Рудник Љубија жели фирма која нема ни марку на рачуну

Коме ће припасти 800 милиона евра рудног богатства у Љубији код Приједора? За овај рудник боре се АрцелорМиттал и једна израелска компанија, за коју се тврди да нема ниједну конвертибилну марку на рачуну те да је у блиским односима са Аријем Ливнеом, савјетником предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Босна и Херцеговина 20.12.2014 | 16:13
Рудник Љубија жели фирма која нема ни марку на рачуну

Прије два мјесеца новинари Н1 питали су владу Републике Српске - која је судбина овог рудника. Одговор до данас нису добили.

Рудник Љубија код Приједора данас дјелује запуштено. Међутим, на два копа, Љубија и Томашица, налази се 30 милиона тона руде, вриједне стотине милиона еура. Влада Републике Српске жели да приватизује ово рудно богатство.

Заинтересовани су АрцелорМиттал, који већ експлоатише локалитет Омарска истог рудника. Рудник жели и компанија Исраели Инвестмент Гроуп Балкан. Н1 је у посједу документа који доказује да ова компанија од 2011. до краја 2013. године на рачунима није имала ниједну конвертибилну мараку.

СНСД-ова Влада је већ била спремна да огромно рудно богатство уступи практично фиктивној фирми, све док није реаговао Марко Павић, градоначелник Приједора и лидер владајућег ДНС-а. Данас не жели да говори о томе, уз поруку да је рекао своје када је то требало. Нема информација ни од Управе.

"И ми смо обавијештени да имају два понуђача. И један и други је направио процјену на бази садашњег стања и на ових 49 посто учешћа у Митталу. И они су доставили Влади и рекли неке своје износе", казао је за Н1 Божо Грбић, директор Рудника Љубија а.д.

Према сазнањима Н1, и АрцелорМиттал и израелска компанија понудили су по 30 милиона марака. Фаворизовање Израелаца, тврде упућени, резултат је Додикове руско-израелске везе. Извор тврди да иза Изреали Инвестмента стоји извјесни Еуген Зотов, Јевреј руског поријекла. Он је директор ове компаније, чије је сједиште у пословном торњу бањалучког бизнисмена блиског СНСД-у, Слободана Станковића.

Извор Н1 такође открива да је на преговоре о куповини рудника својевремено долазио Арије Ливне, шеф Представништва Републике Српске у Израелу и Додикова десна рука.

Основни капитал Љубије повећан је са 50 милиона на 96 милиона марака. Годишња добит износи од 900 хиљада до два и по милиона. Митал је 2004. године купио удио у копу Омарска. Тамо већ ради 850 радника. Када би се ревитализовали и копови Љубија и Томашица, посла би било за још 300 људи. Али, само ако Рудник оде у праве руке.

Извор: Н1

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Xxx

20.12.2014 15:19

Чекам коментар од ДЈУРДЈА М..... Павиц се помиње у тексту па ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

пантер

20.12.2014 15:59

Е камо среце да у Љубији и Томасица има 30 милијона тона руде. То назалост није тацно. Дипл. инз. рударства из Приједора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

20.12.2014 16:00

Све је то Бајино,земља, руда, новац, банке, воцњаци, људи у РС, он једини зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

20.12.2014 16:34

Много што шта у овом чланку није тачно! Прво није тачно да је Митал купио удио у копу Омарска. Већ је фирма Рудници жељезне руде Љубија а.д. Приједор заједно са Миталом (највећим произвођачем жељеза у свијету) основали заједничко предузеће у којем је власништво подјељено на 49% Љубији и 51% Миталу. И онда је то заједничко предузеће које се данас зове АрцелорМиттал Приједор д.о.о. добило концесију на старе копове у Омарској те и касније на нови коп Бувач у Омарској на ком су почели радове 2008. године без икаквих дозвола. Прије тога су измјестили ток ријеке Гомјенице, такође без дозвола. Оно што је симптоматично а што овај чланак (вјероватно наручен од Марка Павића) не спомиње је да се сад нуди приватизација предузећа Рудници жељезне руде Љубија а.д. Приједор, које је у већинском власништву Акцијског фонда РС (којим управља ИРБ). И прави циљ нису рудници у Љубији и Томашици који су практично исцрпљени. Већ је циљ да АрцелорМиттал буде 100% власник фирме која експлоатише Бувач. Такође једна од лажи из чланка је да Митал на копу Омарска запошљава 850 радника, тај број је прошле године био негдје око 500, а ове је вјероватно још мањи. Док из саме Омарске нема више од 30 радника, што је мали омјер с обзиром да се ради о мјесту од 10000 становника. Иначе читав тај крај око рудника није никакве користи имао ни од Марка Павића ни од рудника. Док за Павића круже приче да је од Митала добио кућу у Бечу, те да има рачуне у Ерсте банци на које Митал редовно уплаћује свој рекет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуро Дуриц.

01.02.2017 04:25

Све је то сумливо то це да купи неки Додиков тајкун буд засто.Ја мислим да су они то давно.продали па сада мазу оци народу.Како имају добре понуде то је потросено.Сада они гледају како це то да смуцкају немају они два купца лазу.Они муцкају несто са Русима цуце се поздрав.

ОДГОВОРИТЕ