Оспорене олакшице за легализацију

Уставни суд Републике Српске одлучио је  да поједине одредбе Закона о уређењу простора и грађењу, а које се прије свега односе на попусте у процесу легализације објеката и начин плаћања накнаде, нису у складу с Уставом.

Република Српска 23.12.2014 | 22:40
Оспорене олакшице за легализацију

"За одређене категорије лица предвиђене су знатне погодности приликом плаћања накнаде за легализацију објеката, док овакве погодности нису омогућене легалним градитељима, односно лицима која су грађевинске објекте изградила и ставила у употребу у складу са законом прописаним поступком", стоји у саопштењу Уставног суда РС.

Иначе, оспореним одредбама закона грађанима је било омогућено плаћање трошкова легализације на рате у трајању и до 10 година, плаћање обвезницама, попуст или ослобађање плаћања за борачку популацију и бројне друге бенефиције.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС оцјењују како ће због ове одлуке бити погођене и дестимулисане социјалне категорије, борачке категорије и породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди, избјеглице, расељена лица и повратници који су своје стамбено питање рјешавали грађењем објеката без претходно прибављене грађевинске дозволе, а које су према оспореним одредбама закона имале право на умањење накнаде за легализацију и до 80 одсто, или су биле у потпуности ослобођене плаћања.

"Приликом доношења Закона о уређењу простора и грађењу тражиле су се могућности да се за наведене категорије грађана понуде олакшице и стимулативне мјере које ће их мотивисати да поднесу захтјеве за легализацију и коначно ријеше статус својих бесправно изграђених објеката", поручују из Министарства.

Како су оцијенили, за подносиоца иницијативе, а касније и за Уставни суд очито није од значаја била чињеница да су право на прописане бенефиције имале само наведене социјалне категорије грађана док су сви остали бесправни градитељи морали платити накнаду за легализацију у пуном износу, без права на попуст и умањење. Поручили су да одлуком није оспорен концепт легализације, већ само финансијске погодности које су поједине категорије могле остварити, па су бесправне градитеље подсјетили да рок за легализацију истиче 24. маја 2015.

Суд је на данашњој сједници утврдио да у складу с Уставом нису поједине одредбе Закона о експропријацији, Закона о гробљима и погребној дјелатности, као и поједине одредбе Појединачног колективног уговора за запослене у општини Шипово.
Неуставно и измиривање пореског дуга

Уставни суд је донио одлуку да нису у сагласности с Уставом поједине одредбе Закона о посебним начинима измирења пореског дуга којима је прописано да се порески дуг може измирити исплатом цјелокупног износа главног дуга плаћањем у новцу уз отпис камате, као и претварањем пореског дуга у власнички удио у имовини пореског дужника.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

фали им пара

23.12.2014 22:49

не иду висе обавезнице,па предсједник наредио својим пуленима у уставном суду да укину повластице сиротињи,да их лаксе одере.пуно богами троси онај хеликоптер,али згодно са њиме побјеци кад загусти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неравноправни градитељ

24.12.2014 06:34

А је ли неравноправност да бивши министар (не) правде Џералд Селман без тендера директно (од пријатељске фирме) купи неукњижен пословни простор (колико знам изграђен је без одобрења за грађење) Агенцији за одузимање нелегално стечене имовине у хали у Инцелу за чак 3351 КМ/м2 а не омогући равноправност другим инвеститорима да бољи простор у центру Бањалуке понуде за мање пара????

ОДГОВОРИТЕ