном смјеру, сутра пред државне институције. Пред нама је бурно љето.

ОДГОВОРИТЕ