Neizvjestan početak drugog polugodišta

Predstavnici prosvjetnih sindikata najavljuju mogućnost da, ukoliko se ne postigne dogovor sa Vladom, bude odložen početak drugog polugodišta.

Srbija 24.12.2014 | 11:43
Neizvjestan početak drugog polugodišta

Članovi sindikata prosvjete štrajkuju već šestu nedjelju skraćenjem časova na 30 minuta.

Portparolka Unije sindikata prosvjetnih radnika Jasna Janoković rekla je agenciji Beta da će učenicima biti "transparentno i usmeno" saopštene i obrazložene ocene na kraju prvog polugodišta, ali da one neće biti i potvrđene na sjednicama odeljenskih veća.

"Naprasno neće biti kvoruma za održavanje odjeljenskih vijeća, a bez tako potvrđenih ocjena i podjeljenih knjižica neće moći da počne ni drugo polugodište", kazala je Janković.

Ona je ocjenila da "prijetnje" koje stižu od ministra prosvjete Srđana Verbića neće donijeti ništa dobro, niti će dovesti do postizanja dogovora.

"Taman kada nam se učinilo da smo blizu dogovora i kada smo mislili da će biti potpisan Poseban kolektivni ugovor, udaljili smo se više nego ikada", kazala je Janković.

Od 17. novembra četiri reprezentativna prosvjetna sindikata štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta, a 22. decembra nastava je u pojedinim školama bila potpuno obustavljena.

Štrajk skraćenjem časova je nastavljen, a prema podacima sindikata štrajkuje oko 60 odsto škola u Srbiji.

Ministar prosvjete Srbije Srđan Verbić izjavio je da nastavnici u školama u Srbiji u kojima je 22. decembra bila obustavljena nastava neće dobiti dnevnice za taj dan.

"Ko nije držao nastavu, ne može da dobije nadokandu za taj dan. To je sasvim izvjesno. Ako direktori škola utvrde da postoji ozbiljnije narušavanje procesa rada, očekujem pokretanje disciplinskih mjera", rekao je Verbić za televiziju Pink.

On je istakao da su najave predstavnika sindikata da neće biti zaključene ocjene đacima "prazne" prijetnje i da ne želi da vjeruje da će se to dogoditi.

Prosvjetni radnici traže da budu izuzeti od smanjenja plata u javnoj administraciji za deset odsto, kao i da budu uređeni platni razredi u javnom sektoru.

Očekuje se i dogovor o posebnom kolektivnom ugovoru, kao i o zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar