Анализа: Партизану ''виси'' плеј-оф!

Кошаркаши Партизана налазе се у веома тешкој ситуацији, "виси" им пласман у доигравање, али су претходних година успевали преокретима да промене ток сезоне.

Кошарка 23.12.2014 | 09:40
Анализа: Партизану ''виси'' плеј-оф!

Црно-бели ход по ивици провалије! Кошаркаши Партизана поразом од Будућности у великој мери довели су у питање целу сезону, чији успех зависи пре свега од пласмана у плеј-оф Јадранске лиге и борбу за повратак у Евролигу.

Партизан је против Подгоричана играо једну од најважнијих утакмица у такмичењу, а није пружио очекивану партију. Будућност је заслужено славила у Пиониру и задала додатну главобољу стручном штабу, играчима и навијачима шампиона Србије.

Утакмицом против Ђетића затворен је први део лиге, односно заокружен је циклус од 13 утакмица после којег Парни ваљак има учинак од шест победа и седам пораза. То је најлошији скор Партизана после првог дела сезоне откад су црно-бели почели да се такмиче у Јадранској лиги.

Ипак, шансе за пласман у доигравање за титулу регионалног шампиона, коју је Партизан до сада освајао више од било ког другог тима у региону, и даље постоје.

Јасно је, међутим, да су изабраници Душка Вујошевића са седам пораза, већ сада крајем децембра, практично „испуцали“ све кредите, односно да ће у наставку сезоне морати да одиграју готово перфектно како би стигли до толико жељеног плеј-офа.

Најближи оваквом учинку после првог дела такмичења у Јадранској лиги Партизан је био у сезони 2010/11, првој под вођством тренера Владе Јовановића. Београђани су тада имали седам победа и шест пораза, а целу сезону Партизан је „преокренуо“ победама против Цибоне и Будућности у гостима.

Ову сезону навијачи актуелног српског шампиона ипак су запамтили по лепом, јер је на крају тадашњи капитен Петар Божић на завршном турниру Јадранске лиге у Љубљани подигао пехар.

У свим осталим сезонама у регионалном такмичењу црно-бели су после првог дела ипак имали много више успеха, па није било превише потребе за сличним калкулацијама.

Ипак, у сезони 2012/13 црно-бели су после добро одиграног првог дела (9-4) у наставку неким неочекиваним киксевима довели у питање пласман на завршни турнир, па су им готово сви мечеви у завршници били на „ивици жилета“.

Меч који је преломио сезону био је онај у Загребу, када су ученици Душка Вујошевића савладали Цедевиту у неизвесној завршници. Партизан је крај лигашког дела завршио на четвртом месту, са учинком од 16 победа и 10 пораза. На крају је Партизан освојио титулу на завршном турниру у Лакташима.

едине две сезоне када се у регионалном такмичењу играо плеј-оф у завршници биле су 2006/07 и 2007/08. Међутим, у другој од две поменуте сезоне играло се четвртинале плеј-офа, па онда завршни турнир у Љубљани.

Тих година екипа Партизана била је доминантна у регионалном такмичењу и ни у једном тренутку њихов пласман у плеј-оф није долазио у питање и то са прве позиције. На крају су црно-бели тих година освајали и титуле шампиона Јадрана.

На шансе Партизана доста би могао да утиче и распоред такмичења у наставку сезоне. Црно-бели сада заостају две победе за четвртопласираном Олимпијом коју ће дочекати у хали Пионир 10. јануара следеће године.

Први меч после пораза од Будућности, екипа Партизана одиграће у уторак, 23. децембра против мађарског Солнока у Пиониру. Ту би морали да победе ако уопште мисле да се надају наставку борбе за плеј-оф. Подсетимо, у првом колу црно-бели су славили у Солноку. Ово није први пут да играчи клуба из Хумске играју важан меч са Солноком, јер слично је било у марту 2013, када су славили са 83:69 у Београду.

После Солнока, Вујошевићеви пулени путују у Ново Место, где ће играти против Крке, екипе која га је савладала у Пиониру у првом делу сезоне. Након тога, следи још један важан дуел у Београду, против Цедевите.

У првом делу сезоне загребачки тим био је убедљив на свом терену у дуелу са Партизаном. После тога Београђане очекује поменути меч са Олимпијом, директним конкурентом, а онда гостовање ваљевском Металцу које је на програму 17. јануара.

Изабраници Душка Вујошевића 24. јануара дочекаће Игокеу, а седам дана касније гостоваће МЗТ-у у Скопљу где су до сада увек играли утакмице са неизвесним завршницама. Следи сусрет са Левским у Београду који се игра 7. фебруара, а недељу дана касније једно од најважнијих гостовања, Цибони у Загребу.

Серију тешких мечева црно-бели затим настављу дуелом са Црвеном звездом последњег дана фебруара, па гостовањем Меги у Сремској Митровици 7. марта. У последња два кола шампион Србије дочекаће Задар 14. марта у Пиониру и потом му следи још једно тешко гостовање, у Подгорици против Будућности.

Доста тога, наравно, зависиће и од састава Партизана у другом делу сезоне, односно исхода потраге за плејмејкером која траје већ месецима. Такође, црно-бели ће у нову, 2015, ући са опорављеним Едом Мурићем који због повреде није играо током целог децембра, а последња два меча пропустио је и центар Ђорђе Гагић.

Статистички податак који иде у корист црно-белих каже да је у две сезоне, 2009/10 и 2011/12 пласман на завршни турнир као четвртопласирани изборила екипа која је у лигашком делу имала чак 11 пораза. То је 2010. године била екипа Олимпије, а сезону касније подгоричка Будућност.

Ипак, статистика је једно, а игра не терену нешто сасвим друго. Борбеност и упорност никада нису били спорни код свих претходних, па и ове генерације Партизана. То, додуше, овај пут можда неће бити довољно, пошто сада ствари не зависе само од њих, а ако желе да сачувају наду и изборе циљ који сада делује тако далеко, мораће да покажу много, много више.

Распоред Партизана до краја сезоне у Јадранској лиги:

У Пиониру: Солнок, Цедевита, Олимпија, Игокеа, Левски, Црвена Звезда, Задар.

У гостима: Крка, Металац, МЗТ, Цибона, Мега, Будућност.

Коментари / 0

Оставите коментар