Нико никад као он! Карлово ремек дјело!

Четврта титула светског првака... Осма у европским такмичењима... И Реал моћнији и од најбоље Барселоне.

Фудбал 23.12.2014 | 23:40
Нико никад као он! Карлово ремек дјело!

Маркетиншки кајмак покупиће фудбалери, челници ће величати свој допринос, али чини се да највеће заслуге за историјску сезону мадридског Реала припадају тихом и скромном Карлу Анћелотију. Човеку који се можда не истиче бомбастичним изјавама због којих сви волимо Жозеа Муриња, човеку који нема ону лудачку енергију Јиргена Клопа или Дијега Симеонеа, човеку којег јавност никада није хвалила као фудбалског "револуционара" Пепа Гвардиолу. Карлето није хајао. Ћутао је. И радио. И створио по многима најбољи тим који је виђен у 112 година дугој историји Краљевског клуба!

У витрину је унео – или је бар омогућио другима да то учине – трофеје Лиге шампиона, европског Суперкупа, Светског клупског првенства и Купа краља. Први пут је Реал током једне такмичарске године пригрлио четири пехара. Донео је Краљевима и ону 12 дугих година чекану "дециму", јубиларну десету титулу најбољег на Старом континенту. Па и 20. тријумф на међународној сцени чиме је Реал претекао Барселону (19) и изједначио се са Миланом.

Мадридисти ће вечно памтити 2014. – 63 утакмице и 51 победа! Последње 22 у низу! Пет нерешених утакмица и свега седам пораза. И чак 178 голова да навијачима никада не буде досадно – 2,83 по утакмици. За шпански фудбал рекордни учинци и по броју победа и по броју голова. Барселона је, кад је била најача, а било је то 2012. коју је почео Гвардиола, а завршио Тито Виљанова, стала на 40 победа и 175 голова.

А све то Карлето је урадио за свега 16 месеци на клупи, односно после три сезоне током којих је такав тренерски маг какав је Жозе Мурињо сакупио само три пехара.
"Овај Реал је Анћелотијево ремек дело", категоричан је легендарни Ариго Саки у изјави за италијански Медијасет.

Јесте, има искусни Италијан иза себе један од најскупљих тимова у историји фудбала, али је од Муриња наследио и подељену свлачионицу. Није се Анћелоти плашио да пресече. Одрекао се Ди Марије после можда и најбоље његове сезоне, Икера Касиљаса довео у ред, погодио са Тонијем Кросом због којег се на Сантјаго Бернабеу име Ћабија Алонса више не помиње тако често. Пронашао улоге и Иску и Хамесу Родригезу.
"Желимо да Анћелоти у Реалу буде оно што је сер Алекс Фергусон значио за Манчестер јунајтед", децидно ће газда Реала Флорентино Перез, а ни Анћелотију се не мрда из шпанске престонице.
"Да се ја питам, остао бих до 2030. године".

Музика за уши за навијаче Реала. Сасвим логично јер и ближа будућност изгледа блиставо. Успе ли Карлетова машина да почетком 2014. савлада Валенсију на Местаљи (4. јануар), па Атлетико у Куп мечу на Висенте Калдерону (7. јануар) и затим Еспањол код куће (10. јануар) Реал ће оборити и светски рекорд бразилске Коритибе која је 2011. нанизала 24 победе. А баш тог 10. јануара ће трофеј светског првака бити представљен навијачима у Мадриду.

Савршен тренутак. И врло реалан без обзира на тежину изазова. Анћелоти је у 2014. години, приметио је шпански дневник Ас, у своју корист решио невероватних 79,5 одсто мечева које је Реал играо. Свргнуо је тако Џона Тошака (59%), Луиса Моловнија (58,4%), Вујадина Бошкова (57,5%), Алфреда Ди Стефана (55,8%), Висентеа Дел Боскеа (54%), Миљана Миљанића (50%)...

Придружио се Пепу Гвардиоли и Карлосу Бијанкија, као један од свега тројице тренера који су најбољи на планети били са два различита тима... Стао уз раме сер Алексу Фергусону и – опет – Гвардиоли са осам европских титула за појасом...

Фудбалски генијалац! То је Карло Анћелоти.

Коментари / 0

Оставите коментар