Економски колапс, поплаве, избори и „папци“

Година је почела обећањима о јачању аутономије, наставила ловом на вјештице, домаће издајнике и стране плаћенике, а окончала с два папка и катастрофалним буџетом.

Република Српска 24.12.2014 | 10:02
Економски колапс, поплаве, избори и „папци“

ГОВОР НА ПОЧЕТКУ Милорад Додик је 2014. годину почео крупним ријечима, истурајући себе као највећег и неприкосновеног заштитника Републике Српске. Уз обавезно истицање крајњег циља свог политичког дјеловања- јачање аутономије Републике Српске, као полазне тачке за њено даље кретање ка самосталности.

САВЈЕТ ЗА ЗАШТИТУ У јануару је званично ступила на снагу и Додикова одлука о успостављању Савјета за заштиту уставног поретка Републике Српске, који, додуше, никада није формално почео да ради, али су његови чланови итекако активни на откривању и таргетирању наводних домаћих издајника и страних плаћеника.
Своју одлуку о формирању Савјета, Додик је образложио тврдњом да “разне иницијативе” изван РС врше нападе на уставни поредак овог ентитета, па је потребан Савјет који ће такве “нападе” сагледати на стратешком нивоу и “стратешки се односити према њима”.
Исфорсиране приче о угрожености Републике Српске и домаћим и страним завјереницима, потврдило се, биле су само алиби да Додик створи властиту параобавјештајну структуру, чији је примарни задатак био “лов на вјештице” у изборној години.
Ријечју, задатак чланова Савјета био је да јавно етикетирају и за рушење уставног поретка оптуже све оне који оштро критикују дјеловање актуелне власти, а посебно Милорада Додика.

ДЕМОНСТРАЦИЈЕ КАО ЗАВЈЕРА У фебруару су у Тузли, а потом и у другим градовима Федерације БиХ, кренули социјални протести. Тражиле су се смјене кантоналних власти, палиле су се зграде кантоналних влада. Милорад Додик и чланови Савјета за заштиту уставног поретка РС одмах су у демонстрацијама у Федерацији препознали завјеру против овог ентитета.
Промптно су путем својих медија упозорили да се немири у Федерацији БиХ дешавају по налогу страних центара моћи, с намјером да се преточе у Републику Српску, како би се улицом срушила владајућа гарнитура у овом ентитету. Додик је упозорио да ће полицијском силом бити онемогућен сваки покушај “рушења институција” РС и да ће спријечити “увоз” протеста из Федерације БиХ.
Зато нимало не чуди што се на фебруарским протестима у Бањалуци, који су као подршку грађанима Тузле организовали Удружење грађана “Оштра нула” и Хелсиншки парламент грађана, окупило свега стотињак грађана. Као што не чуди да су активистима ових удружења послије тога стизале пријетеће поруке.

БОРАЧКИ ПРОТЕСТИ Стигло је и прољеће, а на ноге су се дигли демобилисани борци, тражећи смјену предсједника Борачке организације РС и побољшање свог положаја. Данима су се окупљали у бањалучком парку “Младен Стојановић”. Власти нису реаговале нити су испуниле неки од њихових захтјева. Зато јесу дјеловали идеолози и промотери Савјета за заштиту уставног поретка, који су ратне ветеране уврстили на списак петоколонаша, рушитеља Републике Српске.

КЊИГА "РУШИТЕЉИ РС" На званичној интернет страници владајућег СНСД-а објављена је књига “Рушитељи РС”, групе аутора, у којој су побројани наводни непријатељи овог ентитета.
Аутори књиге су утврдили да таргетирани појединци, невладине организације и удружења имају за циљ да подстакну нереде и да раде на подривању уставног поретка у Републици Српској.

САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ Играјући на карту наводне угрожености Републике Српске, Додик је настојао себи и СНСД-у створити што боље стартне позиције пред октобарске изборе, посебно након што је крајем априла формиран Савез за промјене.
Једанаест опозиционих парламентарних и ванпарламентарних странака, већи број невладиних организација и појединаца из јавног живота Републике Српске потписали су 30. априла Декларацију о оснивању “Савеза за промјене”, који је постао главни такмац владајућој гарнитуре предвођеној СНСД-ом.

У Прогласу, који је објавио Савез за промјене, истакнуто је да “ко тврди да воли и штити РС не смије да је поткрада, не смије да њеном народу чини неправду и не смије да га гура у сукобе”. Опозициони блок такође је нагласио потребу за промјенама у РС, наводећи да “народ тражи правду, борбу против корупције, тражи покретање привреде и радна мјеста”.

ПОТОП Стигао је мај, који је донио кишу и поплаве незапамћене на овим просторима. Док су водене бујице носиле све пред собом, остављајући пустош у Добоју, Бијељини, Власеници…, власти Републике Српске нису на прави начин реаговале и повукле потезе како би заштитили становништво и имовину.
Недјеловање Владе РС, њено неодговорно и некомпетентно понашање, нанијело је штету грађанима овог ентитета сразмјерну оној коју су начиниле поплаве.

ФОНД СОЛИДАРНОСТИ Након потопа услиједила су лажна обећања власти да ће људима, који су у поплавама изгубили све, надокнадити штету.
Влада РС је основала Фонд солидарности и увела нове намете на плате и пензије, како би обезбиједила прилив средстава у Фонд. Становништву погођеном поплавама подијељени су ваучери, од којих многи нису имали пуно вајде. Зима долази, а много је оних који је дочекују у мељивим и полупразним кућама, јер за њих и њихове потребе није било нити ће бити пара.

ПРЕДИЗБОРНА КАМПАЊА Новца, међутим, владајућим странкама није недостајало у предизборној кампањи. Трошило се на све, од крканлука под шаторима на предизборним скуповима, преко лобирања за подршку руског предсједника и патријарха СПЦ-а Милораду Додику, до куповине гласова.

ИЗБОРИ На крају, Додик је успио да са минималном разликом (око седам хиљада гласова) побиједи свог ривала Огњена Тадића из Савеза за промјене и поново постане предсједник РС.

Додикова фавориткиња у трци за мјесто српског члана Предсједништва БиХ, Жељка Цвијановић, изгубила је битку. Више гласова од ње добио је Младен Иванић из опозиционог блока. Октобарски избори показали су значајан пад рејтинга Милорада Додика и његовог СНСД-а, који је у парламенту РС освојио девет мандата мање у односу на изборе 2010. године. Суочени са могућношћу губитка власти на ентитетском нивоу, Додик и СНСД одлучили су да скупштинску већину обезбиједе куповином посланика.

ДВА ПАПКА Афера “Два папка”, односно аудио снимак на којем премијерка Цвијановић у друштву неколико особа отворено говорио о томе да су купљења два посланика, ако “два папка” из Напредне Српске издају владајући блок, школски је примјер политичке корупције. У свакој нормалној земљи, надлежне институције би одмах реаговале, истражиле случај до краја и против актера политичке корупције покренуле законом предвиђене поступке. Надлежни органи у РС се понашају као да се ништа није десило, мада је кредибилитет нове Владе РС, као и њен легитимитет упитан након што је потврђено да су два посланика из опозиције (како је то у аудио снимку најављено) прешла на страну владајућег блока.

НОВА ВЛАДА РС Милорад Додик је избором нове Владе РС добио још једну битку. Другу, ону која се односи на освајање власти у Сарајеву је, по свему судећи, изгубио. Ипак, тешко да Додик може добити рат. Рат са беспарицом, потпуним финансијским посрнућем, тешким стањем у економском и социјалном смислу.

КРАХ БУЏЕТА У буџету Републике Српске више нема пара, могућност емитовања обвезница и задуживања код домаћих банака све је мања, а од руских кредита (малог од 75 милиона евра и великог од 600 милиона евра) нема ништа. Због пропасти Бобар банке Република Српска је изгубила стотине милиона марака. По свему судећи, из Рафинерије нафте Брод повлаче се руски власници, што ће бити нови финансијски удар на Републику Српску. Финансијски стручњаци сматрају да ће већ на прољеће Влада имати великИ проблем да обезбиједи новац за исплату плата и пензија.

Извор: журнал.инфо

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Мики

24.12.2014 09:11

Није ми до Додика ни до Босића . Ипак Додик је уништио РС и требао би отићи да би имали неке шансе за опоравак .поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

24.12.2014 09:15

То је,нажалост,наша бајна Република Српска,својина мд непријатеља свог народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пирамида

24.12.2014 09:18

Све се своди на задузивање,а производњу сви гурају у амбис и на крају у мртвцки сандук који се зове стецај. Ало паметне главе пустите прице него се ухватите производње!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

24.12.2014 09:33

КАД НАШ БРОД ТОНЕ, ТОНЕ, ТОНЕ, И СВИМА ЗВОНА ЗВОНЕ, ЗВОНЕ, ЗВОНЕ! ПЕВАМО СВИ У ГЛАС, ДОДИК НАМ ЈЕ ЈЕДИНИ СПАС. КАД НАШ БРОД ТОНЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, НАЈЕБАЛИ СМО КО ЖУТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Стојановиц

24.12.2014 09:53

Све је вец поодавно процитано ко је и ста је Лактасенко. Једина основа његовог постојања је борба са НЕВИДЉИВИМ непријатељем. А НЕВИДЉИВИ непријатељ је ВИДЉИВИ ОН! Све остало су супље прице и бацање магле народу. Само у том народу има оних који га дизу у висине и пореде са Богом, медјутим ти исти це и да га сама скину са трона када им мецка покуца на врата. Јер они такви не разумију ста и како је теско остатку народа да презивљава и да крпи дан са даном у своме зивоту! Лактасенко броји ситно и све му је ситније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федералац

24.12.2014 10:15

Шта да вам кажем... Било би најбоље да се боље повежу обесправљени радници из оба ентитета, пензионери, борци (који су, види чуда, до јуче пуцали једни на друге), да се потпуно сруши постојећи систем власти који служи искључиво богаћењу политичара, па да направимо државу изнова. Боље се разумије обичан свијет из сва три народа него политичари и народ из којег долази. То се, уосталом, показало и у мајским поплавама, када се није гледало ко је које вјере и нације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

табла

24.12.2014 10:22

Сада кад људи виде ову таблу и јарбол, само ће се окренути и вратити одакле су дошли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

24.12.2014 10:35

Направисе од Републике Српске-Република Српска д.о.о.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејан.бл

24.12.2014 10:38

Док се они препуцавају, народ је гладан... док се они утркују и рецима доказују ко је веци Србин, Републике Српске је све мање... Заиста не мислим да би иста било боље да је победио било ко. Сви они се свадјају а када се угасе камере заједно једу,пију и сарадјују. У својим удобним фотељама цекају масне плате, топле оброке, дневнице, паусале и остале принадлезности. У крајњем слуцају, народ их је бирао . Залимо се да нам је лоса дрзава. А не казу дзаба да је народ-дрзава... Онда, до идуцих избора народ нека цути и трпи. Док Баја,Босиц,Олива,Спириц,Иваниц узивају у свим благодетима власти народ нека се муци,копа по контејнерима јер и нисмо за боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заједно за боље сутра

24.12.2014 10:47

Свима је јасно да ентитети унутар БиХ не могу опстати, док је било пара донекле је могло и фумкционисати, ал сад без телекома, рафинерије, и осталих приватизованих гиганата осудјени су на нестанак. Зар нам није боље да зивимо ко Свицарци, три главне нације и да радимо за насе боље сутра. Не моро свако волити БиХ, нек неко воли Србију, Хрватску, Турску, ал било би лијепо кад би сви волили насе пуне новцанике и бољу економију. Све док се будемо дијелили ко овце нилqд нам неце бити боље. Ал зато Миле, Драган, Бакир, Златко узивају и њима је свакако добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајево

24.12.2014 11:00

јасно је иде се ка дузницком ропству, висе се неце моци плацати кредити исплацивати пензије, плате. Онда це да дође ММФ и по декрету Американаца да казе уреду ви сте нама дужни 7-8 милијарди КМ које не можете да враћате сада ћете фино да уђете у НАТО, укиницете полицију и пребацити на ниво БиХ, укинуцете Агенције на нивоу РС и онда це РС постати празна љустура која нема сврхе постојања. Сто се тице ФБиХ иако су они колико-толико ликвидни реци це им. Дузни сте нам 2-3 милијарде еура сада цете фино да нам дате два телекома, схелу цете да дате јефтино концесију над евентуалном нафтом и васа намјенска индустрија це да за нас производи муницију и остале потребстине и свакако цете да слусате као фина дјецица. Ово слиједи ја смијем дати руку. То су велики играци у рукавицама, па они срушише једну Русију за два сата, а да неки додик или неки из сарајева не плеше како они свирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глигор

24.12.2014 11:02

КО ЈЕ ИСПАО ВЕЋИ "ПАПАК"? ДА ЛИ ОНИ КОЈИ СУ ПЕНЗИОНЕРИМА У ПРЕДИЗБОРНОЈ КАПАЊИ ДАЛИ 50.000 КМ ДА УЂУ У КОАЛИЦИЈУ СА САВЕЗОМ ЗА ПРОМЈЕНЕ ИЛИ ОНИ КОЈИ СУ "ОДКОВАЛИ" КОАЛИЦИОНЕ ПАРТНЕРЕ И ПРЕШЛИ У ДРУГИ БЛОК? О ПОЛИТИЧКОЈ КОРУПЦИЈУ КОД НАС БИ СЕ МОГЛО НА ШИРОКО ДИСКУТОВАТИ. ИСТЕ ИМА И КОД ПОЗИЦИЈЕ И КОД ОПОЗИЦИЈЕ ПОЧЕВШИ ОД ПРЕДИЗБОРНЕ КАМПАЊЕ, У ТОКУ ИЗБОРА И У ПОСТИЗБОРНОМ ПЕРИОДУ.СВИ ИГРАЈУ "ПОШТЕНО" ПА КО КОГА З.....Е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Телетабис

24.12.2014 11:05

Власт се промјени, позиција се склони у опозицију, одакле лаје 4 године и цека нову сансу. Ова власт не смије тек тако отици. Крајње је вријеме да неко сноси одговорност за дрзавни криминал и опсте безнадје у ком таворимо ових скоро 20 послијератних година. ЉУДИ,ДОСТА СМО РОБОВАЛИ ЛОПОВИМА, ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА И НЕКО ОД ЊИХ РОБИЈА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

24.12.2014 11:06

С оваквим народом, од улице нема ништа. Дакле, ћути и трпи до следећих избора. Опозиција такодје нема рјешења ни за шта. То су све кадрови оперисани од живота. Никада нису радили у привреди. Не знају дакле шта привреди треба и како је поставити на ноге односно како уредити систем да фабрике могу да функционишу. Онај ко би хтио уредити систем, на следећим изборима, морао би обећати сваком гласачу вилу и Мерцедеса, бар Ц класе, и да ће гориво бити по 50 пф. И сви ће гласати за тога ко то обећа. Овај народ дакле треба преварити. А не, нудити му хапшење криминалца и доводјење вукојебине у ред. Овај народ то неће!!1 Све сам вам рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

24.12.2014 11:27

Савјета за заштиту уставног поретка Републике Српске..ма хоцу и ја на марс да идем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

24.12.2014 11:35

Кад-тад додје конобар да наплати. Сто се дузе пије и једе рацун је веци. Црта це се повуци убрзо па онда нека нам је бог на помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

луКА

24.12.2014 11:40

ПАРА ИМА ПАРЕ СУ У ИНТЕГРАЛУ, МГ МИНДУ, НИСКОГРАДЊИ, КАЛДЕРИ, ЕКО ЕУРО ТИМУ ГП КРАЈИНИ ХИДРО КОПУ ВИТИНКИ РАФИНЕРИЈАМА КОМСАРУ БИРЦУ ИТД ИТД САМО ТРЕБА НАРОД ДА УСТАНЕ И СМЈЕНИ ВЛАСТ И ПОЗОВЕ ОВЕ ГОРЕ ПОБРОЈАНЕ СТЕДИСЕ И ДА ИМ КАЗЕ ДА ИМА МЈЕСТА И КОД НАС МОЈИ ЛИЦЕ НА СИБИР И ДА ВРАТЕ СТО СУ УЗЕЛИ ДА БИ МОГЛА ПРИВРЕДА ДÀ КРЕНЕ ЗНÀЦИ УЛИЦА НАРОДЕ И СВЕ БИ СЕ ЗАВРСИЛО ДО НОВЕ ГОДИНЕ НЕКА НАМ ЈЕ СРЕТНО УСТАЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

оља

24.12.2014 11:42

Свим сдсовцима да поручим.. МИЛЕ је главни баја..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЈА мали

24.12.2014 12:05

за ОЉУ. Ниси ти видјела мога бају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чоко

24.12.2014 12:24

Додик нас је довео до ивице амбиса...само с њим, ми ћемо учинити корак напријед

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

24.12.2014 15:28

Јесу ли поново неки избори.Свађајте се Срби, пљујте једни на друге.Све чините за мрву власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

24.12.2014 17:24

КАД ЈЕ СВЕ ТАКО ЦРНО ШТО ОПЕТ ПОБИЈЕДИ ДОДИК И СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Федералац

24.12.2014 18:21

ништа од тога.Урушавање економије се наставља.Погледај Карту Европе око 2035-2045 год.Ништа се не дешава случајно,а ни превише брзо.до тада ти води своју бригу,а ми своју.

ОДГОВОРИТЕ