Šestogodišnja Adelisa bolesna i gladna

U privremenom smještaju raseljeničkog naselja Prutače kod Brčkog, samohrana majka Remzija Avdić već tri godine hrabro istrajava u borbi za život svoje teško oboljele 6-godišnje kćerkice Adelise. 

Republika Srpska 23.12.2014 | 19:59
Šestogodišnja Adelisa bolesna i gladna

Od 120 maraka dječjeg doplatka, uvećanog jer je Adelisa poptuno nemoćno dijete bez izgleda za trajno ozdravljenje, 100 maraka ode za lijekove pa su majka i kćerka često i gladne.

Adelisa je rođena s teškim tjelesnim manama i s oštećenom kičmom, a borba za život ove 6-godišnje djevojčice traje od rođenja.

Potpuno je nemoćna i zavisna od majke: ne može puzati, hodati, izgovara tek poneku riječ, a funkiconiše s kateterom i ugrađenim aparatom za čuvanje funkcije mozga. Paraplegija i ostale dijagnoze –terapija i lijekovi, a bez izgleda za trajno izlječenje.

I uz sve to - neimaština koja boli i ostavlja bez riječi.

Remzija i Adelisa nemaju ništa. Preživljavaju od komšijske i društvene milostinje.

Trošan krov nad glavom trošne zgrade u naselju koje podsjeća na geto, bez dovoljno hrane, ogreva, bez kućanskih aparata, uz žohare i glodare koji izazivaju jezu i strah. I dug za struju, vodu i smeće. Samo da me ne isključe jer se Adelisa, kroz plač govori Remzija, strašno plaši mraka.

Ljekari u Beogradu i Tuzli su početkom decembra zaključili da Adelisa mora ponovo na operaciju. Fond zdravstvenog osiguranja pokriva te troškove, kaže Remzija, ali za oporavak, odlazak logopedu i na fizikalne terapije treba novac za prevoz koji ona nema.

Ova majka hrabrost ne traži mnogo. Samo da Adelisa ne bude gladna, da ove zime ne ozebe i ne ostane u mraku, da uči da govori jer prohodati sigurno neće. Uz njenu ljubav i upornost, i ono što još može medicina, treba joj tek trunka nešeg saosjećanja.

Tekući račun
Uni Credit Bank, Filijala Brčko: 40297689000, Remzija Avdić


Kontakt telefon: 060-381-74-48

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nn

23.12.2014 21:30

bem te zivote! sta je zgrijesilo ovo jadno dijete da pored bolesti jos bude i gladno? e bem ti drzavu u kojoj zivim! a nas dragi predsjednik ide da slusa cecu za ng i platice rezervaciju 600 evra.sramota i od boga i od naroda a najvise od drzave

ODGOVORITE