Зауставити самоуништење

Ова Влада је највећа пријетња нашем опстанку. Немојте дозволити да изгубимо земљу и слободу, подпаднемо под власт других, да биолошки нестанемо. Све су то реалне и веома блиске пријетње пред којима се налазимо.

Република Српска 25.12.2014 | 15:00
Зауставити самоуништење

Присилите Владу на резултат.

И у Експозеу Предсједнице Владе и у Економској политици за 2015. Годину Влада се не обавезује на било какав резултат, што је поражавајуће. Наставља по досадашњем. Да нас уништава.

Мјера успјешности рада Влада је (уџбенички) позната. Она је у порасту запослености и порасту реалног богатства. Потребно је захтијевати од Владе да јасно каже колико ће у мандату и у наредној 2015. години:

- да запосли радника
- да повећа бруто домаћи производ
- да смањи дугове и дефиците.

То би морало да добије законску вриједност што би, у случају (годишњег) неиспуњења, значило оставку Владе.

Ово питање се не може ријешити у Народној скупштини. Опозиција није у стању да савлада скупштинску већину, без обзира какве она одлуке доносила.

У околностима наше крајње демократске неразвијености скупштинска већина, која једва да достиже четвртину гласачког тијела, располаже свим могућностима потпуног уништења народа, доносећи своје штетне одлуке.

Скупштина ће доносећи предложену Економску политику донијети још једну опасну одлуку.

Постоје сви разлози да се у овим пресудним тренуцима какво је именовање нове Владе и прихватање Економске политике, интервенише са стране. Ви сте организовани представници народа, гдје су и све потребе и оправданост Вашег интервенисања.

У којој силној опасности се налазимо да се наведе само податак о нашој спољној задужености и немогућности враћања дуга.

Дугови расту, а дохоци (БДП) се смањују. Смањују се плате, камате, ренте, профити. На сваку јединицу ових смањења страни дугови се увећавају за преко десет пута. Убрзан раст дуга на раст губитака. Невјероватно. Потпуно економски неодрживо. Економско самоуништење.

Посебан проблем је што се смањују вриједности индустрије и пољопривреде, као и број запослених, који су једини поуздан извор враћања дугова.

Текућих доходака за враћање дугова нема. Извор ће се морати наћи у драстичном обарању животног стандарда већ оволико осиромашеног становништва. Било да то заврши у неком новом задуживању, повећаном опорезивању или неким новим распродајама последице су катастрофалне. Одузимамо себи будућност.

А тек идућа година. Отплата ће порасти на око 550 милиона КМ, а БДП ће се значајно умањити (поплаве, стечаји, губици и слично). Да би се стекле могућности враћања дуга из текућих доходака стопа раста БДП у идућој години би морала да износи 8 % што је недостижно. О свему овоме у Економској политици ни ријечи.

Хоћемо ли дозволити да нас ова власт, својим продуженим штетним радом, уништи до краја. Или ћемо је у томе спријечити захтијевајући од ње потребан развојни резултат. Под овим притиском Влада ће или мијењати привредни систем, као услов напретка, или ће одустати од власти.

Страна живота увијек побјеђује. Истина на крају. Требало би спријечити да не стигнемо до краја. Било би боље да се проблем ријеши политичким средствима, овдје Вашим ангажовањем.

 

Проф.Др.Алекса Милојевиц

 

Достављено:

 

Академија наука Републике Српске
Универзитет у Бања Луци
Универзитет у Источном Сарајеву
Удружење бораца Републике Српске
Синдикат Републике Српске
Удружење породица погинулих
Удружење пензионера
Привредна комора Републике Српске
Савез удружења пољопривредника РС

 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Василије

25.12.2014 14:07

Важно је да предсједник купује гуме за кола од 37 000,-км,важно је да нам премијерка причом -рафалном паљбом,без дугмета за гашење,прича да је нама добро.Докле???

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕКО

25.12.2014 14:23

ЈА ОДОХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чудо невиђено

25.12.2014 14:30

Да ли су се стварно горе потписани усагласили и ово потписали или се неко шали.Ако је ово истина ,имамо НАДЕ.Ја сумњам, јер још има мрвица испод Милиног стола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

25.12.2014 14:46

Република Српска д.о.о. вл. Милокрад Додик са ортацима је пред стецајем и ликвидационим поступком. Само јос да посаљу Севаљевица да буде стецајни управник. Отесе све сто су могли да отму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

25.12.2014 15:14

На свим нивоима, све сама лаз. Лазе Влада, лазу и ови у овом тејсту. Лазно потписасе поједине институције испод текста. Ситуација у РС је много теза него сто је ивдје написамо. Јавни сектор унисти и иво мало производних дјелатности које јос пистоје у РС. На крају изразавам сумњу да це и редакција објавит овај коментар. Закљуцак, сви лазу и казно представљају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцанац

25.12.2014 15:37

ЈЕ ЛИ МОГУЦЕ ДА СМО ПОЦЕЛИ ДОЛАЗИТИ СЕБИ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Касно

25.12.2014 15:42

Касно Марко на Косово стизе... власт је освојена, 4 године теку. Ко презиви нека пази да ли це и како гласати 2018 г.

ОДГОВОРИТЕ
Name

село

25.12.2014 16:13

ја сам убиједјен да це народ гласат и 2018 исто као и 2008 па потоме моземо знати колико смо се науцили памети да разликујемо добро од лосег то ста тразимо то и гледамо !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл излог

25.12.2014 16:37

ма ми смо вец у излогу пробо нас је продат русима ал се и они о себи забавили коме це нас увалит остаје да се види мозда папи ко зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма ја ба

25.12.2014 17:20

Фајронт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карађорђе ал' кара и миле

25.12.2014 19:10

Није нама лоше колико мислимо. Колико МИСЛИМО и добро нам је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

25.12.2014 19:14

ДОК ЈЕ ДОДИКА И ОВЕ ВЛАДЕ НЕМА БРИГЕ У ТО БУДИТЕ СИГУРНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пао с крушке !

25.12.2014 20:02

Измишљотина барем што се ткз Академије наука тиче...ректоре је постављао миле....гдје би они на Бају.....остали су тек успут набројани ! Зар Ного и Ђого и Рајкан да буду против Баје и БИјелих чизмица ?:)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

избори 2014

25.12.2014 20:28

Народ је гласао и изабрао СНСД, односно изабрао капитулацију РС-а... Ко зна засто је то добро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

??!!

25.12.2014 22:05

Ко стоји иза овог текста??!! Ови, на крају наведени, то нису сигурно. Они то не би ни лајковали, а камоли сачинили и стали иза тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

26.12.2014 07:36

ДОСИЈЕ МИЛОРАД ДОДИК АТВ:ДА ЧОВЈЕК ИЗ ГРОБА УСТАНЕ ОДМАХ БИ СЕ ВРАТИО.И У ГРОБУ ЈЕ БОЉЕ НЕГО ИМАТИ ВЛАСТ КАКВА ЈЕ ОВА КОЈУ САМИ СЕБИ ИЗАБРАШЕ. ШТО КРАДУ ДРЖАВУ, БАНКЕ , ФИРМЕ, ЈАВНЕ УСТАНОВЕ И ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА, ОНИ ПОКРАДОШЕ МЕНЕ, МОЈУ БАБУ, МОГА ДЈЕДА, МОГА ОЦА, МОЈУ МАЈКУ, МОГА БРАТА, МОЈУ СЕСТРУ, МОГА СИНА МОЈУ КЋЕРКУ, УКРАДОШЕ ГЛАСОВЕ МОЈЕ ПОРОДИЦЕ УКРАДОШЕ МИ И ПОСЛЕДЊУ РИЈЕЧ КОЈУ ХТЈЕДОХ ИЗГОВОРИТИ, УКРАДОШЕ МИ ИКОНУ СЛАВСКУ, УКРАДОШЕ МИ БОЖИЋ И ВАСКРС, УКРАДОШЕ МИ И ЦРКВУ И ПОПА, УКРАДОШЕ МИ И НЕРОЂЕНО ДИЈЕТЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ. !? .. !? МОРАО САМ ОТИЋИ. ВРАТИЋУ СЕ КАД ОНИ ОДУ С ВЛАСТ.

ОДГОВОРИТЕ