Mjere nove Vlade za zdravstvo su neefikasne

Planirane mjere ekonomske politike i budžetska sredstva namjenjena zdravstvu nisu dovoljna da spriječe opšti kolaps zdravstvenog sistema Republike Srpske rekli su u Uniji sindikata radnika u zdravstvu Srpske.

Republika Srpska 24.12.2014 | 20:49
Mjere nove Vlade za zdravstvo su neefikasne

Predložene mjere su samo kozmetičke promjene kojima vlast kupuje vrijeme, a naš zdravstveni sistem je zreo za kardinalnu rekonstrukciju, kazao je dr Miodrag Femić, predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu Srpske.

Među planiranim mjereama ekonomske politikike nove Vlade Srpske, nema ni jedne koja bi dovela do stvarnih promjena u zdravstvenom sistemu. Zdravstvene ustanove na ovaj način više ne mogu da funkcionišu tvrdi dr Miodrag Femić.

"Zdravstvene ustanove se plaćaju paoušalno, radio ne radio svira ti radio, odnosno koliko god da radiš dobićeš dogovorenu sumu novca. Šta ćemo sa onima koji su radili više, a ima ih dosta koji taj novac nikada vidjeti neće", objašnjava Femić.

Nova ekonomska politika Vlade predviđa i maksimalne uštede u zdravstvenim ustanovama, no doktor tvrdi da zdravstveni radnici nemaju gdje više da uštede. "Maksimalno štedimo, ja ne mogu sada doći i reći pacijentu da nemam rukavice da ga pregledam,  sramota.

Maksimalna ušteda može da ide kada su u pitanju tenderi, tu se ne štedi,  jer je loš zakon o tenderskom poslovanju" kazao je predsjednik Unije sindikata radnika u udravstvu Srpske.U Uniji imaju prijedlog za izmjene zakona kojim bi zdravstveni sistem srpske postao funkcionalniji, međutim te izmjene kaže Femić ne odgovaraju sadašnjoj vlasti.

"Taj program ne odgovara Vladi i onima koji su na vlasti jer se moraju odreći konfornosti koje im ovaj sistem pruža. Resorni ministar je upoznat sa ovim ali on ne može to da pokrene jer njemu su vezane ruke", kaže Femić i dodaje da u  izradi ekonomske politike Vlade Srpske zdravstvene radnike niko nije konsultovao iako im se kroz program mjera pokušava nametnuti veća odgovornost.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

travar

24.12.2014 20:27

Pa nisu nas dodik, pavić i djokica mogli odvesti u 17-ti vijek a da zdravstvo ostane na nivou 21-og.

ODGOVORITE
Name

Radnik Fonda

24.12.2014 21:57

Bogdanicu vezane ruke kriminalnim radnjama jos iz Banje Teslic. Sve on sada kontrolise, uzima redovno proviziju od Racunara, Krajinalijeka, Co Medproma, Inel meda, Frezenijusa, Lindnera, Vameda, Medicoma, Medicala, Interprometa...i ostalih tajkunskih firmi. Direktor Fonda zdravstva sakuplja i redovno donosi... Sve snimljeno i ceka

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

25.12.2014 00:03

@Radnik Fonda; OBEZBJEDITE DOKAZE NA NACIN DA IH JAVNO OBJAVITE... MOZE DA SE DESI DA IH ZAGUBITE, ILI DA SE I VI IZGUBITE...

ODGOVORITE