Predstavljen izvještaj o pogibiji Trajkovskog

Glavni istražilac Komisije za ispitivanje vazduhoplovnih incidenata i nesreća Omer Kulić predstavio je glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću izvještaj ekspertske komisije o avionskoj nesreći u okolini Mostara u februaru 2004. godine, u kojoj su poginuli makedonski predsjednik Boris Trajkovski i članovi delegacije Makedonije.

Bosna i Hercegovina 24.12.2014 | 13:58
Predstavljen izvještaj o pogibiji Trajkovskog

Tužilaštvo BiH će fomirati tužilački tim i uraditi analizu izvještaja, kao i postupaka svih lica povezanih sa ovim događajem, te utvrditi da li postoje elementi krivične odgovornosti za ovaj događaj u kojem je poginulo devet lica - dva pilota i sedam predstavnika makedonskih vlasti i njihovih pratilaca.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je Komisija, koju je činilo 11 eminentnih stručnjaka iz oblasti bezbjednosti vazduhoplovnog saobraćaja iz BiH, Srbije i Makedonije, radila na izvještaju od 13. maja 2013. godine.

S obzirom da će isti izvještaj biti predstavljen i nadležnim institucijama u Makedoniji, Tužilaštvo BiH će ostvariti saradnju sa kolegama u Makedoniji s ciljem konačnog rasvjetljavanja svih okolnosti koje su dovele do nesreće.

Nakon što analizira dostavljeni izvještaj, Tužilaštvo BiH donijeće odluku o daljim aktivnostima, o čemu će informisati javnost, dodaje se u saopštenju.

U avionskoj nesreći u okolini Mostara 2004. godine, osim predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog, poginuli su i savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog Ministarstva inostranih poslova Mile Krstevski, članovi obezbjeđenja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je ranije formirao Savjet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

U prvobitnoj istrazi, Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara u kojoj su poginuli Trajkovski, šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BRACO

24.12.2014 13:16

NEMA ELEMENATA ZA POKRETANJE KRVIČNOG POSTUPKA. AKO HOĆETE DA ZNATE BATU SU O.R.O.A.I !p:::::::::::::

ODGOVORITE
Name

BRACO

24.12.2014 13:34

NEMA ELEMENATA ZA POKRETANJE KRVIČNOG POSTUPKA. AKO HOĆETE DA ZNATE BATU SU O.R.O.A.I !p:::::::::::::

ODGOVORITE
Name

OSTAVITE KOMENTAR

24.12.2014 13:48

SVIMA JE JASNO DA JE ŽIVOT TOLIKO JEFTIN DA SE MOŽE KUPITI BILO GDJE I OD KOGA. KAD BATO DADE BANKU NE TREPNUVŠI ODE.

ODGOVORITE
Name

nije to nesreća

24.12.2014 14:45

Pored svih elektronskih pomagala koja su na raspolaganju pilotu, avion nije mogao promašiti pistu. Smiješno.

ODGOVORITE