Хоће ли Звезда стазама Клужа и Астре?!

УЕФА, због кршења правила финансијског фер-плеја, суспендовала Румуне из европских такмичења у наредне три сезоне и одредила им казну од 150.000, односно 100.000 евра.

Фудбал 24.12.2014 | 17:00
Хоће ли Звезда стазама Клужа и Астре?!

УЕФА заиста више нема милости према клубовима који не измирују своје обавезе, а то је конкретно показала на примеру Клужа и Астре Ђурђу. Дисциплинска комисија европске „куће фудбала“, због кршења правила финансијског фер-плеја и неисплаћених дуговања према трећим лицима, суспендовала је ова два румунска клуба из европских такмичења у наредне три сезоне и одредила им казне од 150.000, односно 100.000 евра. Клуж и Астра имају рок да до 31. јануара 2015. године поднесу доказ да су измирили своја дуговања или ће ова одлука постати правоснажна.

Румунски медији не верују у срећан епилог, већ су отишли и корак даље бавећи се тиме ко ће у случају елиминације Клужа и Астре представљати њихову земљу у Европи. Резултати су поражавајући...

Стеауа, Таргу Муреш, Крајова, Ботошани, Виторул, Пандури, Конкордија Кјажна, КСМС Јаши немају финансијских проблема или су они минимални, тако да могу да учествују у европским такмичењима, док се чак девет клубова налази у каналу.

Клуж је избачен и има катастрофалне финансијске проблеме, Петролул има проблеме са законом, не исплаћује зараде и већина играча жели да напусти клуб, Астра је избачена из Европе и тренутно дугује разним лицима скоро милион евра, Динамо, Универзитатеа Клуж и Чахлаул су несолвентни и неће моћи да учествују у европским такмичењима. Газ Метан се суочава са катастрофалним финансијским губицима и налази се на продају, док је Рапид у стечају... Брашов за сада може да игра, али има озбиљне финансијске проблеме и неколико месеци није исплатио зараде.

Ништа није боље ни у Србији. И сам председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић је констатовао да је наш фудбал у драматично тешкој ситуацији. Црвена звезда је свакако најбољи пример. УЕФА је летос, због кршења финансијског фер-плеја, избацила црвено-беле из Европе, а уколико на Маракани до марта наредне године не пронађу скоро 12 милиона евра готово сигурно следи дужа апстиненција из европских такмичења...

Управо такав сценарио најавили су из Новог Пазара приликом гостовања Партизана. Тада је генерални секретар Пазараца Реџеп Кораћ за локалну телевизију изјавио због чега је веома важно да сезону заврше на четвртом месту.
„Колико сам сазнао, следеће године ни Војводина ни Црвена звезде неће имати прилику да због финансијских проблема играју у Европи", рекао је Кораћ.

Да ли се то Звезди заиста смеши судбина Клужа и Астре? Подизање нових кредита и продаја талентоване деце која су тек закорачила у професионалне воде просто се намеће као једино решење.

Коментари / 0

Оставите коментар