Hoće li Zvezda stazama Kluža i Astre?!

UEFA, zbog kršenja pravila finansijskog fer-pleja, suspendovala Rumune iz evropskih takmičenja u naredne tri sezone i odredila im kaznu od 150.000, odnosno 100.000 evra.

Fudbal 24.12.2014 | 17:00
Hoće li Zvezda stazama Kluža i Astre?!

UEFA zaista više nema milosti prema klubovima koji ne izmiruju svoje obaveze, a to je konkretno pokazala na primeru Kluža i Astre Đurđu. Disciplinska komisija evropske „kuće fudbala“, zbog kršenja pravila finansijskog fer-pleja i neisplaćenih dugovanja prema trećim licima, suspendovala je ova dva rumunska kluba iz evropskih takmičenja u naredne tri sezone i odredila im kazne od 150.000, odnosno 100.000 evra. Kluž i Astra imaju rok da do 31. januara 2015. godine podnesu dokaz da su izmirili svoja dugovanja ili će ova odluka postati pravosnažna.

Rumunski mediji ne veruju u srećan epilog, već su otišli i korak dalje baveći se time ko će u slučaju eliminacije Kluža i Astre predstavljati njihovu zemlju u Evropi. Rezultati su poražavajući...

Steaua, Targu Mureš, Krajova, Botošani, Vitorul, Panduri, Konkordija Kjažna, KSMS Jaši nemaju finansijskih problema ili su oni minimalni, tako da mogu da učestvuju u evropskim takmičenjima, dok se čak devet klubova nalazi u kanalu.

Kluž je izbačen i ima katastrofalne finansijske probleme, Petrolul ima probleme sa zakonom, ne isplaćuje zarade i većina igrača želi da napusti klub, Astra je izbačena iz Evrope i trenutno duguje raznim licima skoro milion evra, Dinamo, Univerzitatea Kluž i Čahlaul su nesolventni i neće moći da učestvuju u evropskim takmičenjima. Gaz Metan se suočava sa katastrofalnim finansijskim gubicima i nalazi se na prodaju, dok je Rapid u stečaju... Brašov za sada može da igra, ali ima ozbiljne finansijske probleme i nekoliko meseci nije isplatio zarade.

Ništa nije bolje ni u Srbiji. I sam predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić je konstatovao da je naš fudbal u dramatično teškoj situaciji. Crvena zvezda je svakako najbolji primer. UEFA je letos, zbog kršenja finansijskog fer-pleja, izbacila crveno-bele iz Evrope, a ukoliko na Marakani do marta naredne godine ne pronađu skoro 12 miliona evra gotovo sigurno sledi duža apstinencija iz evropskih takmičenja...

Upravo takav scenario najavili su iz Novog Pazara prilikom gostovanja Partizana. Tada je generalni sekretar Pazaraca Redžep Korać za lokalnu televiziju izjavio zbog čega je veoma važno da sezonu završe na četvrtom mestu.
„Koliko sam saznao, sledeće godine ni Vojvodina ni Crvena zvezde neće imati priliku da zbog finansijskih problema igraju u Evropi", rekao je Korać.

Da li se to Zvezdi zaista smeši sudbina Kluža i Astre? Podizanje novih kredita i prodaja talentovane dece koja su tek zakoračila u profesionalne vode prosto se nameće kao jedino rešenje.

Komentari / 0

Ostavite komentar