Руска лига, а два Руса на терену! Да, тако је!

Колико је странаца добро за развој фудбала, а колико је скандал?

Фудбал 24.12.2014 | 14:40
Руска лига, а два Руса на терену! Да, тако је!

Рубља је пала у односу на долар, а локални интерес пред потребом најбогатијх да се такмиче са најбољима у Европи. Руски фудбал доживљава велике промене, а да ли ће онети донети добро или лоше? Време ће судити. Фудбалски савез Русије је наиме решен у намери да му се не понови дебакл какав је виђе на Мундијалу у Бразилу. Лек који је спрем ио је међутим крајње контроверзан – руски клубови убудуће ће смети да имају "само" десеторицу странаца у 25 који конкуришу за први тим.

До сада таквог ограничења није било, али на терену није смело да буде више од седам досељеника. Проблем је ипак што Савез овај пут није ограничио број оних могу да заиграју у истом тренутку, па бисмо теоретски у судару 11 на 11 могли да видимо и само двојицу Руса – по једног у супарничким таборима?!
"То би био скандал!", упозорава власник московског Спартака Леонид Федун, али нису сви тако скептични према иновацијама.

Председник Спартаковог градског ривала ЦСКА Јевгениј Гинер рецимо ни најмање не брине.
"Само погледајте Немце, Енглезе и остале земље… Тамо нема никаквог ограничења. А Немци су прваци света", смирен је Гинер.

Полемика ће се међутим наставити пошто је предлог Фудбалског савеза морало да одобри и Министарство спорта Русије, а то се за сада није десило, јер се политичари залажу за правило 11 странаца у 25, али само шест на терену. Присталице идеје Фудбалског савеза тврде да је и њихов предлог сасвим повољан за домаће фудбалере, јер клубови – осим можда оних највећих – неће имати новца за десет квалитетних странаца, па ће се природно определити за локалне таленте?

Климава теорија… Тренутно у Премијер лиги за хлеб зарађује 165 легионара који су скупа плаћени 684.675.000 евра! Арсенал из Туле има двојицу, Торпедо петорицу, Урал седморицу, сви остали су двоцифрени, а ироније ради управо је Спартак са 13 најтолерантнији према дошљацима.

Коментари / 0

Оставите коментар