Подигнута оптужница против Боснића

Тужилаштво БиХ подгило је оптужницу против Хусеина Билала Боснића због подстицања на терористичке активности.

Босна и Херцеговина 25.12.2014 | 14:30
Подигнута оптужница против Боснића

Боснић је оптужен да је током 2013. и 2014. године као припадник такозване селефијске заједнице у БиХ, организоване ван званичних институција Исламске заједнице у БиХ, јавно подстрекавао друге да се прикључе терористичким организацијама, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Према оптужници, Боснић је то чинио у неколико градова на подручју БиХ као што су заједнице у Великој Кладуши и у Горњој Маочи, ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, свјесно са позиције вјерског ауторитета у тој такозваној селефијској заједници.

Боснић је оптужен да је на скуповима на којима је окупљао припаднике селефијске заједнице као и путем друштвене мреже одржавао, објављивао своје говоре и упућивао јавне поруке с циљем подстицања припадника те заједнице да постану припадници организоване терористичке групе ИСИЛ у такозваној "Исламској држави" и као припадници те групе учествују у активностима које организује та терористичка организација.

Након Боснићевог јавног подстицања, већи број држављана БиХ, припадника селефијске заједнице, прикључио се терористичким организацијама ИСИЛ-а у Сирији и Ираку које је Савјет безбједности УН прогласио као терористичке организације и групе, те су учествовањем у терористичким активностима у Сирији и Ираку "извршили радње које имају обиљежја неког од кривичних дјела тероризма".

Већи број држављана БиХ који су отишли на ратиште, од који су неки као припадници терористичке организације и погинули, редовно су посјећивали и присуствовали јавним предавањима Боснића, остали и даље учествују у активностима терористичке организације којој су приступили и тако представљају опасност за БиХ на начин да се обучавају и припремају и за провођење терористичких радњи и по повратку у БиХ, наводи Тужилаштво.

Боснић је оптужен да је починио кривично дјело јавно подстицање на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.

Хусеин Билал Боснић је са још 15 припадника селефијске заједнице ухапшен 3. септембра у акцији Агенције за истраге и заштиту БиХ кодног назива "Дамаск".

Тужилаштво БиХ наводи да, заједно са партнерским агенцијама у оквиру Ударне групе за борбу против тероризма, као и партнерским агенцијама у другим државама, наставља борбу против тероризма и активностима усмјереним на откривање и кривично процесуирање држављана БиХ који учествују у оружаним сукобима на страним ратиштима.

Из Тужилаштва образлажу да је ријеч о кривичним дјелима којима се угрожава безбједност грађана БиХ, а која представљају опасност за глобалну безбједност.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Симо

25.12.2014 13:46

Како свијету покусавају замазати оци . Подигли оптузницу и за два мјесеца це га пустити уз неку условну казну. Ово судсво БиХ је висе неподносљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

25.12.2014 19:02

Симо слазен се у потпуности са васим коментаром. Ово ми судсво насе висе лици на циркус него на озбиљну установу. Па сјетете се само оног криминалца из Тузле кад је у двористу суда претукао ону јадну зену. Пред оцима полиције и судија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Химзо

26.12.2014 00:24

Ма цујте људи, да овај суд није низаста то је сваком од нас јасно. Али опет боље да имамо било какав него никакав. Слазем се са вама Србима да суд није сто посто коректан према вама.

ОДГОВОРИТЕ