Vlada ne može spriječiti kolaps zdravstva

Mjere za zdravstveni sektor, koje su planirane u ekonomskoj politici RS za 2015. godinu, potpuno su pogrešne, površne i ne mogu doprinijeti bilo kakvom poboljšanju sadašnjeg teškog stanja - smatra Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu RS.

Republika Srpska 24.12.2014 | 13:06
Vlada ne može spriječiti kolaps zdravstva

Tvrde da Vlada RS nema pripremljene politike i potrebnu snagu i volju da uspješno provede bilo kakve reforme u ovoj, za sve građane RS, posebno važnoj oblasti.

-Odgovorno tvrdimo da planirane mjere ekonomske politike i planirana budžetska sredstva namijenjena zdravstvu nisu dovoljna da spriječe opšti kolaps zdravstvenog sistema u 2015. godini - saopšteno je danas iz ovog sindikata.

Na osnovu provedenih stručnih analiza postojećeg stanja u javnim zdravstvenim ustanovama, Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu je mišljenja da je potrebno hitno provesti ozbiljne reforme i konačno uvesti red u ovoj oblasti.

Potrebno je i donijeti potpuno novu regulativu u oblasti zdravstvenog osiguranja (novi zakon o zdravstvenom osiguranju i Fondu zdravstvenog osiguranja RS), kao i potpuno novo zdravstveno zakonodavstvo (novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, zakon o ljekarskoj i sestrinskoj djelatnosti, kao i druge zakone, uključujući i zakon o pravima pacijenata).

Reformom je potrebno hitno odvojiti funkcije zdravstvne regulative i finasiranja zdravstvenih usluga od funkcija pružanja zdravstvenih usluga i onemogućiti postojeće zloupotrebe u ovoj oblasti.

Smatraju da je javne zdravstvene ustanove potrebno približiti načinu i modelu poslovanja privrednih društava, na način da se konačno, javno i transparentno u okviru svake pojedične cijene zdravstvene usluge utvrdi i cijena rada zdravstvenih radnika.

Potrebno je, naglašavaju, hitno ukinuti nametnutni Zakon o platama u javnim zdravstvenim ustanovama i omogućiti zaključivanje odgovarajućih kolektivnih ugovora u ovoj oblasti.

Iz Unije skreću pažnju javnosti i socijalnim partnerima da, kako tvrde, Savez sindikata RS-a i njegova predsjednica Ranka Mišić, nemaju legitimitet da u pregovorima s vlastima predstavljaju ili zastupaju interese radnika u zdravstvu.

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

PD PRIJEDOR

24.12.2014 12:09

KAKVO ZDRAVSTVO IMAMO MI SMO NAJZDRAVIJI NAROD. SVUDA NAM DUVA AL NAJVIŠE KROZ GLAVU.

ODGOVORITE
Name

soko

24.12.2014 12:47

Kakvo zdravstvo, kolaps je nama svugdje..... pa i u glavama onih što su glasali za ovu vlast.

ODGOVORITE
Name

Novi Grad

24.12.2014 12:49

RS nikad stabilnija, samo sto danas valda ne gura probleme pod noge, nego pkusava koliko moze da pomogne, nismo Svajcarska, nije nista bolje ni kod komsija u Federaciji, samo se kod nas kuka!

ODGOVORITE
Name

p

24.12.2014 12:57

Škrbić Ranko je sve ovo započeo a i sada vuče glavne konce iz Beograda!Skidaj ga Ivaniću prvog, odmah po formiranju Savjeta ministara, a pare neka vrati SNSD svita!!!!

ODGOVORITE
Name

nema dalje

24.12.2014 12:59

KOLAPS JE BLAŽA RIJEČ ZA LIKVIDACIJU. JOŠ SAMO POSTOJE ZGRADE I RADNICI DA BI IMALI NA OSNOVU ČEGA IMENOVATI MINISTRA.

ODGOVORITE
Name

Zijad

24.12.2014 13:06

Blagostanje vlada u BiH,pa mogu se graditi ovakve luksuzne zgrade vlada u oba BiH entiteta.Gledam ovu fotku gore pa takvu zgradu vlade nema Svedska koja je pre pre prebogata za BiH.

ODGOVORITE
Name

vaskrsija

24.12.2014 13:12

Ja odlučio da se ne razbolim... Nisam PAPAK pa da se Republika Srpska zbog mene zadužuje i propada!!!

ODGOVORITE
Name

ČITALAC

24.12.2014 13:14

Za Novi Grad!Ne mogu da vjerujem ,pa pitam je li to neka druga vlada napravila ove probleme ili ova,i da li bi oni ikada ovo spomenuli da jadni zdravstveni radnici nisu zakukali i još da pitam kakva li je nestabilna RS , kad je ovo stabilna.Dragi Bože oprosti nam ne znamo šta radimo!!!

ODGOVORITE
Name

Građanka

24.12.2014 13:23

Gospodine iz Novoga Grada,mislim da je vama kolaps u glavi.Kada ste zadnji put bili u bolnici i da li ste videli haotična stanja u zdravstvenim ustanovama?!Lekova nemaju,zavoja...Žohari im hodaju po natkaslama!A pare svi uzimaju!Koja crna Švajcarska?!Zdravstvo je ispod nule već duže vreme, ali vlast ih je dovela do toga!Tender ne prolazi,pa pacijenti sami kupuju pace makere preko apoteka i u gotovini se plaća od 2 000 do 10 000 Km, a refundacija da li ce biti ili ne.Ili ne živite ovde ili se podsmejavate bolesnome svetu!SRAMOTA!

ODGOVORITE
Name

Prijedor

24.12.2014 13:23

Novi Grad,kako nikad stabilnija RS?Argumentujte,ako nije sporno.Ja ponekad stavim ružičaste naočare,i nekim čudom fabrike rade,penzioneri ne samo da dobro žive,nego putuju od grada do grada u duhu druženja i razmjenjivanja iskustava sa drugim penzionerima,školstvo je fenomenalno,nema korupcije ni mita,niko ne laže,a svako ko želi da radi-radi...onda skinem naočare i surova stvarnost je takva kakva jeste.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

24.12.2014 13:45

Unija predlaže,unija upozorava,unija skreće pažnju. Adresa za uniju je JAK sindikat.Lako je sjediti na dve stolice.Pa više ima stomatologa sa privatvom praksom nego u eks Jugoslaviji.

ODGOVORITE
Name

Dragan

24.12.2014 14:24

Ranku mi ostavite na miru, jer je ona pravi predstavnik bogatih radnika.Ide svaki dan u frizeraj,ali se farba samo jedanput sedmično. Toaleta je za primjer mladim radnicama koje imaju 300,00 KM,a nisu prijavljene, jer da jesu, onda bi imale i gotovo 200,00 KM. Osim toga ona ima platu oko 4.000,00 KM, pa je zato obavezna da se brine za sve radnike, pa i za Vas iz zdravstva.Takođe je uspjela uspostaviti super odnos sa Vladom RS, pa ste Vi ostali malo ljubomorni. jedino mi smeta što malo liči na Franju T., ali nije ona tu kriva.

ODGOVORITE
Name

psiholog

24.12.2014 14:29

Ova ovakva vlast je kupovala izbore sa malo soli na vrh srednjeg prsta. Tu su oni eksperti. Stoka voli posoljeno pa makar i onu stvar. To su i dobili. Jer su to zaslupili!

ODGOVORITE
Name

ratnik

24.12.2014 14:43

Šaban će to završiti svojim hitom HAJDE MALA DA PRAVIMO LOM

ODGOVORITE
Name

sram vas bilo

24.12.2014 15:40

Dragan Bogdanic hoce da uredi zdravstvo. Nije on kriv sto je marioneta tajkuna u zdravstvu koji slusaju samo glavnog u Beogradu. Covjek je posten ali vremena mu nisu naklonjena

ODGOVORITE
Name

obicni doktor

24.12.2014 19:07

Ako ćemo pravo, ministar Bogdanic je akcionar Banje Teslic koja pravi ugovor sa ministarstvom i fondom zdravstvenog osiguranja u vrednosti od oko milion km a nema sukoba interesa!? I znate li da za svaki konkurs direktora zdravstvenih ustanova uslov je edukacija iz zdravstvenog menadžmenta a sve ustanove posluju u minusu!?

ODGOVORITE