Sindikat mijenja Ekonomsku politiku

Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske su nastavili konsultacije sa ministrom rada i boračko – invalidske zaštite o njihovim zahtjevima koji bi trebalo da se uvrste u dokumente Ekonomske politike i budžeta za 2015. godinu. Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić poručila je da su uspjeli da dodaju četiri amandmana na predviđeni Budžet i Ekonomsku politiku za 2015. godinu.

Republika Srpska 24.12.2014 | 20:45
Sindikat mijenja Ekonomsku politiku

Sindikalci imaju jasne zahtjeve kada je u pitanju Ekonomska politika, ali i budžet Srpske za 2015. godinu, i od njih ne odustaju. U dokument Budžeta biće uvrštena dva amandmana koja podrazumijevaju prije svega socijalno zbrinjavanje radnika.

"Kada je u pitanju budžet, imali smo amandman na porgram socijalnog zbrinjavanja i umjesto tri tražimo 20 miliona maraka. Zato što taj novac treba da bude isplaćen za povezivanje radnog staža u uplate nezaposlenosti radnicima koji su žrtve lopovske privatizacije, lošeg vođenja preduzeća, a njih u redu čeka 11.000.

Došlo je do smanjenja u pojedinim ministarstvima čak do 33 odsto i to je onih šest miliona za koji nismo znali na šta se odnosi. Mi jesmo za potpuno provođenje i zakona o platama i kolektivni ugovor, osuđujemo svaku vrstu zloupotrebe, ali nikad radnik ništa nije zloupotrijebio, ako iza toga nije stao onaj ko odlučuje.

Tu smo djelovali amandmanom na naknade i obaveze prema radnicima utvrđene zakonom i kolektivnim ugovorima ostaju u potpunosti na snazi", rekla je Mišićeva. Mišićka je poručila da je sindikat uspio da upiše i dva amandmana u dokument Ekonomske politike.

"Ministar finansija je prihvatio amandman da se briše rečenica da će radnici od svoje neto plate od određenog iznosa plaćati porez na vlastitu platu. Mi smo jasno rekli da ako se Ekonomska politika bude bavila donošenjem zakona o radu neće dobiti podršku i mi ćemo nastaviti našu borbu svim legitimnim i manje legalnim i legitimnim sredstvima da očuvamo stečena radnička prava.

Zar neko misli da platu od 370 maraka treba smanjiti , da prosječnu platu koja nije odraz stvarnog stanja treba smanjiti. Onaj ko to misli u nama će biti borca do zadnjeg daha", rekla je Mišićeva.   Ranka Mišić tvrdi da sindikalci ne odustaju od reorganizacije Vlade, i podjele ministarstva rada i boračko – invalidske zaštitte na dva resora.

Na današnjim konsultacijama nije bilo riječi o tome, a sindikalci su spremni da ispoštuju vremenske rokove potrebne za proceduru reorganizacije. Pred kamere, po starom običaju, niko nije izašao, ni bivši, a ni sadašnji ministar rada. Iz kabineta Petra Đokića stiglo je samo saopštenje, bez mnogo detalja o temama sa sastanka.

BN TV

 

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Miki

24.12.2014 20:11

Gospodo Mišić , Dok vi razgovarate o smanjenju plate od 370,00 km za to vreme Kabinet Milorada Dodika kupuje zimske gume sa felgama za njegov Mercedes .Zar mislite da sa ovakvim vlastodršcima treba razgovarati i verovati im .Veliki pozdrav radnicima RS

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

25.12.2014 07:04

Ma ljud moji koji sindikat, sve su to privatne firme, kao i drzava-vlasnistvo jednog covjeka, a lopova?

ODGOVORITE