Мјере нове Владе за здравство су неефикасне

Планиране мјере економске политике и буџетска средства намјењена здравству нису довољна да спријече општи колапс здравственог система Републике Српске рекли су у Унији синдиката радника у здравству Српске.

Република Српска 24.12.2014 | 20:49
Мјере нове Владе за здравство су неефикасне

Предложене мјере су само козметичке промјене којима власт купује вријеме, а наш здравствени систем је зрео за кардиналну реконструкцију, казао је др Миодраг Фемић, предсједник Уније синдиката радника у здравству Српске.

Међу планираним мјереама економске политикике нове Владе Српске, нема ни једне која би довела до стварних промјена у здравственом систему. Здравствене установе на овај начин више не могу да функционишу тврди др Миодраг Фемић.

"Здравствене установе се плаћају паоушално, радио не радио свира ти радио, односно колико год да радиш добићеш договорену суму новца. Шта ћемо са онима који су радили више, а има их доста који тај новац никада видјети неће", објашњава Фемић.

Нова економска политика Владе предвиђа и максималне уштеде у здравственим установама, но доктор тврди да здравствени радници немају гдје више да уштеде. "Максимално штедимо, ја не могу сада доћи и рећи пацијенту да немам рукавице да га прегледам,  срамота.

Максимална уштеда може да иде када су у питању тендери, ту се не штеди,  јер је лош закон о тендерском пословању" казао је предсједник Уније синдиката радника у удравству Српске.У Унији имају приједлог за измјене закона којим би здравствени систем српске постао функционалнији, међутим те измјене каже Фемић не одговарају садашњој власти.

"Тај програм не одговара Влади и онима који су на власти јер се морају одрећи конфорности које им овај систем пружа. Ресорни министар је упознат са овим али он не може то да покрене јер њему су везане руке", каже Фемић и додаје да у  изради економске политике Владе Српске здравствене раднике нико није консултовао иако им се кроз програм мјера покушава наметнути већа одговорност.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

травар

24.12.2014 20:27

Па нису нас додик, павић и дјокица могли одвести у 17-ти вијек а да здравство остане на нивоу 21-ог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник Фонда

24.12.2014 21:57

Богданицу везане руке криминалним радњама јос из Бање Теслиц. Све он сада контролисе, узима редовно провизију од Рацунара, Крајиналијека, Цо Медпрома, Инел меда, Фрезенијуса, Линднера, Вамеда, Медицома, Медицала, Интерпромета...и осталих тајкунских фирми. Директор Фонда здравства сакупља и редовно доноси... Све снимљено и цека

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

25.12.2014 00:03

@Радник Фонда; ОБЕЗБЈЕДИТЕ ДОКАЗЕ НА НАЦИН ДА ИХ ЈАВНО ОБЈАВИТЕ... МОЗЕ ДА СЕ ДЕСИ ДА ИХ ЗАГУБИТЕ, ИЛИ ДА СЕ И ВИ ИЗГУБИТЕ...

ОДГОВОРИТЕ