Osporene olakšice za legalizaciju

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je  da pojedine odredbe Zakona o uređenju prostora i građenju, a koje se prije svega odnose na popuste u procesu legalizacije objekata i način plaćanja naknade, nisu u skladu s Ustavom.

Republika Srpska 23.12.2014 | 22:40
Osporene olakšice za legalizaciju

"Za određene kategorije lica predviđene su znatne pogodnosti prilikom plaćanja naknade za legalizaciju objekata, dok ovakve pogodnosti nisu omogućene legalnim graditeljima, odnosno licima koja su građevinske objekte izgradila i stavila u upotrebu u skladu sa zakonom propisanim postupkom", stoji u saopštenju Ustavnog suda RS.

Inače, osporenim odredbama zakona građanima je bilo omogućeno plaćanje troškova legalizacije na rate u trajanju i do 10 godina, plaćanje obveznicama, popust ili oslobađanje plaćanja za boračku populaciju i brojne druge beneficije.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS ocjenjuju kako će zbog ove odluke biti pogođene i destimulisane socijalne kategorije, boračke kategorije i porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi, izbjeglice, raseljena lica i povratnici koji su svoje stambeno pitanje rješavali građenjem objekata bez prethodno pribavljene građevinske dozvole, a koje su prema osporenim odredbama zakona imale pravo na umanjenje naknade za legalizaciju i do 80 odsto, ili su bile u potpunosti oslobođene plaćanja.

"Prilikom donošenja Zakona o uređenju prostora i građenju tražile su se mogućnosti da se za navedene kategorije građana ponude olakšice i stimulativne mjere koje će ih motivisati da podnesu zahtjeve za legalizaciju i konačno riješe status svojih bespravno izgrađenih objekata", poručuju iz Ministarstva.

Kako su ocijenili, za podnosioca inicijative, a kasnije i za Ustavni sud očito nije od značaja bila činjenica da su pravo na propisane beneficije imale samo navedene socijalne kategorije građana dok su svi ostali bespravni graditelji morali platiti naknadu za legalizaciju u punom iznosu, bez prava na popust i umanjenje. Poručili su da odlukom nije osporen koncept legalizacije, već samo finansijske pogodnosti koje su pojedine kategorije mogle ostvariti, pa su bespravne graditelje podsjetili da rok za legalizaciju ističe 24. maja 2015.

Sud je na današnjoj sjednici utvrdio da u skladu s Ustavom nisu pojedine odredbe Zakona o eksproprijaciji, Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti, kao i pojedine odredbe Pojedinačnog kolektivnog ugovora za zaposlene u opštini Šipovo.
Neustavno i izmirivanje poreskog duga

Ustavni sud je donio odluku da nisu u saglasnosti s Ustavom pojedine odredbe Zakona o posebnim načinima izmirenja poreskog duga kojima je propisano da se poreski dug može izmiriti isplatom cjelokupnog iznosa glavnog duga plaćanjem u novcu uz otpis kamate, kao i pretvaranjem poreskog duga u vlasnički udio u imovini poreskog dužnika.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

fali im para

23.12.2014 22:49

ne idu vise obaveznice,pa predsjednik naredio svojim pulenima u ustavnom sudu da ukinu povlastice sirotinji,da ih lakse odere.puno bogami trosi onaj helikopter,ali zgodno sa njime pobjeci kad zagusti

ODGOVORITE
Name

Neravnopravni graditelj

24.12.2014 06:34

A je li neravnopravnost da bivši ministar (ne) pravde Džerald Selman bez tendera direktno (od prijateljske firme) kupi neuknjižen poslovni prostor (koliko znam izgrađen je bez odobrenja za građenje) Agenciji za oduzimanje nelegalno stečene imovine u hali u Incelu za čak 3351 KM/m2 a ne omogući ravnopravnost drugim investitorima da bolji prostor u centru Banjaluke ponude za manje para????

ODGOVORITE