Analiza: Partizanu ''visi'' plej-of!

Košarkaši Partizana nalaze se u veoma teškoj situaciji, "visi" im plasman u doigravanje, ali su prethodnih godina uspevali preokretima da promene tok sezone.

Košarka 23.12.2014 | 09:40
Analiza: Partizanu ''visi'' plej-of!

Crno-beli hod po ivici provalije! Košarkaši Partizana porazom od Budućnosti u velikoj meri doveli su u pitanje celu sezonu, čiji uspeh zavisi pre svega od plasmana u plej-of Jadranske lige i borbu za povratak u Evroligu.

Partizan je protiv Podgoričana igrao jednu od najvažnijih utakmica u takmičenju, a nije pružio očekivanu partiju. Budućnost je zasluženo slavila u Pioniru i zadala dodatnu glavobolju stručnom štabu, igračima i navijačima šampiona Srbije.

Utakmicom protiv Đetića zatvoren je prvi deo lige, odnosno zaokružen je ciklus od 13 utakmica posle kojeg Parni valjak ima učinak od šest pobeda i sedam poraza. To je najlošiji skor Partizana posle prvog dela sezone otkad su crno-beli počeli da se takmiče u Jadranskoj ligi.

Ipak, šanse za plasman u doigravanje za titulu regionalnog šampiona, koju je Partizan do sada osvajao više od bilo kog drugog tima u regionu, i dalje postoje.

Jasno je, međutim, da su izabranici Duška Vujoševića sa sedam poraza, već sada krajem decembra, praktično „ispucali“ sve kredite, odnosno da će u nastavku sezone morati da odigraju gotovo perfektno kako bi stigli do toliko željenog plej-ofa.

Najbliži ovakvom učinku posle prvog dela takmičenja u Jadranskoj ligi Partizan je bio u sezoni 2010/11, prvoj pod vođstvom trenera Vlade Jovanovića. Beograđani su tada imali sedam pobeda i šest poraza, a celu sezonu Partizan je „preokrenuo“ pobedama protiv Cibone i Budućnosti u gostima.

Ovu sezonu navijači aktuelnog srpskog šampiona ipak su zapamtili po lepom, jer je na kraju tadašnji kapiten Petar Božić na završnom turniru Jadranske lige u Ljubljani podigao pehar.

U svim ostalim sezonama u regionalnom takmičenju crno-beli su posle prvog dela ipak imali mnogo više uspeha, pa nije bilo previše potrebe za sličnim kalkulacijama.

Ipak, u sezoni 2012/13 crno-beli su posle dobro odigranog prvog dela (9-4) u nastavku nekim neočekivanim kiksevima doveli u pitanje plasman na završni turnir, pa su im gotovo svi mečevi u završnici bili na „ivici žileta“.

Meč koji je prelomio sezonu bio je onaj u Zagrebu, kada su učenici Duška Vujoševića savladali Cedevitu u neizvesnoj završnici. Partizan je kraj ligaškog dela završio na četvrtom mestu, sa učinkom od 16 pobeda i 10 poraza. Na kraju je Partizan osvojio titulu na završnom turniru u Laktašima.

edine dve sezone kada se u regionalnom takmičenju igrao plej-of u završnici bile su 2006/07 i 2007/08. Međutim, u drugoj od dve pomenute sezone igralo se četvrtinale plej-ofa, pa onda završni turnir u Ljubljani.

Tih godina ekipa Partizana bila je dominantna u regionalnom takmičenju i ni u jednom trenutku njihov plasman u plej-of nije dolazio u pitanje i to sa prve pozicije. Na kraju su crno-beli tih godina osvajali i titule šampiona Jadrana.

Na šanse Partizana dosta bi mogao da utiče i raspored takmičenja u nastavku sezone. Crno-beli sada zaostaju dve pobede za četvrtoplasiranom Olimpijom koju će dočekati u hali Pionir 10. januara sledeće godine.

Prvi meč posle poraza od Budućnosti, ekipa Partizana odigraće u utorak, 23. decembra protiv mađarskog Solnoka u Pioniru. Tu bi morali da pobede ako uopšte misle da se nadaju nastavku borbe za plej-of. Podsetimo, u prvom kolu crno-beli su slavili u Solnoku. Ovo nije prvi put da igrači kluba iz Humske igraju važan meč sa Solnokom, jer slično je bilo u martu 2013, kada su slavili sa 83:69 u Beogradu.

Posle Solnoka, Vujoševićevi puleni putuju u Novo Mesto, gde će igrati protiv Krke, ekipe koja ga je savladala u Pioniru u prvom delu sezone. Nakon toga, sledi još jedan važan duel u Beogradu, protiv Cedevite.

U prvom delu sezone zagrebački tim bio je ubedljiv na svom terenu u duelu sa Partizanom. Posle toga Beograđane očekuje pomenuti meč sa Olimpijom, direktnim konkurentom, a onda gostovanje valjevskom Metalcu koje je na programu 17. januara.

Izabranici Duška Vujoševića 24. januara dočekaće Igokeu, a sedam dana kasnije gostovaće MZT-u u Skoplju gde su do sada uvek igrali utakmice sa neizvesnim završnicama. Sledi susret sa Levskim u Beogradu koji se igra 7. februara, a nedelju dana kasnije jedno od najvažnijih gostovanja, Ciboni u Zagrebu.

Seriju teških mečeva crno-beli zatim nastavlju duelom sa Crvenom zvezdom poslednjeg dana februara, pa gostovanjem Megi u Sremskoj Mitrovici 7. marta. U poslednja dva kola šampion Srbije dočekaće Zadar 14. marta u Pioniru i potom mu sledi još jedno teško gostovanje, u Podgorici protiv Budućnosti.

Dosta toga, naravno, zavisiće i od sastava Partizana u drugom delu sezone, odnosno ishoda potrage za plejmejkerom koja traje već mesecima. Takođe, crno-beli će u novu, 2015, ući sa oporavljenim Edom Murićem koji zbog povrede nije igrao tokom celog decembra, a poslednja dva meča propustio je i centar Đorđe Gagić.

Statistički podatak koji ide u korist crno-belih kaže da je u dve sezone, 2009/10 i 2011/12 plasman na završni turnir kao četvrtoplasirani izborila ekipa koja je u ligaškom delu imala čak 11 poraza. To je 2010. godine bila ekipa Olimpije, a sezonu kasnije podgorička Budućnost.

Ipak, statistika je jedno, a igra ne terenu nešto sasvim drugo. Borbenost i upornost nikada nisu bili sporni kod svih prethodnih, pa i ove generacije Partizana. To, doduše, ovaj put možda neće biti dovoljno, pošto sada stvari ne zavise samo od njih, a ako žele da sačuvaju nadu i izbore cilj koji sada deluje tako daleko, moraće da pokažu mnogo, mnogo više.

Raspored Partizana do kraja sezone u Jadranskoj ligi:

U Pioniru: Solnok, Cedevita, Olimpija, Igokea, Levski, Crvena Zvezda, Zadar.

U gostima: Krka, Metalac, MZT, Cibona, Mega, Budućnost.

Komentari / 0

Ostavite komentar