Да ли је Немања Матић најбољи задњи везни ПЛ?

Када је српски интернационалац на терену Плавци добијају чак 73 одсто утакмица. Проценат је значајно мањи када је он ван игре.

Фудбал 24.12.2014 | 14:00
Да ли је Немања Матић најбољи задњи везни ПЛ?

Дијего Коста решета без милости, Сеск Фабрегас дели лопте као руком, Бранислав Ивановић, Џон Тери, Гери Кејхил и Сезар Аспиликуета чине најсигурнију последњу линију у Премијер лиги, Вилијан и Еден Азар одушевљавају потезима, али Немања Матић је донео оно нешто што је недостајало и повезао све линије тима, па Челси сада делује као озбиљан кандидат за трофеје и на енглеском и на европском нивоу.

Скај Спорт је наиме приметио да је Челси са 26-годишњим Србином у тиму одиграо већ 40 утакмица од којих је 29 решио у своју корист, седам је играо нерешено, док је изгубио само четири пута. Све скупа – победе на 73 одсто утакмица. Од јануарског доласка Матића на Стамфорд дешавало се наравно и да стамени везиста не буде на располагању Жозеу Мурињу. Статистика је неумољива у тим тренуцима – укупно 10 мечева без Матића, само четири победе (40%) уз по три ремија и три пораза.

Можда његов допринос не упада тако лако у очи, можда му голови нису баш најјача страна, али енглеска јавност већ стидљиво поставља питање: Да ли је Немања Матић свргнуо Јају Туреа на месту најбољег задњег везног Премијер лиге?
"Матић је непроцењив", у једној простој реченици даје одговор Алан Синклер, бивши првотимац Челсија, и истиче да није чудо што је Челси једини пораз у овој сезони Премијер лиге доживео против Њукасла – баш када Матића није било у тиму.

Портал специјализован за статистику Сqуаwка.цом чак иде толико далеко да тврди да у острвском фудбалу нема задњег везног који се може поредити са Матићем. Исти сајт шири причу на остатак Старог континента и долази до закључка да Матић по статистичким параметрима не заостаје ни за најбољима у Европи – Филипом Ламом, Данијелеом Де Росијем, Хавијером Маскераном и Серхијом Бускетсом. Сви имају бољи проценат успешности у додавањима, Бускетс и више добијених дуела – и на земљи и у ваздуху – али нико не износи лопту тако сигурно као Матић, нико тако брижљиво не чисти простор испред свог казненог простора, нико није толико универзалан.

Најбољи? Вероватно има и до укуса и навијачке склоности. Али у ТОП 5 сасвим сигурно.
"Он је сасвим другачија класа. Убија игру противника, крчи пут напред. Кад се посади позади – свака лопта је његова. Сваки дуел, сваки скок", у суперлативу говори капитен Џон Тери.

Челси уосталом од јануарског доласка Немање Матића изгледа сасвим другачије. Навијачи се потајно надају незаборавној сезони. Можда и освајању чак четири трофеја (Премијер лига, Лига Куп, ФА Куп, Лига шампиона)?
"Могуће је, што да не? Док имаш шансу могуће је. Не кажемо да ћемо освојити све четири, али ћемо се трудити. Оптимиста сам, верујем у овај тим", самоуверен је Матић.

Спремни на критике, да поновимо наше скромно мишљење - у ТОП 5 сасвим сигурно. Шта ви кажете?

Коментари / 0

Оставите коментар