Evropska komisija: Nema napretka

Još jedan izvještaj Evropske komisije o ekonomskom napretku u BiH, koji ta institucija objavljuje krajem svake godine, pokazuje da napretka, zapravo, nema. Kvalitet javnih finansija je nizak i nema dovoljno discipline u kontroli trošenja javnog novca, a za razliku od prethodnih godina, napretka nema ni u oblasti obrazovanja.

Bosna i Hercegovina 20.12.2014 | 15:13
Evropska komisija: Nema napretka

Pravosuđe, strukturalne reforme, stabilnost finansijskog sektora i unapređenje poslovnog ambijenta, očekivano, vrlo loše su bodovani na ljestvici Evropske komisije.

Iako je došlo do određenog ekonomskog oporavka i minimalnog povećanja zarada, domaća potražnja je ostala niska izazivajući deflaciju, a glavni razlog je i dalje divovska stopa nezaposlenosti, koja trenutno iznosi oko 27,5 %, navedeno je u izvještaju Evropske komisije.

Strukturalna rigidnost i dalje spriječava novo zapošljavanje, posebno među mladima, a potrebne su hitne mjere kojima će se smanjiti nameti na rad i zapošljavanje, konstatuju u Evropskoj komisiji. Kažu i to da u BiH nema gotovo nikakvog napretka u području obrazovanja, areforma iz 2012.godine nije dala gotovo nikakav rezultat, tako da znatan broj nezaposlenih sa univerzitetskim diplomama sugeriše da postoje problem u sistemu visokog obrazovanja.

U izvještaju je izražena zabrinutost I zbog sve većeg porast loših kredita koji se otežano vraćaju, a oporavak ekonomije je, generalno, krhak zbog majskih poplava, iako zemlja polako izlazi iz recesije.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

banjaluka

20.12.2014 16:43

Niti ce ga biti dok je ove vlasti...

ODGOVORITE
Name

Interno

20.12.2014 16:44

Ma ima napretka ali neće da priznaju, u kriminalu i korupciji smo najviše napredovali...

ODGOVORITE
Name

sajber

20.12.2014 16:54

Nema Napretka,Buducnosti,Slobode,Rada,Mladosti,Jedinstva,Bratstva,Sloge..nema nista na ovim prostorima.Ali ima tajkuna,korupcije,kriminala,propalih banaka,nezaposlenih,obespravljenih,mrznje...

ODGOVORITE