Podignuta optužnica protiv Bosnića

Tužilaštvo BiH podgilo je optužnicu protiv Huseina Bilala Bosnića zbog podsticanja na terorističke aktivnosti.

Bosna i Hercegovina 25.12.2014 | 14:30
Podignuta optužnica protiv Bosnića

Bosnić je optužen da je tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik takozvane selefijske zajednice u BiH, organizovane van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema optužnici, Bosnić je to činio u nekoliko gradova na području BiH kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj takozvanoj selefijskoj zajednici.

Bosnić je optužen da je na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice kao i putem društvene mreže održavao, objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika te zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe ISIL u takozvanoj "Islamskoj državi" i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizuje ta teroristička organizacija.

Nakon Bosnićevog javnog podsticanja, veći broj državljana BiH, pripadnika selefijske zajednice, priključio se terorističkim organizacijama ISIL-a u Siriji i Iraku koje je Savjet bezbjednosti UN proglasio kao terorističke organizacije i grupe, te su učestvovanjem u terorističkim aktivnostima u Siriji i Iraku "izvršili radnje koje imaju obilježja nekog od krivičnih djela terorizma".

Veći broj državljana BiH koji su otišli na ratište, od koji su neki kao pripadnici terorističke organizacije i poginuli, redovno su posjećivali i prisustvovali javnim predavanjima Bosnića, ostali i dalje učestvuju u aktivnostima terorističke organizacije kojoj su pristupili i tako predstavljaju opasnost za BiH na način da se obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH, navodi Tužilaštvo.

Bosnić je optužen da je počinio krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Husein Bilal Bosnić je sa još 15 pripadnika selefijske zajednice uhapšen 3. septembra u akciji Agencije za istrage i zaštitu BiH kodnog naziva "Damask".

Tužilaštvo BiH navodi da, zajedno sa partnerskim agencijama u okviru Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kao i partnerskim agencijama u drugim državama, nastavlja borbu protiv terorizma i aktivnostima usmjerenim na otkrivanje i krivično procesuiranje državljana BiH koji učestvuju u oružanim sukobima na stranim ratištima.

Iz Tužilaštva obrazlažu da je riječ o krivičnim djelima kojima se ugrožava bezbjednost građana BiH, a koja predstavljaju opasnost za globalnu bezbjednost.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Simo

25.12.2014 13:46

Kako svijetu pokusavaju zamazati oci . Podigli optuznicu i za dva mjeseca ce ga pustiti uz neku uslovnu kaznu. Ovo sudsvo BiH je vise nepodnosljivo.

ODGOVORITE
Name

Maja

25.12.2014 19:02

Simo slazen se u potpunosti sa vasim komentarom. Ovo mi sudsvo nase vise lici na cirkus nego na ozbiljnu ustanovu. Pa sjetete se samo onog kriminalca iz Tuzle kad je u dvoristu suda pretukao onu jadnu zenu. Pred ocima policije i sudija.

ODGOVORITE
Name

Himzo

26.12.2014 00:24

Ma cujte ljudi, da ovaj sud nije nizasta to je svakom od nas jasno. Ali opet bolje da imamo bilo kakav nego nikakav. Slazem se sa vama Srbima da sud nije sto posto korektan prema vama.

ODGOVORITE