Niko nikad kao on! Karlovo remek djelo!

Četvrta titula svetskog prvaka... Osma u evropskim takmičenjima... I Real moćniji i od najbolje Barselone.

Fudbal 23.12.2014 | 23:40
Niko nikad kao on! Karlovo remek djelo!

Marketinški kajmak pokupiće fudbaleri, čelnici će veličati svoj doprinos, ali čini se da najveće zasluge za istorijsku sezonu madridskog Reala pripadaju tihom i skromnom Karlu Anćelotiju. Čoveku koji se možda ne ističe bombastičnim izjavama zbog kojih svi volimo Žozea Murinja, čoveku koji nema onu ludačku energiju Jirgena Klopa ili Dijega Simeonea, čoveku kojeg javnost nikada nije hvalila kao fudbalskog "revolucionara" Pepa Gvardiolu. Karleto nije hajao. Ćutao je. I radio. I stvorio po mnogima najbolji tim koji je viđen u 112 godina dugoj istoriji Kraljevskog kluba!

U vitrinu je uneo – ili je bar omogućio drugima da to učine – trofeje Lige šampiona, evropskog Superkupa, Svetskog klupskog prvenstva i Kupa kralja. Prvi put je Real tokom jedne takmičarske godine prigrlio četiri pehara. Doneo je Kraljevima i onu 12 dugih godina čekanu "decimu", jubilarnu desetu titulu najboljeg na Starom kontinentu. Pa i 20. trijumf na međunarodnoj sceni čime je Real pretekao Barselonu (19) i izjednačio se sa Milanom.

Madridisti će večno pamtiti 2014. – 63 utakmice i 51 pobeda! Poslednje 22 u nizu! Pet nerešenih utakmica i svega sedam poraza. I čak 178 golova da navijačima nikada ne bude dosadno – 2,83 po utakmici. Za španski fudbal rekordni učinci i po broju pobeda i po broju golova. Barselona je, kad je bila najača, a bilo je to 2012. koju je počeo Gvardiola, a završio Tito Viljanova, stala na 40 pobeda i 175 golova.

A sve to Karleto je uradio za svega 16 meseci na klupi, odnosno posle tri sezone tokom kojih je takav trenerski mag kakav je Žoze Murinjo sakupio samo tri pehara.
"Ovaj Real je Anćelotijevo remek delo", kategoričan je legendarni Arigo Saki u izjavi za italijanski Medijaset.

Jeste, ima iskusni Italijan iza sebe jedan od najskupljih timova u istoriji fudbala, ali je od Murinja nasledio i podeljenu svlačionicu. Nije se Anćeloti plašio da preseče. Odrekao se Di Marije posle možda i najbolje njegove sezone, Ikera Kasiljasa doveo u red, pogodio sa Tonijem Krosom zbog kojeg se na Santjago Bernabeu ime Ćabija Alonsa više ne pominje tako često. Pronašao uloge i Isku i Hamesu Rodrigezu.
"Želimo da Anćeloti u Realu bude ono što je ser Aleks Ferguson značio za Mančester junajted", decidno će gazda Reala Florentino Perez, a ni Anćelotiju se ne mrda iz španske prestonice.
"Da se ja pitam, ostao bih do 2030. godine".

Muzika za uši za navijače Reala. Sasvim logično jer i bliža budućnost izgleda blistavo. Uspe li Karletova mašina da početkom 2014. savlada Valensiju na Mestalji (4. januar), pa Atletiko u Kup meču na Visente Kalderonu (7. januar) i zatim Espanjol kod kuće (10. januar) Real će oboriti i svetski rekord brazilske Koritibe koja je 2011. nanizala 24 pobede. A baš tog 10. januara će trofej svetskog prvaka biti predstavljen navijačima u Madridu.

Savršen trenutak. I vrlo realan bez obzira na težinu izazova. Anćeloti je u 2014. godini, primetio je španski dnevnik As, u svoju korist rešio neverovatnih 79,5 odsto mečeva koje je Real igrao. Svrgnuo je tako Džona Tošaka (59%), Luisa Molovnija (58,4%), Vujadina Boškova (57,5%), Alfreda Di Stefana (55,8%), Visentea Del Boskea (54%), Miljana Miljanića (50%)...

Pridružio se Pepu Gvardioli i Karlosu Bijankija, kao jedan od svega trojice trenera koji su najbolji na planeti bili sa dva različita tima... Stao uz rame ser Aleksu Fergusonu i – opet – Gvardioli sa osam evropskih titula za pojasom...

Fudbalski genijalac! To je Karlo Anćeloti.

Komentari / 0

Ostavite komentar