Нема новца за атлас ратних злочина

Босански атлас ратних злочина, који је Истраживачко-документациони центар (ИДЦ) помпезно представио јавности 2009. године, више од годину дана није доступан јавности.

Босна и Херцеговина 23.12.2014 | 08:55
Нема новца за атлас ратних злочина

Како нам је рекао Мирсад Токача, директор ИДЦ-а, сајт хттпс://www.идц.орг.ба/ је недоступан зато што недостаје око 500.000 марака да се истраживање проведе до краја и објаве коначни резултати.

Појаснио је да је у верзији која је 2009. године била презентована јавности било објављено само 20 одсто података, те да је сајт скинут након притиска породица жртава које су негодовале што се чланови њихових породица не налазе међу подацима.

"Ја бих сајт могао поново вратити сутра, али поштовао сам примједбе људи који су рекли да су неке ствари недостајале. Људи нису схватили да се ради о непотпуним подацима, радној верзији и да је то пројекат који тече", рекао је Токача.

Додао је да не постоје заинтересовани донатори који би дали новац којим би пројекат био завршен, али да нема ни политичке воље ни воље државних институција да се финансијски помогне.

"Сви радо говоре о суочавању с прошлости, али кад дође тренутак да се да новац, онда то све иде теже. Упркос томе, не одустајем, то је јако важан и иновативан пројекат. Звали су ме да дођем у Аргентину да им покажем како се то ради. За ово постоји велики интерес у иностранству, али код нас политички фактори нису заинтересовани за чињенице, они очито желе само манипулирати људима", навео је он.

Како је рекао, атлас је највише подржала норвешка влада те је најавио да ће наредног августа отпутовати у Осло како би видио има ли начина да пројекат буде завршен уз њихову помоћ.

"Ми смо 2006. одржали презентације у Бањалуци и неколико мјеста за наш пројекат људских губитака, а онда смо добили 3.000 имена која прије нисмо имали. Хтјели смо на сличан начин потаћи људе да сарађују с нама и у вези с атласом и да нам укажу на податке које ми немамо, али то људи очито нису тако схватили јер је било много критика са свих страна", навео је он.

Према подацима које је он изнио, у рату у БиХ има потврђених 96.000 жртава, од чега су 66 одсто Бошњаци, 25 одсто Срби и осам одсто Хрвати. Додао је да има још око 5.000 имена која су спорна.

Што се тиче цивилних жртава, рекао је да су око 81 одсто Бошњаци, а око десет одсто Срби, те остатак Хрвати и остали.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар