Са псом водичем и на посао

Нове мере у Србији подршке за слепе, слабовиде и особе с инвалидитетом. У Србији засад нема одгајивачнице ових животиња, решење - увоз

Србија 20.12.2014 | 13:52
Са псом водичем и на посао

Слепе, слабовиде и особе са инвалидитетом у Србији ускоро ће добити псе водиче уз чију помоћ ће им бити олакшано кретање. Нови прописи одређују да особе које се крећу уз помоћ водича неће плаћати возну карту, као ни улазницу за свог новог помоћника и са њима ће моћи на посао, али и у позориште.

Ово су само неки од детаља које доноси Закон о кретању уз помоћ пса водича, који је недавно прошао Владу, а до краја године би требало да се нађе и пред народним посланицима.

- Закон подразумева да ће, осим помоћи у кретању, пси имати и терапеутску улогу - каже за „Новости“ Влада Пешић, помоћник министра за рад задужен за заштиту особа са инвалидитетом. - Пас ће им бити подршка у кретању, својеврсно помагало, а овим актом биће регулисан и њихов боравак у јавним предузећима и радном простору. Додатно ћемо уредити коришћење пса водича у здравственим установама.

На основу података Савеза слепих Србије, у нашој земљи има око 9.000 слепих и око 3.000 слабовидих. Једини проблем у Србији је што не постоји организација која се бави обуком, нити одгајивачница оваквих паса, али надлежни рачунају на могућност да се водичи увезу из иностранства.

- Очекујемо да ће највећи број захтева стићи од млађих слепих особа, а новац за ове сврхе обезбедићемо из донација и делом из буџета - каже Пешић. - Набавка пса, његова обука уз помоћ инструктора, као и привикавање породице на новог члана кошта око 10.000 евра. За терапеутске сврхе ова цифра је доста нижа. Надамо се да ћемо успети да обезбедимо новац свим заинтересованима.

Сања Глигорић, секретар Градске организације слепих Београда, сматра да је пројекат увођења паса водича веома значајан за слепе и слабовиде, али да ће тешко заживети у Србији, пре свега из финансијских разлога.

- Мислим да је то пројекат за будућност - сматра Глигорић. - Најважније је ширити свест међу људима да су и слепи део друштва, а не када неко сутра уђе у апотеку са псом, да остали скачу због тога.

ЕВРОПСКИ ЗАКОН

ПОКРЕТ који се у свету бори за омогућавање остваривања оваквог кретања изузетно је јак и окупљен је око Међународног удружења паса водича. Они раде на лобирању за доношење директиве Европске комисије у Бриселу о омогућавању слободног приступа свим објектима у јавној употреби како за особе које се крећу уз помоћ пса водича, тако и за њихове инструкторе.

Коментари / 0

Оставите коментар