Синдикат мијења Економску политику

Представници Савеза синдиката Републике Српске су наставили консултације са министром рада и борачко – инвалидске заштите о њиховим захтјевима који би требало да се уврсте у документе Економске политике и буџета за 2015. годину. Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић поручила је да су успјели да додају четири амандмана на предвиђени Буџет и Економску политику за 2015. годину.

Република Српска 24.12.2014 | 20:45
Синдикат мијења Економску политику

Синдикалци имају јасне захтјеве када је у питању Економска политика, али и буџет Српске за 2015. годину, и од њих не одустају. У документ Буџета биће уврштена два амандмана која подразумијевају прије свега социјално збрињавање радника.

"Када је у питању буџет, имали смо амандман на порграм социјалног збрињавања и умјесто три тражимо 20 милиона марака. Зато што тај новац треба да буде исплаћен за повезивање радног стажа у уплате незапослености радницима који су жртве лоповске приватизације, лошег вођења предузећа, а њих у реду чека 11.000.

Дошло је до смањења у појединим министарствима чак до 33 одсто и то је оних шест милиона за који нисмо знали на шта се односи. Ми јесмо за потпуно провођење и закона о платама и колективни уговор, осуђујемо сваку врсту злоупотребе, али никад радник ништа није злоупотријебио, ако иза тога није стао онај ко одлучује.

Ту смо дјеловали амандманом на накнаде и обавезе према радницима утврђене законом и колективним уговорима остају у потпуности на снази", рекла је Мишићева. Мишићка је поручила да је синдикат успио да упише и два амандмана у документ Економске политике.

"Министар финансија је прихватио амандман да се брише реченица да ће радници од своје нето плате од одређеног износа плаћати порез на властиту плату. Ми смо јасно рекли да ако се Економска политика буде бавила доношењем закона о раду неће добити подршку и ми ћемо наставити нашу борбу свим легитимним и мање легалним и легитимним средствима да очувамо стечена радничка права.

Зар неко мисли да плату од 370 марака треба смањити , да просјечну плату која није одраз стварног стања треба смањити. Онај ко то мисли у нама ће бити борца до задњег даха", рекла је Мишићева.   Ранка Мишић тврди да синдикалци не одустају од реорганизације Владе, и подјеле министарства рада и борачко – инвалидске заштитте на два ресора.

На данашњим консултацијама није било ријечи о томе, а синдикалци су спремни да испоштују временске рокове потребне за процедуру реорганизације. Пред камере, по старом обичају, нико није изашао, ни бивши, а ни садашњи министар рада. Из кабинета Петра Ђокића стигло је само саопштење, без много детаља о темама са састанка.

БН ТВ

 

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мики

24.12.2014 20:11

Господо Мишић , Док ви разговарате о смањењу плате од 370,00 км за то време Кабинет Милорада Додика купује зимске гуме са фелгама за његов Мерцедес .Зар мислите да са оваквим властодршцима треба разговарати и веровати им .Велики поздрав радницима РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

25.12.2014 07:04

Ма људ моји који синдикат, све су то приватне фирме, као и дрзава-власниство једног цовјека, а лопова?

ОДГОВОРИТЕ