Zaustaviti samouništenje

Ova Vlada je najveća prijetnja našem opstanku. Nemojte dozvoliti da izgubimo zemlju i slobodu, podpadnemo pod vlast drugih, da biološki nestanemo. Sve su to realne i veoma bliske prijetnje pred kojima se nalazimo.

Republika Srpska 25.12.2014 | 15:00
Zaustaviti samouništenje

Prisilite Vladu na rezultat.

I u Ekspozeu Predsjednice Vlade i u Ekonomskoj politici za 2015. Godinu Vlada se ne obavezuje na bilo kakav rezultat, što je poražavajuće. Nastavlja po dosadašnjem. Da nas uništava.

Mjera uspješnosti rada Vlada je (udžbenički) poznata. Ona je u porastu zaposlenosti i porastu realnog bogatstva. Potrebno je zahtijevati od Vlade da jasno kaže koliko će u mandatu i u narednoj 2015. godini:

- da zaposli radnika
- da poveća bruto domaći proizvod
- da smanji dugove i deficite.

To bi moralo da dobije zakonsku vrijednost što bi, u slučaju (godišnjeg) neispunjenja, značilo ostavku Vlade.

Ovo pitanje se ne može riješiti u Narodnoj skupštini. Opozicija nije u stanju da savlada skupštinsku većinu, bez obzira kakve ona odluke donosila.

U okolnostima naše krajnje demokratske nerazvijenosti skupštinska većina, koja jedva da dostiže četvrtinu glasačkog tijela, raspolaže svim mogućnostima potpunog uništenja naroda, donoseći svoje štetne odluke.

Skupština će donoseći predloženu Ekonomsku politiku donijeti još jednu opasnu odluku.

Postoje svi razlozi da se u ovim presudnim trenucima kakvo je imenovanje nove Vlade i prihvatanje Ekonomske politike, interveniše sa strane. Vi ste organizovani predstavnici naroda, gdje su i sve potrebe i opravdanost Vašeg intervenisanja.

U kojoj silnoj opasnosti se nalazimo da se navede samo podatak o našoj spoljnoj zaduženosti i nemogućnosti vraćanja duga.

Dugovi rastu, a dohoci (BDP) se smanjuju. Smanjuju se plate, kamate, rente, profiti. Na svaku jedinicu ovih smanjenja strani dugovi se uvećavaju za preko deset puta. Ubrzan rast duga na rast gubitaka. Nevjerovatno. Potpuno ekonomski neodrživo. Ekonomsko samouništenje.

Poseban problem je što se smanjuju vrijednosti industrije i poljoprivrede, kao i broj zaposlenih, koji su jedini pouzdan izvor vraćanja dugova.

Tekućih dohodaka za vraćanje dugova nema. Izvor će se morati naći u drastičnom obaranju životnog standarda već ovoliko osiromašenog stanovništva. Bilo da to završi u nekom novom zaduživanju, povećanom oporezivanju ili nekim novim rasprodajama posledice su katastrofalne. Oduzimamo sebi budućnost.

A tek iduća godina. Otplata će porasti na oko 550 miliona KM, a BDP će se značajno umanjiti (poplave, stečaji, gubici i slično). Da bi se stekle mogućnosti vraćanja duga iz tekućih dohodaka stopa rasta BDP u idućoj godini bi morala da iznosi 8 % što je nedostižno. O svemu ovome u Ekonomskoj politici ni riječi.

Hoćemo li dozvoliti da nas ova vlast, svojim produženim štetnim radom, uništi do kraja. Ili ćemo je u tome spriječiti zahtijevajući od nje potreban razvojni rezultat. Pod ovim pritiskom Vlada će ili mijenjati privredni sistem, kao uslov napretka, ili će odustati od vlasti.

Strana života uvijek pobjeđuje. Istina na kraju. Trebalo bi spriječiti da ne stignemo do kraja. Bilo bi bolje da se problem riješi političkim sredstvima, ovdje Vašim angažovanjem.

 

Prof.Dr.Aleksa Milojevic

 

Dostavljeno:

 

Akademija nauka Republike Srpske
Univerzitet u Banja Luci
Univerzitet u Istočnom Sarajevu
Udruženje boraca Republike Srpske
Sindikat Republike Srpske
Udruženje porodica poginulih
Udruženje penzionera
Privredna komora Republike Srpske
Savez udruženja poljoprivrednika RS

 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Vasilije

25.12.2014 14:07

Važno je da predsjednik kupuje gume za kola od 37 000,-km,važno je da nam premijerka pričom -rafalnom paljbom,bez dugmeta za gašenje,priča da je nama dobro.Dokle???

ODGOVORITE
Name

NEKO

25.12.2014 14:23

JA ODOH

ODGOVORITE
Name

Čudo neviđeno

25.12.2014 14:30

Da li su se stvarno gore potpisani usaglasili i ovo potpisali ili se neko šali.Ako je ovo istina ,imamo NADE.Ja sumnjam, jer još ima mrvica ispod Milinog stola.

ODGOVORITE
Name

Savo

25.12.2014 14:46

Republika Srpska d.o.o. vl. Milokrad Dodik sa ortacima je pred stecajem i likvidacionim postupkom. Samo jos da posalju Sevaljevica da bude stecajni upravnik. Otese sve sto su mogli da otmu.

ODGOVORITE
Name

Ostoja

25.12.2014 15:14

Na svim nivoima, sve sama laz. Laze Vlada, lazu i ovi u ovom tejstu. Lazno potpisase pojedine institucije ispod teksta. Situacija u RS je mnogo teza nego sto je ivdje napisamo. Javni sektor unisti i ivo malo proizvodnih djelatnosti koje jos pistoje u RS. Na kraju izrazavam sumnju da ce i redakcija objavit ovaj komentar. Zakljucak, svi lazu i kazno predstavljaju.

ODGOVORITE
Name

Lijevcanac

25.12.2014 15:37

JE LI MOGUCE DA SMO POCELI DOLAZITI SEBI?

ODGOVORITE
Name

Kasno

25.12.2014 15:42

Kasno Marko na Kosovo stize... vlast je osvojena, 4 godine teku. Ko prezivi neka pazi da li ce i kako glasati 2018 g.

ODGOVORITE
Name

selo

25.12.2014 16:13

ja sam ubijedjen da ce narod glasat i 2018 isto kao i 2008 pa potome mozemo znati koliko smo se naucili pameti da razlikujemo dobro od loseg to sta trazimo to i gledamo !!!!!

ODGOVORITE
Name

xxl izlog

25.12.2014 16:37

ma mi smo vec u izlogu probo nas je prodat rusima al se i oni o sebi zabavili kome ce nas uvalit ostaje da se vidi mozda papi ko zna

ODGOVORITE
Name

ma ja ba

25.12.2014 17:20

Fajront

ODGOVORITE
Name

Karađorđe al' kara i mile

25.12.2014 19:10

Nije nama loše koliko mislimo. Koliko MISLIMO i dobro nam je!

ODGOVORITE
Name

dado

25.12.2014 19:14

DOK JE DODIKA I OVE VLADE NEMA BRIGE U TO BUDITE SIGURNI

ODGOVORITE
Name

Пао с крушке !

25.12.2014 20:02

Измишљотина барем што се ткз Академије наука тиче...ректоре је постављао миле....гдје би они на Бају.....остали су тек успут набројани ! Зар Ного и Ђого и Рајкан да буду против Баје и БИјелих чизмица ?:)))

ODGOVORITE
Name

izbori 2014

25.12.2014 20:28

Narod je glasao i izabrao SNSD, odnosno izabrao kapitulaciju RS-a... Ko zna zasto je to dobro...

ODGOVORITE
Name

??!!

25.12.2014 22:05

Ko stoji iza ovog teksta??!! Ovi, na kraju navedeni, to nisu sigurno. Oni to ne bi ni lajkovali, a kamoli sačinili i stali iza toga.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

26.12.2014 07:36

DOSIJE MILORAD DODIK ATV:DA ČOVJEK IZ GROBA USTANE ODMAH BI SE VRATIO.I U GROBU JE BOLJE NEGO IMATI VLAST KAKVA JE OVA KOJU SAMI SEBI IZABRAŠE. ŠTO KRADU DRŽAVU, BANKE , FIRME, JAVNE USTANOVE I JAVNA PREDUZEĆA, ONI POKRADOŠE MENE, MOJU BABU, MOGA DJEDA, MOGA OCA, MOJU MAJKU, MOGA BRATA, MOJU SESTRU, MOGA SINA MOJU KĆERKU, UKRADOŠE GLASOVE MOJE PORODICE UKRADOŠE MI I POSLEDNJU RIJEČ KOJU HTJEDOH IZGOVORITI, UKRADOŠE MI IKONU SLAVSKU, UKRADOŠE MI BOŽIĆ I VASKRS, UKRADOŠE MI I CRKVU I POPA, UKRADOŠE MI I NEROĐENO DIJETE U REPUBLICI SRPSKOJ. !? .. !? MORAO SAM OTIĆI. VRATIĆU SE KAD ONI ODU S VLAST.

ODGOVORITE