Неизвјестан почетак другог полугодишта

Представници просвјетних синдиката најављују могућност да, уколико се не постигне договор са Владом, буде одложен почетак другог полугодишта.

Србија 24.12.2014 | 11:43
Неизвјестан почетак другог полугодишта

Чланови синдиката просвјете штрајкују већ шесту недјељу скраћењем часова на 30 минута.

Портпаролка Уније синдиката просвјетних радника Јасна Јаноковић рекла је агенцији Бета да ће ученицима бити "транспарентно и усмено" саопштене и образложене оцене на крају првог полугодишта, али да оне неће бити и потврђене на сједницама одељенских већа.

"Напрасно неће бити кворума за одржавање одјељенских вијећа, а без тако потврђених оцјена и подјељених књижица неће моћи да почне ни друго полугодиште", казала је Јанковић.

Она је оцјенила да "пријетње" које стижу од министра просвјете Срђана Вербића неће донијети ништа добро, нити ће довести до постизања договора.

"Таман када нам се учинило да смо близу договора и када смо мислили да ће бити потписан Посебан колективни уговор, удаљили смо се више него икада", казала је Јанковић.

Од 17. новембра четири репрезентативна просвјетна синдиката штрајкују скраћењем часова на 30 минута, а 22. децембра настава је у појединим школама била потпуно обустављена.

Штрајк скраћењем часова је настављен, а према подацима синдиката штрајкује око 60 одсто школа у Србији.

Министар просвјете Србије Срђан Вербић изјавио је да наставници у школама у Србији у којима је 22. децембра била обустављена настава неће добити дневнице за тај дан.

"Ко није држао наставу, не може да добије надоканду за тај дан. То је сасвим извјесно. Ако директори школа утврде да постоји озбиљније нарушавање процеса рада, очекујем покретање дисциплинских мјера", рекао је Вербић за телевизију Пинк.

Он је истакао да су најаве представника синдиката да неће бити закључене оцјене ђацима "празне" пријетње и да не жели да вјерује да ће се то догодити.

Просвјетни радници траже да буду изузети од смањења плата у јавној администрацији за десет одсто, као и да буду уређени платни разреди у јавном сектору.

Очекује се и договор о посебном колективном уговору, као и о закону о основама система образовања и васпитања.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар