Примио најсмијешнији гол, али је најбољи голман лиге!

Чувар мреже Сент Етјена зауставио чак 80 процената шутева у Лиги 1, у 2014. на 38 утакмица савладан свега 28 пута.

Фудбал 24.12.2014 | 10:00
Примио најсмијешнији гол, али је најбољи голман лиге!

Најбољи голман Француске брани за Сент Етјен! Макар тако показују статистички подаци на основу којих је Стефан Руфије најпоуздањи чувар мреже Лиге 1 ако се узме у обзир учнак у првом делу првенства.

Према статистичким показатељима Руфије је ове сезоне бољи и од Стива Манданде, чији се Марсељ шепури са врха табеле, али и од чувара мреже актуелног шампиона Пари Сен Жермена Салватореа Сиригуа, пошто је на 19 утакмица савладан свега 13 пута, што је најмањи број примљених голова у француској елити.

На чак 12 утакмица Стефан Руфије је успео да сачува мрежу, а колико је то вредно достигнуће можда се најбоље види по чињеници да је, тако посматрано, само Мануел Нојер из Бајерна бољи од њега у пет најјачих лига Старог континента (13).

Педантни Французи израчунал ису да је Руфије зауставио чак 80 процената шутева у оквир гола Сент Етјена, истовремено да направио низ од 613 минута без примљеног гола, што је најдужи период несавладивости у Лиги 1 ове јесени. Генерално, ово му је била можда и најбоља календарска година у каријери, јер је на 38 утакмица примио свега 28 голова. Природно, такав учинак није остао непримећен, па се ових дана помиње да га желе Арсенал и Роме, који покушавају да реше питање голмана на дуге стазе.

С друге стране, Стефан Руфије (30 година) примио је један од најсмешнијх голова ове јесени на француским теренима, пошто је у дуелу четвртог кола на Парку принчева - кад је његов тим поражен чак 0:5 - савладао сам себе!?

А онда је зачарао мрежу и удахнуо додатну снагу саиграчима славног клуба, који су у првих 19 кола освојили 36 поена и тако поставили клупски рекорд на крају јесење сезоне откако је уведено правило да се за тријумф добијају три бода.

НАЈБОЉИХ ДЕСЕТ ГОЛМАНА ФРАНЦУСКЕ ЛИГЕ 1

1. Стефан Руфије (Сент Етјен) - 80,00 (један пенал)
2. Салваторе Сиригу (ПСЖ) - 77,97
3. Жофри Журден (Монпеље) - 75,93
4. Стив Манданда (Марсељ) - 75,71
5. Реми Риу (Нант) - 75,51
6. Антони Лопес (Лион) - 75,00
7. Венсан Енејама (Лил) - 71,67 (један пенал)
8. Бенџамин Леком (Лоријен) - 71,43
9. Беноа Костил (Рен) - 70,37 (један пенал)
10. Данијел Субашић (Монако) - 70,00 (два пенала)

НАПОМЕНА: Иза имена, презимена и клуба за који голман брани је проценат одбрањених удараца после 19 кола (у загради број заустављених пенала), а као обавезан критеријум узета је чињеница да је морао да брани на најмање десет утакмица.

Коментари / 0

Оставите коментар