Ruska liga, a dva Rusa na terenu! Da, tako je!

Koliko je stranaca dobro za razvoj fudbala, a koliko je skandal?

Fudbal 24.12.2014 | 14:40
Ruska liga, a dva Rusa na terenu! Da, tako je!

Rublja je pala u odnosu na dolar, a lokalni interes pred potrebom najbogatijh da se takmiče sa najboljima u Evropi. Ruski fudbal doživljava velike promene, a da li će oneti doneti dobro ili loše? Vreme će suditi. Fudbalski savez Rusije je naime rešen u nameri da mu se ne ponovi debakl kakav je viđe na Mundijalu u Brazilu. Lek koji je sprem io je međutim krajnje kontroverzan – ruski klubovi ubuduće će smeti da imaju "samo" desetoricu stranaca u 25 koji konkurišu za prvi tim.

Do sada takvog ograničenja nije bilo, ali na terenu nije smelo da bude više od sedam doseljenika. Problem je ipak što Savez ovaj put nije ograničio broj onih mogu da zaigraju u istom trenutku, pa bismo teoretski u sudaru 11 na 11 mogli da vidimo i samo dvojicu Rusa – po jednog u suparničkim taborima?!
"To bi bio skandal!", upozorava vlasnik moskovskog Spartaka Leonid Fedun, ali nisu svi tako skeptični prema inovacijama.

Predsednik Spartakovog gradskog rivala CSKA Jevgenij Giner recimo ni najmanje ne brine.
"Samo pogledajte Nemce, Engleze i ostale zemlje… Tamo nema nikakvog ograničenja. A Nemci su prvaci sveta", smiren je Giner.

Polemika će se međutim nastaviti pošto je predlog Fudbalskog saveza moralo da odobri i Ministarstvo sporta Rusije, a to se za sada nije desilo, jer se političari zalažu za pravilo 11 stranaca u 25, ali samo šest na terenu. Pristalice ideje Fudbalskog saveza tvrde da je i njihov predlog sasvim povoljan za domaće fudbalere, jer klubovi – osim možda onih najvećih – neće imati novca za deset kvalitetnih stranaca, pa će se prirodno opredeliti za lokalne talente?

Klimava teorija… Trenutno u Premijer ligi za hleb zarađuje 165 legionara koji su skupa plaćeni 684.675.000 evra! Arsenal iz Tule ima dvojicu, Torpedo petoricu, Ural sedmoricu, svi ostali su dvocifreni, a ironije radi upravo je Spartak sa 13 najtolerantniji prema došljacima.

Komentari / 0

Ostavite komentar