Primio najsmiješniji gol, ali je najbolji golman lige!

Čuvar mreže Sent Etjena zaustavio čak 80 procenata šuteva u Ligi 1, u 2014. na 38 utakmica savladan svega 28 puta.

Fudbal 24.12.2014 | 10:00
Primio najsmiješniji gol, ali je najbolji golman lige!

Najbolji golman Francuske brani za Sent Etjen! Makar tako pokazuju statistički podaci na osnovu kojih je Stefan Rufije najpouzdanji čuvar mreže Lige 1 ako se uzme u obzir učnak u prvom delu prvenstva.

Prema statističkim pokazateljima Rufije je ove sezone bolji i od Stiva Mandande, čiji se Marselj šepuri sa vrha tabele, ali i od čuvara mreže aktuelnog šampiona Pari Sen Žermena Salvatorea Sirigua, pošto je na 19 utakmica savladan svega 13 puta, što je najmanji broj primljenih golova u francuskoj eliti.

Na čak 12 utakmica Stefan Rufije je uspeo da sačuva mrežu, a koliko je to vredno dostignuće možda se najbolje vidi po činjenici da je, tako posmatrano, samo Manuel Nojer iz Bajerna bolji od njega u pet najjačih liga Starog kontinenta (13).

Pedantni Francuzi izračunal isu da je Rufije zaustavio čak 80 procenata šuteva u okvir gola Sent Etjena, istovremeno da napravio niz od 613 minuta bez primljenog gola, što je najduži period nesavladivosti u Ligi 1 ove jeseni. Generalno, ovo mu je bila možda i najbolja kalendarska godina u karijeri, jer je na 38 utakmica primio svega 28 golova. Prirodno, takav učinak nije ostao neprimećen, pa se ovih dana pominje da ga žele Arsenal i Rome, koji pokušavaju da reše pitanje golmana na duge staze.

S druge strane, Stefan Rufije (30 godina) primio je jedan od najsmešnijh golova ove jeseni na francuskim terenima, pošto je u duelu četvrtog kola na Parku prinčeva - kad je njegov tim poražen čak 0:5 - savladao sam sebe!?

A onda je začarao mrežu i udahnuo dodatnu snagu saigračima slavnog kluba, koji su u prvih 19 kola osvojili 36 poena i tako postavili klupski rekord na kraju jesenje sezone otkako je uvedeno pravilo da se za trijumf dobijaju tri boda.

NAJBOLJIH DESET GOLMANA FRANCUSKE LIGE 1

1. Stefan Rufije (Sent Etjen) - 80,00 (jedan penal)
2. Salvatore Sirigu (PSŽ) - 77,97
3. Žofri Žurden (Monpelje) - 75,93
4. Stiv Mandanda (Marselj) - 75,71
5. Remi Riu (Nant) - 75,51
6. Antoni Lopes (Lion) - 75,00
7. Vensan Enejama (Lil) - 71,67 (jedan penal)
8. Bendžamin Lekom (Lorijen) - 71,43
9. Benoa Kostil (Ren) - 70,37 (jedan penal)
10. Danijel Subašić (Monako) - 70,00 (dva penala)

NAPOMENA: Iza imena, prezimena i kluba za koji golman brani je procenat odbranjenih udaraca posle 19 kola (u zagradi broj zaustavljenih penala), a kao obavezan kriterijum uzeta je činjenica da je morao da brani na najmanje deset utakmica.

Komentari / 0

Ostavite komentar