Европска комисија: Нема напретка

Још један извјештај Европске комисије о економском напретку у БиХ, који та институција објављује крајем сваке године, показује да напретка, заправо, нема. Квалитет јавних финансија је низак и нема довољно дисциплине у контроли трошења јавног новца, а за разлику од претходних година, напретка нема ни у области образовања.

Босна и Херцеговина 20.12.2014 | 15:13
Европска комисија: Нема напретка

Правосуђе, структуралне реформе, стабилност финансијског сектора и унапређење пословног амбијента, очекивано, врло лоше су бодовани на љествици Европске комисије.

Иако је дошло до одређеног економског опоравка и минималног повећања зарада, домаћа потражња је остала ниска изазивајући дефлацију, а главни разлог је и даље дивовска стопа незапослености, која тренутно износи око 27,5 %, наведено је у извјештају Европске комисије.

Структурална ригидност и даље спријечава ново запошљавање, посебно међу младима, а потребне су хитне мјере којима ће се смањити намети на рад и запошљавање, констатују у Европској комисији. Кажу и то да у БиХ нема готово никаквог напретка у подручју образовања, ареформа из 2012.године није дала готово никакав резултат, тако да знатан број незапослених са универзитетским дипломама сугерише да постоје проблем у систему високог образовања.

У извјештају је изражена забринутост И због све већег пораст лоших кредита који се отежано враћају, а опоравак економије је, генерално, крхак због мајских поплава, иако земља полако излази из рецесије.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

бањалука

20.12.2014 16:43

Нити це га бити док је ове власти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интерно

20.12.2014 16:44

Ма има напретка али неће да признају, у криминалу и корупцији смо највише напредовали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сајбер

20.12.2014 16:54

Нема Напретка,Будуцности,Слободе,Рада,Младости,Јединства,Братства,Слоге..нема ниста на овим просторима.Али има тајкуна,корупције,криминала,пропалих банака,незапослених,обесправљених,мрзње...

ОДГОВОРИТЕ