Ekonomski kolaps, poplave, izbori i „papci“

Godina je počela obećanjima o jačanju autonomije, nastavila lovom na vještice, domaće izdajnike i strane plaćenike, a okončala s dva papka i katastrofalnim budžetom.

Republika Srpska 24.12.2014 | 10:02
Ekonomski kolaps, poplave, izbori i „papci“

GOVOR NA POČETKU Milorad Dodik je 2014. godinu počeo krupnim riječima, isturajući sebe kao najvećeg i neprikosnovenog zaštitnika Republike Srpske. Uz obavezno isticanje krajnjeg cilja svog političkog djelovanja- jačanje autonomije Republike Srpske, kao polazne tačke za njeno dalje kretanje ka samostalnosti.

SAVJET ZA ZAŠTITU U januaru je zvanično stupila na snagu i Dodikova odluka o uspostavljanju Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske, koji, doduše, nikada nije formalno počeo da radi, ali su njegovi članovi itekako aktivni na otkrivanju i targetiranju navodnih domaćih izdajnika i stranih plaćenika.
Svoju odluku o formiranju Savjeta, Dodik je obrazložio tvrdnjom da “razne inicijative” izvan RS vrše napade na ustavni poredak ovog entiteta, pa je potreban Savjet koji će takve “napade” sagledati na strateškom nivou i “strateški se odnositi prema njima”.
Isforsirane priče o ugroženosti Republike Srpske i domaćim i stranim zavjerenicima, potvrdilo se, bile su samo alibi da Dodik stvori vlastitu paraobavještajnu strukturu, čiji je primarni zadatak bio “lov na vještice” u izbornoj godini.
Riječju, zadatak članova Savjeta bio je da javno etiketiraju i za rušenje ustavnog poretka optuže sve one koji oštro kritikuju djelovanje aktuelne vlasti, a posebno Milorada Dodika.

DEMONSTRACIJE KAO ZAVJERA U februaru su u Tuzli, a potom i u drugim gradovima Federacije BiH, krenuli socijalni protesti. Tražile su se smjene kantonalnih vlasti, palile su se zgrade kantonalnih vlada. Milorad Dodik i članovi Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS odmah su u demonstracijama u Federaciji prepoznali zavjeru protiv ovog entiteta.
Promptno su putem svojih medija upozorili da se nemiri u Federaciji BiH dešavaju po nalogu stranih centara moći, s namjerom da se pretoče u Republiku Srpsku, kako bi se ulicom srušila vladajuća garnitura u ovom entitetu. Dodik je upozorio da će policijskom silom biti onemogućen svaki pokušaj “rušenja institucija” RS i da će spriječiti “uvoz” protesta iz Federacije BiH.
Zato nimalo ne čudi što se na februarskim protestima u Banjaluci, koji su kao podršku građanima Tuzle organizovali Udruženje građana “Oštra nula” i Helsinški parlament građana, okupilo svega stotinjak građana. Kao što ne čudi da su aktivistima ovih udruženja poslije toga stizale prijeteće poruke.

BORAČKI PROTESTI Stiglo je i proljeće, a na noge su se digli demobilisani borci, tražeći smjenu predsjednika Boračke organizacije RS i poboljšanje svog položaja. Danima su se okupljali u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”. Vlasti nisu reagovale niti su ispunile neki od njihovih zahtjeva. Zato jesu djelovali ideolozi i promoteri Savjeta za zaštitu ustavnog poretka, koji su ratne veterane uvrstili na spisak petokolonaša, rušitelja Republike Srpske.

KNJIGA "RUŠITELJI RS" Na zvaničnoj internet stranici vladajućeg SNSD-a objavljena je knjiga “Rušitelji RS”, grupe autora, u kojoj su pobrojani navodni neprijatelji ovog entiteta.
Autori knjige su utvrdili da targetirani pojedinci, nevladine organizacije i udruženja imaju za cilj da podstaknu nerede i da rade na podrivanju ustavnog poretka u Republici Srpskoj.

SAVEZ ZA PROMJENE Igrajući na kartu navodne ugroženosti Republike Srpske, Dodik je nastojao sebi i SNSD-u stvoriti što bolje startne pozicije pred oktobarske izbore, posebno nakon što je krajem aprila formiran Savez za promjene.
Jedanaest opozicionih parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka, veći broj nevladinih organizacija i pojedinaca iz javnog života Republike Srpske potpisali su 30. aprila Deklaraciju o osnivanju “Saveza za promjene”, koji je postao glavni takmac vladajućoj garniture predvođenoj SNSD-om.

U Proglasu, koji je objavio Savez za promjene, istaknuto je da “ko tvrdi da voli i štiti RS ne smije da je potkrada, ne smije da njenom narodu čini nepravdu i ne smije da ga gura u sukobe”. Opozicioni blok takođe je naglasio potrebu za promjenama u RS, navodeći da “narod traži pravdu, borbu protiv korupcije, traži pokretanje privrede i radna mjesta”.

POTOP Stigao je maj, koji je donio kišu i poplave nezapamćene na ovim prostorima. Dok su vodene bujice nosile sve pred sobom, ostavljajući pustoš u Doboju, Bijeljini, Vlasenici…, vlasti Republike Srpske nisu na pravi način reagovale i povukle poteze kako bi zaštitili stanovništvo i imovinu.
Nedjelovanje Vlade RS, njeno neodgovorno i nekompetentno ponašanje, nanijelo je štetu građanima ovog entiteta srazmjernu onoj koju su načinile poplave.

FOND SOLIDARNOSTI Nakon potopa uslijedila su lažna obećanja vlasti da će ljudima, koji su u poplavama izgubili sve, nadoknaditi štetu.
Vlada RS je osnovala Fond solidarnosti i uvela nove namete na plate i penzije, kako bi obezbijedila priliv sredstava u Fond. Stanovništvu pogođenom poplavama podijeljeni su vaučeri, od kojih mnogi nisu imali puno vajde. Zima dolazi, a mnogo je onih koji je dočekuju u meljivim i polupraznim kućama, jer za njih i njihove potrebe nije bilo niti će biti para.

PREDIZBORNA KAMPANJA Novca, međutim, vladajućim strankama nije nedostajalo u predizbornoj kampanji. Trošilo se na sve, od krkanluka pod šatorima na predizbornim skupovima, preko lobiranja za podršku ruskog predsjednika i patrijarha SPC-a Miloradu Dodiku, do kupovine glasova.

IZBORI Na kraju, Dodik je uspio da sa minimalnom razlikom (oko sedam hiljada glasova) pobijedi svog rivala Ognjena Tadića iz Saveza za promjene i ponovo postane predsjednik RS.

Dodikova favoritkinja u trci za mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, izgubila je bitku. Više glasova od nje dobio je Mladen Ivanić iz opozicionog bloka. Oktobarski izbori pokazali su značajan pad rejtinga Milorada Dodika i njegovog SNSD-a, koji je u parlamentu RS osvojio devet mandata manje u odnosu na izbore 2010. godine. Suočeni sa mogućnošću gubitka vlasti na entitetskom nivou, Dodik i SNSD odlučili su da skupštinsku većinu obezbijede kupovinom poslanika.

DVA PAPKA Afera “Dva papka”, odnosno audio snimak na kojem premijerka Cvijanović u društvu nekoliko osoba otvoreno govorio o tome da su kupljenja dva poslanika, ako “dva papka” iz Napredne Srpske izdaju vladajući blok, školski je primjer političke korupcije. U svakoj normalnoj zemlji, nadležne institucije bi odmah reagovale, istražile slučaj do kraja i protiv aktera političke korupcije pokrenule zakonom predviđene postupke. Nadležni organi u RS se ponašaju kao da se ništa nije desilo, mada je kredibilitet nove Vlade RS, kao i njen legitimitet upitan nakon što je potvrđeno da su dva poslanika iz opozicije (kako je to u audio snimku najavljeno) prešla na stranu vladajućeg bloka.

NOVA VLADA RS Milorad Dodik je izborom nove Vlade RS dobio još jednu bitku. Drugu, onu koja se odnosi na osvajanje vlasti u Sarajevu je, po svemu sudeći, izgubio. Ipak, teško da Dodik može dobiti rat. Rat sa besparicom, potpunim finansijskim posrnućem, teškim stanjem u ekonomskom i socijalnom smislu.

KRAH BUDŽETA U budžetu Republike Srpske više nema para, mogućnost emitovanja obveznica i zaduživanja kod domaćih banaka sve je manja, a od ruskih kredita (malog od 75 miliona evra i velikog od 600 miliona evra) nema ništa. Zbog propasti Bobar banke Republika Srpska je izgubila stotine miliona maraka. Po svemu sudeći, iz Rafinerije nafte Brod povlače se ruski vlasnici, što će biti novi finansijski udar na Republiku Srpsku. Finansijski stručnjaci smatraju da će već na proljeće Vlada imati velikI problem da obezbijedi novac za isplatu plata i penzija.

Izvor: žurnal.info

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Miki

24.12.2014 09:11

Nije mi do Dodika ni do Bosića . Ipak Dodik je uništio RS i trebao bi otići da bi imali neke šanse za oporavak .pozdrav

ODGOVORITE
Name

Василије

24.12.2014 09:15

То је,нажалост,наша бајна Република Српска,својина мд непријатеља свог народа!

ODGOVORITE
Name

Piramida

24.12.2014 09:18

Sve se svodi na zaduzivanje,a proizvodnju svi guraju u ambis i na kraju u mrtvcki sanduk koji se zove stecaj. Alo pametne glave pustite price nego se uhvatite proizvodnje!!!!

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

24.12.2014 09:33

KAD NAŠ BROD TONE, TONE, TONE, I SVIMA ZVONA ZVONE, ZVONE, ZVONE! PEVAMO SVI U GLAS, DODIK NAM JE JEDINI SPAS. KAD NAŠ BROD TONEEEEEEEEEE, NAJEBALI SMO KO ŽUTI.

ODGOVORITE
Name

Darko Stojanovic

24.12.2014 09:53

Sve je vec poodavno procitano ko je i sta je Laktasenko. Jedina osnova njegovog postojanja je borba sa NEVIDLJIVIM neprijateljem. A NEVIDLJIVI neprijatelj je VIDLJIVI ON! Sve ostalo su suplje price i bacanje magle narodu. Samo u tom narodu ima onih koji ga dizu u visine i porede sa Bogom, medjutim ti isti ce i da ga sama skinu sa trona kada im mecka pokuca na vrata. Jer oni takvi ne razumiju sta i kako je tesko ostatku naroda da prezivljava i da krpi dan sa danom u svome zivotu! Laktasenko broji sitno i sve mu je sitnije.

ODGOVORITE
Name

Federalac

24.12.2014 10:15

Šta da vam kažem... Bilo bi najbolje da se bolje povežu obespravljeni radnici iz oba entiteta, penzioneri, borci (koji su, vidi čuda, do juče pucali jedni na druge), da se potpuno sruši postojeći sistem vlasti koji služi isključivo bogaćenju političara, pa da napravimo državu iznova. Bolje se razumije običan svijet iz sva tri naroda nego političari i narod iz kojeg dolazi. To se, uostalom, pokazalo i u majskim poplavama, kada se nije gledalo ko je koje vjere i nacije.

ODGOVORITE
Name

tabla

24.12.2014 10:22

Sada kad ljudi vide ovu tablu i jarbol, samo će se okrenuti i vratiti odakle su došli.

ODGOVORITE
Name

Aco

24.12.2014 10:35

Napravise od Republike Srpske-Republika Srpska d.o.o.

ODGOVORITE
Name

dejan.bl

24.12.2014 10:38

Dok se oni prepucavaju, narod je gladan... dok se oni utrkuju i recima dokazuju ko je veci Srbin, Republike Srpske je sve manje... Zaista ne mislim da bi ista bilo bolje da je pobedio bilo ko. Svi oni se svadjaju a kada se ugase kamere zajedno jedu,piju i saradjuju. U svojim udobnim foteljama cekaju masne plate, tople obroke, dnevnice, pausale i ostale prinadleznosti. U krajnjem slucaju, narod ih je birao . Zalimo se da nam je losa drzava. A ne kazu dzaba da je narod-drzava... Onda, do iducih izbora narod neka cuti i trpi. Dok Baja,Bosic,Oliva,Spiric,Ivanic uzivaju u svim blagodetima vlasti narod neka se muci,kopa po kontejnerima jer i nismo za bolje.

ODGOVORITE
Name

Zajedno za bolje sutra

24.12.2014 10:47

Svima je jasno da entiteti unutar BiH ne mogu opstati, dok je bilo para donekle je moglo i fumkcionisati, al sad bez telekoma, rafinerije, i ostalih privatizovanih giganata osudjeni su na nestanak. Zar nam nije bolje da zivimo ko Svicarci, tri glavne nacije i da radimo za nase bolje sutra. Ne moro svako voliti BiH, nek neko voli Srbiju, Hrvatsku, Tursku, al bilo bi lijepo kad bi svi volili nase pune novcanike i bolju ekonomiju. Sve dok se budemo dijelili ko ovce nilqd nam nece biti bolje. Al zato Mile, Dragan, Bakir, Zlatko uzivaju i njima je svakako dobro

ODGOVORITE
Name

sarajevo

24.12.2014 11:00

jasno je ide se ka duznickom ropstvu, vise se nece moci placati krediti isplacivati penzije, plate. Onda ce da dođe MMF i po dekretu Amerikanaca da kaze uredu vi ste nama dužni 7-8 milijardi KM koje ne možete da vraćate sada ćete fino da uđete u NATO, ukinicete policiju i prebaciti na nivo BiH, ukinucete Agencije na nivou RS i onda ce RS postati prazna ljustura koja nema svrhe postojanja. Sto se tice FBiH iako su oni koliko-toliko likvidni reci ce im. Duzni ste nam 2-3 milijarde eura sada cete fino da nam date dva telekoma, shelu cete da date jeftino koncesiju nad eventualnom naftom i vasa namjenska industrija ce da za nas proizvodi municiju i ostale potrebstine i svakako cete da slusate kao fina djecica. Ovo slijedi ja smijem dati ruku. To su veliki igraci u rukavicama, pa oni srušiše jednu Rusiju za dva sata, a da neki dodik ili neki iz sarajeva ne pleše kako oni sviraju.

ODGOVORITE
Name

gligor

24.12.2014 11:02

KO JE ISPAO VEĆI "PAPAK"? DA LI ONI KOJI SU PENZIONERIMA U PREDIZBORNOJ KAPANJI DALI 50.000 KM DA UĐU U KOALICIJU SA SAVEZOM ZA PROMJENE ILI ONI KOJI SU "ODKOVALI" KOALICIONE PARTNERE I PREŠLI U DRUGI BLOK? O POLITIČKOJ KORUPCIJU KOD NAS BI SE MOGLO NA ŠIROKO DISKUTOVATI. ISTE IMA I KOD POZICIJE I KOD OPOZICIJE POČEVŠI OD PREDIZBORNE KAMPANJE, U TOKU IZBORA I U POSTIZBORNOM PERIODU.SVI IGRAJU "POŠTENO" PA KO KOGA Z.....E.

ODGOVORITE
Name

Teletabis

24.12.2014 11:05

Vlast se promjeni, pozicija se skloni u opoziciju, odakle laje 4 godine i ceka novu sansu. Ova vlast ne smije tek tako otici. Krajnje je vrijeme da neko snosi odgovornost za drzavni kriminal i opste beznadje u kom tavorimo ovih skoro 20 poslijeratnih godina. LJUDI,DOSTA SMO ROBOVALI LOPOVIMA, VRIJEME JE DA I NEKO OD NJIH ROBIJA!

ODGOVORITE
Name

Inženjer

24.12.2014 11:06

S ovakvim narodom, od ulice nema ništa. Dakle, ćuti i trpi do sledećih izbora. Opozicija takodje nema rješenja ni za šta. To su sve kadrovi operisani od života. Nikada nisu radili u privredi. Ne znaju dakle šta privredi treba i kako je postaviti na noge odnosno kako urediti sistem da fabrike mogu da funkcionišu. Onaj ko bi htio urediti sistem, na sledećim izborima, morao bi obećati svakom glasaču vilu i Mercedesa, bar C klase, i da će gorivo biti po 50 pf. I svi će glasati za toga ko to obeća. Ovaj narod dakle treba prevariti. A ne, nuditi mu hapšenje kriminalca i dovodjenje vukojebine u red. Ovaj narod to neće!!1 Sve sam vam rekao.

ODGOVORITE
Name

Pero

24.12.2014 11:27

Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske..ma hocu i ja na mars da idem.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

24.12.2014 11:35

Kad-tad dodje konobar da naplati. Sto se duze pije i jede racun je veci. Crta ce se povuci ubrzo pa onda neka nam je bog na pomoci

ODGOVORITE
Name

luKA

24.12.2014 11:40

PARA IMA PARE SU U INTEGRALU, MG MINDU, NISKOGRADNJI, KALDERI, EKO EURO TIMU GP KRAJINI HIDRO KOPU VITINKI RAFINERIJAMA KOMSARU BIRCU ITD ITD SAMO TREBA NAROD DA USTANE I SMJENI VLAST I POZOVE OVE GORE POBROJANE STEDISE I DA IM KAZE DA IMA MJESTA I KOD NAS MOJI LICE NA SIBIR I DA VRATE STO SU UZELI DA BI MOGLA PRIVREDA DÀ KRENE ZNÀCI ULICA NARODE I SVE BI SE ZAVRSILO DO NOVE GODINE NEKA NAM JE SRETNO USTAJ

ODGOVORITE
Name

olja

24.12.2014 11:42

Svim sdsovcima da poručim.. MILE je glavni baja..

ODGOVORITE
Name

BAJA mali

24.12.2014 12:05

za OLJU. Nisi ti vidjela moga baju.

ODGOVORITE
Name

čoko

24.12.2014 12:24

Dodik nas je doveo do ivice ambisa...samo s njim, mi ćemo učiniti korak naprijed

ODGOVORITE
Name

Лија

24.12.2014 15:28

Јесу ли поново неки избори.Свађајте се Срби, пљујте једни на друге.Све чините за мрву власти.

ODGOVORITE
Name

dado

24.12.2014 17:24

KAD JE SVE TAKO CRNO ŠTO OPET POBIJEDI DODIK I SNSD.

ODGOVORITE
Name

Re Federalac

24.12.2014 18:21

ništa od toga.Urušavanje ekonomije se nastavlja.Pogledaj Kartu Evrope oko 2035-2045 god.Ništa se ne dešava slučajno,a ni previše brzo.do tada ti vodi svoju brigu,a mi svoju.

ODGOVORITE