Шестогодишња Аделиса болесна и гладна

У привременом смјештају расељеничког насеља Прутаче код Брчког, самохрана мајка Ремзија Авдић већ три године храбро истрајава у борби за живот своје тешко обољеле 6-годишње кћеркице Аделисе. 

Република Српска 23.12.2014 | 19:59
Шестогодишња Аделиса болесна и гладна

Од 120 марака дјечјег доплатка, увећаног јер је Аделиса поптуно немоћно дијете без изгледа за трајно оздрављење, 100 марака оде за лијекове па су мајка и кћерка често и гладне.

Аделиса је рођена с тешким тјелесним манама и с оштећеном кичмом, а борба за живот ове 6-годишње дјевојчице траје од рођења.

Потпуно је немоћна и зависна од мајке: не може пузати, ходати, изговара тек понеку ријеч, а функицонише с катетером и уграђеним апаратом за чување функције мозга. Параплегија и остале дијагнозе –терапија и лијекови, а без изгледа за трајно изљечење.

И уз све то - неимаштина која боли и оставља без ријечи.

Ремзија и Аделиса немају ништа. Преживљавају од комшијске и друштвене милостиње.

Трошан кров над главом трошне зграде у насељу које подсјећа на гето, без довољно хране, огрева, без кућанских апарата, уз жохаре и глодаре који изазивају језу и страх. И дуг за струју, воду и смеће. Само да ме не искључе јер се Аделиса, кроз плач говори Ремзија, страшно плаши мрака.

Љекари у Београду и Тузли су почетком децембра закључили да Аделиса мора поново на операцију. Фонд здравственог осигурања покрива те трошкове, каже Ремзија, али за опоравак, одлазак логопеду и на физикалне терапије треба новац за превоз који она нема.

Ова мајка храброст не тражи много. Само да Аделиса не буде гладна, да ове зиме не озебе и не остане у мраку, да учи да говори јер проходати сигурно неће. Уз њену љубав и упорност, и оно што још може медицина, треба јој тек трунка нешег саосјећања.

Текући рачун
Уни Цредит Банк, Филијала Брчко: 40297689000, Ремзија Авдић


Контакт телефон: 060-381-74-48

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

нн

23.12.2014 21:30

бем те зивоте! ста је згријесило ово јадно дијете да поред болести јос буде и гладно? е бем ти дрзаву у којој зивим! а нас драги предсједник иде да слуса цецу за нг и платице резервацију 600 евра.срамота и од бога и од народа а највисе од дрзаве

ОДГОВОРИТЕ