Сезона Формуле 1 кроз вртоглаве бројке!

Мерцедес је доминирао у свим сегментима недавно завршене сезоне Формуле 1, како у шампионату конструктора тако и појединачно. Луис Хамилтон и Нико Розберг су водили непрестану борбу током 21 трке, из које је на крају Британац изашао као победник. Док чекамо наредна три месеца до почетка нове сезоне, доносимо вам статистику у бројевима.

Остали спортови 22.12.2014 | 22:20
Сезона Формуле 1 кроз вртоглаве бројке!

Деветнаест држава са пет континената је угостило "најбржи циркус" на четири точка.

Број возача који је учествовао у сезони је 24, од којих је пет новајлија и петорица светских шампиона, док је просечан број година на стази био 27 година и четири месеца.

Најдужа трка трајала је 2 сата, 26 минута, 52 секунде и 94 хиљадитих у Великој Британији у Силверстону, а најкраћа у Италији (Монца) са "свега" 89 минута, 10 секунди и 236 хиљадитих.

Девет од 19 победа је забележено са пол позиције, док је пол највише пута изгубио возач Ред Була, Данијел Рикардо (6).

Највише победа забележио је шампион Луис Хамилтон (16), испред Ника Розберга (5) и Данијела Рикарда (3), а што се тиче тимских победа такође је доминирао Мерцедес (16).

Марусија је освојила прве поене захваљујући Жилу Бјанкију који је заузео девето место на Великој награди Монака, а Џенсон Батон је дошао до свог 250. старта у Бахреину и до трећег места на листи возача са највише стартова у историји Формуле 1, стигавши до легендарног Михаела Шумахера (306) и Рубенса Барикела (322).

Кевин Магнусен (Мекларен Мерцедес) је постао други најмлађи возач у историји који је дошао до подијума, када је на првој трци сезоне у Аустралији заузео подијум са само 21 годином и 162 дана, а најмлађи возач који је учествовао у Формули 1 је Данил Квјат (Торо-Росо) са 19 година и 322 дана.

Валтери Ботас и Фернандо Алонсо су на 17 од 21 трке освојили поене, док је Данијел Рикардо на 15 стаза у низу успевао исту ствар.

Мекларен је завршио највише кругова у сезони (2231, односно 98,4 одсто трка), док је Пастор Малдонадо из Лотуса "обрнуо" најмање кругова (847, 74,7 одсто).

Фернандо Алонсо је у току сезоне на стази победио тимског колегу, Кимија Раиконена 16 пута, док је Финац био бољи на само три трке.

Нико Розберг је прешао највећу километражу на само једном сету гума (304), у Сочију. У просеку возачи су у току сезоне ишли у пит стоп 44 пута. Највише стајања обављено је у Бахреину (58), а најмање у Монци (23).

Шампион је само један, а то је Луис Хамилтон. Наследник Кекеа Розберга, Нико, био је близу сна који је остварио његов отац 1982. године, али ће своју шансу поново тражити у новој сезони која стартује 13. марта у Аустралији на стази "Алберт Парк".

Хамилтон је постао први Мерцедесов шампион још од Хуана Мануела Фанђа 1955. и први британски двоструки освајач после Џекија Стјуарта 1971.

Укупно 1.101 сет гума је промењен на тркама (односно 4.404 гуме), а најчешћи сет који се користио су меке гуме (463 комплета).

Данијел Рикардо је донео 50. победу Ред Булу тријумфом у Белгији на Спа Франкоршампу, док је Розберг постао први Немац који је освојио Велику награду Немачке возећи за немачки тим са болидом који има немачки мотор.

Коментари / 0

Оставите коментар