Представљен извјештај о погибији Трајковског

Главни истражилац Комисије за испитивање ваздухопловних инцидената и несрећа Омер Кулић представио је главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу извјештај експертске комисије о авионској несрећи у околини Мостара у фебруару 2004. године, у којој су погинули македонски предсједник Борис Трајковски и чланови делегације Македоније.

Босна и Херцеговина 24.12.2014 | 13:58
Представљен извјештај о погибији Трајковског

Тужилаштво БиХ ће фомирати тужилачки тим и урадити анализу извјештаја, као и поступака свих лица повезаних са овим догађајем, те утврдити да ли постоје елементи кривичне одговорности за овај догађај у којем је погинуло девет лица - два пилота и седам представника македонских власти и њихових пратилаца.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да је Комисија, коју је чинило 11 еминентних стручњака из области безбједности ваздухопловног саобраћаја из БиХ, Србије и Македоније, радила на извјештају од 13. маја 2013. године.

С обзиром да ће исти извјештај бити представљен и надлежним институцијама у Македонији, Тужилаштво БиХ ће остварити сарадњу са колегама у Македонији с циљем коначног расвјетљавања свих околности које су довеле до несреће.

Након што анализира достављени извјештај, Тужилаштво БиХ донијеће одлуку о даљим активностима, о чему ће информисати јавност, додаје се у саопштењу.

У авионској несрећи у околини Мостара 2004. године, осим предсједника Македоније Бориса Трајковског, погинули су и савјетници из његовог кабинета Димка Илкова-Бошковић, Ристо Блажевски и Анита Лозановска, радник македонског Министарства иностраних послова Миле Крстевски, чланови обезбјеђења Борис Велинов и Аце Велиновски, као и пилоти Марко Марковски и Бранко Ивановски.

Комисија за испитивање узрока несреће, коју је раније формирао Савјет министара БиХ, закључила је да је узрок пада авиона била "процедурална грешка пилотске екипе у фази слијетања на мостарски аеродром, која је довела до тога да авион удари у брдо".

У првобитној истрази, Тужилаштво БиХ за авионску несрећу код Мостара у којој су погинули Трајковски, шест чланова делегације и два пилота, никога није оптужило, јер је истрага показала да нема елемената за покретање кривичног поступка.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БРАЦО

24.12.2014 13:16

НЕМА ЕЛЕМЕНАТА ЗА ПОКРЕТАЊЕ КРВИЧНОГ ПОСТУПКА. АКО ХОЋЕТЕ ДА ЗНАТЕ БАТУ СУ О.Р.О.А.И !п:::::::::::::

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАЦО

24.12.2014 13:34

НЕМА ЕЛЕМЕНАТА ЗА ПОКРЕТАЊЕ КРВИЧНОГ ПОСТУПКА. АКО ХОЋЕТЕ ДА ЗНАТЕ БАТУ СУ О.Р.О.А.И !п:::::::::::::

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

24.12.2014 13:48

СВИМА ЈЕ ЈАСНО ДА ЈЕ ЖИВОТ ТОЛИКО ЈЕФТИН ДА СЕ МОЖЕ КУПИТИ БИЛО ГДЈЕ И ОД КОГА. КАД БАТО ДАДЕ БАНКУ НЕ ТРЕПНУВШИ ОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није то несрећа

24.12.2014 14:45

Поред свих електронских помагала која су на располагању пилоту, авион није могао промашити писту. Смијешно.

ОДГОВОРИТЕ