Влада не може спријечити колапс здравства

Мјере за здравствени сектор, које су планиране у економској политици РС за 2015. годину, потпуно су погрешне, површне и не могу допринијети било каквом побољшању садашњег тешког стања - сматра Управни одбор Уније синдиката радника у здравству РС.

Република Српска 24.12.2014 | 13:06
Влада не може спријечити колапс здравства

Тврде да Влада РС нема припремљене политике и потребну снагу и вољу да успјешно проведе било какве реформе у овој, за све грађане РС, посебно важној области.

-Одговорно тврдимо да планиране мјере економске политике и планирана буџетска средства намијењена здравству нису довољна да спријече општи колапс здравственог система у 2015. години - саопштено је данас из овог синдиката.

На основу проведених стручних анализа постојећег стања у јавним здравственим установама, Управни одбор Уније синдиката радника у здравству је мишљења да је потребно хитно провести озбиљне реформе и коначно увести ред у овој области.

Потребно је и донијети потпуно нову регулативу у области здравственог осигурања (нови закон о здравственом осигурању и Фонду здравственог осигурања РС), као и потпуно ново здравствено законодавство (нови закон о здравственој заштити, закон о љекарској и сестринској дјелатности, као и друге законе, укључујући и закон о правима пацијената).

Реформом је потребно хитно одвојити функције здравствне регулативе и финасирања здравствених услуга од функција пружања здравствених услуга и онемогућити постојеће злоупотребе у овој области.

Сматрају да је јавне здравствене установе потребно приближити начину и моделу пословања привредних друштава, на начин да се коначно, јавно и транспарентно у оквиру сваке поједичне цијене здравствене услуге утврди и цијена рада здравствених радника.

Потребно је, наглашавају, хитно укинути наметнутни Закон о платама у јавним здравственим установама и омогућити закључивање одговарајућих колективних уговора у овој области.

Из Уније скрећу пажњу јавности и социјалним партнерима да, како тврде, Савез синдиката РС-а и његова предсједница Ранка Мишић, немају легитимитет да у преговорима с властима представљају или заступају интересе радника у здравству.

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ПД ПРИЈЕДОР

24.12.2014 12:09

КАКВО ЗДРАВСТВО ИМАМО МИ СМО НАЈЗДРАВИЈИ НАРОД. СВУДА НАМ ДУВА АЛ НАЈВИШЕ КРОЗ ГЛАВУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

24.12.2014 12:47

Какво здравство, колапс је нама свугдје..... па и у главама оних што су гласали за ову власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Град

24.12.2014 12:49

РС никад стабилнија, само сто данас валда не гура проблеме под ноге, него пкусава колико мозе да помогне, нисмо Свајцарска, није ниста боље ни код комсија у Федерацији, само се код нас кука!

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

24.12.2014 12:57

Шкрбић Ранко је све ово започео а и сада вуче главне конце из Београда!Скидај га Иванићу првог, одмах по формирању Савјета министара, а паре нека врати СНСД свита!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема даље

24.12.2014 12:59

КОЛАПС ЈЕ БЛАЖА РИЈЕЧ ЗА ЛИКВИДАЦИЈУ. ЈОШ САМО ПОСТОЈЕ ЗГРАДЕ И РАДНИЦИ ДА БИ ИМАЛИ НА ОСНОВУ ЧЕГА ИМЕНОВАТИ МИНИСТРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зијад

24.12.2014 13:06

Благостање влада у БиХ,па могу се градити овакве луксузне зграде влада у оба БиХ ентитета.Гледам ову фотку горе па такву зграду владе нема Сведска која је пре пре пребогата за БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

васкрсија

24.12.2014 13:12

Ја одлучио да се не разболим... Нисам ПАПАК па да се Република Српска због мене задужује и пропада!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧИТАЛАЦ

24.12.2014 13:14

За Нови Град!Не могу да вјерујем ,па питам је ли то нека друга влада направила ове проблеме или ова,и да ли би они икада ово споменули да јадни здравствени радници нису закукали и још да питам каква ли је нестабилна РС , кад је ово стабилна.Драги Боже опрости нам не знамо шта радимо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанка

24.12.2014 13:23

Господине из Новога Града,мислим да је вама колапс у глави.Када сте задњи пут били у болници и да ли сте видели хаотична стања у здравственим установама?!Лекова немају,завоја...Жохари им ходају по наткаслама!А паре сви узимају!Која црна Швајцарска?!Здравство је испод нуле већ дуже време, али власт их је довела до тога!Тендер не пролази,па пацијенти сами купују паце макере преко апотека и у готовини се плаћа од 2 000 до 10 000 Км, а рефундација да ли це бити или не.Или не живите овде или се подсмејавате болесноме свету!СРАМОТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

24.12.2014 13:23

Нови Град,како никад стабилнија РС?Аргументујте,ако није спорно.Ја понекад ставим ружичасте наочаре,и неким чудом фабрике раде,пензионери не само да добро живе,него путују од града до града у духу дружења и размјењивања искустава са другим пензионерима,школство је феноменално,нема корупције ни мита,нико не лаже,а свако ко жели да ради-ради...онда скинем наочаре и сурова стварност је таква каква јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

24.12.2014 13:45

Унија предлаже,унија упозорава,унија скреће пажњу. Адреса за унију је ЈАК синдикат.Лако је сједити на две столице.Па више има стоматолога са приватвом праксом него у екс Југославији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.12.2014 14:24

Ранку ми оставите на миру, јер је она прави представник богатих радника.Иде сваки дан у фризерај,али се фарба само једанпут седмично. Тоалета је за примјер младим радницама које имају 300,00 КМ,а нису пријављене, јер да јесу, онда би имале и готово 200,00 КМ. Осим тога она има плату око 4.000,00 КМ, па је зато обавезна да се брине за све раднике, па и за Вас из здравства.Такође је успјела успоставити супер однос са Владом РС, па сте Ви остали мало љубоморни. једино ми смета што мало личи на Фрању Т., али није она ту крива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

психолог

24.12.2014 14:29

Ова оваква власт је куповала изборе са мало соли на врх средњег прста. Ту су они експерти. Стока воли посољено па макар и ону ствар. То су и добили. Јер су то заслупили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ратник

24.12.2014 14:43

Шабан ће то завршити својим хитом ХАЈДЕ МАЛА ДА ПРАВИМО ЛОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

срам вас било

24.12.2014 15:40

Драган Богданиц хоце да уреди здравство. Није он крив сто је марионета тајкуна у здравству који слусају само главног у Београду. Цовјек је постен али времена му нису наклоњена

ОДГОВОРИТЕ
Name

обицни доктор

24.12.2014 19:07

Ако ћемо право, министар Богданиц је акционар Бање Теслиц која прави уговор са министарством и фондом здравственог осигурања у вредности од око милион км а нема сукоба интереса!? И знате ли да за сваки конкурс директора здравствених установа услов је едукација из здравственог менаџмента а све установе послују у минусу!?

ОДГОВОРИТЕ