Da li je Nemanja Matić najbolji zadnji vezni PL?

Kada je srpski internacionalac na terenu Plavci dobijaju čak 73 odsto utakmica. Procenat je značajno manji kada je on van igre.

Fudbal 24.12.2014 | 14:00
Da li je Nemanja Matić najbolji zadnji vezni PL?

Dijego Kosta rešeta bez milosti, Sesk Fabregas deli lopte kao rukom, Branislav Ivanović, Džon Teri, Geri Kejhil i Sezar Aspilikueta čine najsigurniju poslednju liniju u Premijer ligi, Vilijan i Eden Azar oduševljavaju potezima, ali Nemanja Matić je doneo ono nešto što je nedostajalo i povezao sve linije tima, pa Čelsi sada deluje kao ozbiljan kandidat za trofeje i na engleskom i na evropskom nivou.

Skaj Sport je naime primetio da je Čelsi sa 26-godišnjim Srbinom u timu odigrao već 40 utakmica od kojih je 29 rešio u svoju korist, sedam je igrao nerešeno, dok je izgubio samo četiri puta. Sve skupa – pobede na 73 odsto utakmica. Od januarskog dolaska Matića na Stamford dešavalo se naravno i da stameni vezista ne bude na raspolaganju Žozeu Murinju. Statistika je neumoljiva u tim trenucima – ukupno 10 mečeva bez Matića, samo četiri pobede (40%) uz po tri remija i tri poraza.

Možda njegov doprinos ne upada tako lako u oči, možda mu golovi nisu baš najjača strana, ali engleska javnost već stidljivo postavlja pitanje: Da li je Nemanja Matić svrgnuo Jaju Turea na mestu najboljeg zadnjeg veznog Premijer lige?
"Matić je neprocenjiv", u jednoj prostoj rečenici daje odgovor Alan Sinkler, bivši prvotimac Čelsija, i ističe da nije čudo što je Čelsi jedini poraz u ovoj sezoni Premijer lige doživeo protiv Njukasla – baš kada Matića nije bilo u timu.

Portal specijalizovan za statistiku Squawka.com čak ide toliko daleko da tvrdi da u ostrvskom fudbalu nema zadnjeg veznog koji se može porediti sa Matićem. Isti sajt širi priču na ostatak Starog kontinenta i dolazi do zaključka da Matić po statističkim parametrima ne zaostaje ni za najboljima u Evropi – Filipom Lamom, Danijeleom De Rosijem, Havijerom Maskeranom i Serhijom Busketsom. Svi imaju bolji procenat uspešnosti u dodavanjima, Buskets i više dobijenih duela – i na zemlji i u vazduhu – ali niko ne iznosi loptu tako sigurno kao Matić, niko tako brižljivo ne čisti prostor ispred svog kaznenog prostora, niko nije toliko univerzalan.

Najbolji? Verovatno ima i do ukusa i navijačke sklonosti. Ali u TOP 5 sasvim sigurno.
"On je sasvim drugačija klasa. Ubija igru protivnika, krči put napred. Kad se posadi pozadi – svaka lopta je njegova. Svaki duel, svaki skok", u superlativu govori kapiten Džon Teri.

Čelsi uostalom od januarskog dolaska Nemanje Matića izgleda sasvim drugačije. Navijači se potajno nadaju nezaboravnoj sezoni. Možda i osvajanju čak četiri trofeja (Premijer liga, Liga Kup, FA Kup, Liga šampiona)?
"Moguće je, što da ne? Dok imaš šansu moguće je. Ne kažemo da ćemo osvojiti sve četiri, ali ćemo se truditi. Optimista sam, verujem u ovaj tim", samouveren je Matić.

Spremni na kritike, da ponovimo naše skromno mišljenje - u TOP 5 sasvim sigurno. Šta vi kažete?

Komentari / 0

Ostavite komentar